Tableti će spasiti izdavaštvo?

Categories: Nauka i tehnologija
Tags: Tablet Računari, Izdavaštvo, Apple, Android, Novine

Prema mišljenju izdavača GQ-a, Voguea, New Yorkera, Vanity Faira i još sijaset drugih časopisa, izdavačka kriza spašava se paralelnim izdanjima za tablete uz postojeća papirnata.

Naime, zadnjih godina, zahvaljujući ponajpre Webu, ali i Internetu uopšteno, štampanje novina i časopisa, posebno onih nespecijalizovanih i namenjenih najširoj populaciji, neprestano opada.



Iako čitateljstvo uglavnom nije zadovoljno obradom tema na portalima za koje drže da neguju površno i „selebriti-novinarstvo“, očito im je i to dovoljno dobro s obzirom da je besplatno i ne moraju ići do trafike po taj neki papir sa slovima i slikama. Na taj način došlo je da loše novinarstvo na webu menja kvalitetnije novinarstvo u štampi, iako su portali velikih papirnatih izdavača uglavnom zamišljeni kao sredstvo reklame za vlastite, fizičke novine u stvarnom svetu.

Ima li tome leka? Prema glavešinama iz Conde Nast Internationala, Jamieu Jouningu koji je direktor svih njihovih digitalnih izdanja i izdavaču GQ-a, Jamieju Billu – ima.

Na skupu Expo Tablet i App Sumit koji je održan prošle nedelje u Frankfurtu, rešenje je digitalno izdavaštvo na tabletima koje trenutno treba komplementirati papirnato, (a na kraju valjda i posve preuzeti). Valja uočiti da se tablet vidi kao zasebni digitalni medij, različit od „računara“ ili „Interneta“ uopšteno.

Prema Jamieju Billu, prošlogodišnje širenje GQ-a i na tabletno izdanje povećalo je ukupan tiraž časopisa za gotovo 10%. Takođe, Conde Nast Intertantional namerava do kraja iduće godine da izda poboljšana tablet izdanja svih svojih časopisa jer to vide kao jedini sigurni način rasta u godinama koje dolaze.

Takođe, kao glavne partnere u svojim nastojanjima vide Adobe sa njihovom tehnologijom za digitalno izdavaštvo i Apple i njegove tablete. U retko iskrenoj provali emocija, Jamie Bill je rekao da su zahvalni Apple-u što im je omogućio da naprave to što bez njega ne bi mogli.

Za one van izdavaštva ovo je možda malo teže shvatljivo, ali iPad kao platforma i Apple-ov Newsstand dućan s digitalnim časopisima na iTunes-ima daju jedinstven i vrlo promišljen način dostave digitalnog sadržaja na tablet na način koji je za izdavače daleko bolji od onoga što se nudi na Androidu.

 

Economy.rs

No comment.


Please login to post a comment
tbloger
Blogging is my passion...