Olovku u ruke! glasaj za bebe! dole pdv!

Kategorija: Glavna
Tagovi: Pdv, Bebe, Srbija, Peticija

Gost bloger: Piskaralo.

Od kako je Jana pre sedam godina došla na svet na svojoj koži sam iskusila koliko su roditelji građani drugog reda u ovoj državi. Radim sve što je u mojoj moći i kao  roditelj troje dece, i kao novinarka, članica Udruženja i građanka da ono što u ovoj zemlji ne valja, promenim ili makar pomognem da se stvari pomere sa mrtve tačke. Jedna od tih stvari je  -  stvaranje uslova za dostojanstveno roditeljstvo u Srbiji, ili što bi rekli – da ova zemlja bude bar malo roditelj friendly. Da ne nabrajam sad, svi manje više znamo i  kao papagaji ponavljamo ZAŠTO je tako teško imati potomstvo ovde, zašto se deca kasno rađaju, zašto nam (čak i kada to nisu intimne želje roditelja) deca ostaju jedinci…

I nije reč samo  o finansijama, o tome da se namiče dinar po dinar do prvog u mesecu i nesigurne plate, da su majke često šikanirane i diskriminisane SAMO zato što su roditelji, da  smo prinuđeni da decu odgajamo stihijski i sa stalnim strahom od sutrašnjice koja dolazi. Reč je o tome da obu državu, boli uvo u i nas i za našu decu, da u nama vide samo izborne listiće, koje kada prođu izbori mogu da zgužvaju i ostave u svom jadu da se bavimo premalim platama, radom na crno, skupom opremom za decu, lošim sistemom obrazovanja… Ali, svakako,

Paradoksalno je da je u Srbiji stopa PDV-a ista za luksuzne proizvode i za proizvode neophodne za normalno funkcionisanje porodice. Vrhunac paradoksa je da pelene za odrasle imaju nižu stopu PDV-a od  8%, dok se na pelene za bebe zaračunava viša stopa od 18%.

Zato za mene nema dileme da li ću se pridružiti inicijativi Fonda B92, Udruženja Roditelj, portala Bebac, Halo bebe i Mreže organizacija za decu (MODS), za smanjenjenje PDV-a na opremu za bebe, kao i ograničavanje marži na ove artikle.

Potpisivanje peticije (narodne inicijative) će trajati od petka, 2. do četvrtka, 8. marta 2012. godine na teritoriji cele Srbije. Prikupljanje potpisa će se odvijati na štandovima koji će biti postavljeni na prometna mesta u većini gradova. Pogledajte Spisak gradova za prikupljanje potpisa i obavezno svratite da date svoj glas za bebe! Radno vreme štandova biće od 10 do 18 časova svakog dana.

Pridružite se i pomozite da sakupimo što više potpisa za podršku roditeljstvu u Srbiji. Olovku u ruke! Glasaj za bebe!

Poređenja radi (za one koji tvrde da takav potez vlasti ne bi uštedeo mnogo roditeljima) za prosečnu platu majka u Srbiji može kupiti 2.000 komada pelena, u Sloveniji 6.500 pelena, a u Austriji čak 13.000 komada. Za prosečnu platu u Srbiji se može kupiti 6 krevetaca, u Sloveniji 30, u Austriji 50 itd. U Irskoj i Velikoj Britaniji ne zaračunava se PDV na dečju hranu i odeću, u Luksemburgu je samo 3%, u Poljskoj 7%, a u Srbiji čitavih 18%.

Da, jasno mi je da je problem cene roditeljstva, kao i skupoća vezana za decu, pre svega problem loše ekonomije. Ali, ljudi, nemamo mi vremena da čekamo da se naša privreda vine u visine, da se steknu uslovi za „socijalniju“ politku. Nemamo! Naša deca će porasti, a neće biti neke druge dece, ili će ih biti mizerno malo, ili će, čim uzmognu pobeći odavde. Pitanje podrške roditeljstvu (pa i finansijske, mada vidim da se ni od onih nematerijalnih vrsta podrške niko ne pretrže, u suprotnom bi se Strategija za podsticaj rađanja bar malo primenjivala) je  danas vrhunsko pitanje, i baš me briga za njihove izborne kampanje, obećanja ovakva ili onakva. Ja očekujem i zahtevam, za početak da ispune zahtev i na osnovu potpisa, za koje ne sumnjam da ćemo ih skupiti dovoljno (možda i više nego pre 5 godina, kada se vlast oglušila o sličnu inicijativu).

Zato danas tražim podršku od vas, dragi prijatelji, čitaoci, pratioci, slučajni čitači. Olovku u ruke! Skupite se, pogledajte spisak mesta gde će se prikupljati potpisi širom Srbije. Potrebno je da se za sedam dana prikupi dovoljno potpisa za narodni inicijativu za promenu zakona.

Vrednost eventualnih efekata ove akcije nije samo u novcu koji bi se mogao uštedeti, već pre svega pokazivanju da im je stalo, da  imaju trun državničke odgovornosti, znak podrške porodicama u Srbiji.

GLASAJ ZA BEBE! 

Ak želite da volontirate na štandovima, javite se udrženju roditelj na [email protected] ili na mobilni 064 3292 040. Ako želite sami da organizujete skupljanje potpisa, Glasaj za bebe – formular za prikupljanje potpisa.

Ako želite da potpišete peticiju, prošetajte do nekog od štandova u 58 gradova i mesta u Srbiji.

Autor teksta: http://piskaralo.com/

 


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...