Ivan lenđer srpsko olimpijsko torpedo

Kategorija: Gost bloger
Tagovi: Ivan, Lenđer, Plivanje, Srbija

Ivan Lenđer, torpedo iz Zrenjanina je naš olimpijac koji će braniti boje Srbije u Londonu. Široj javnosti je postao poznat kada je 2006. proglašen za najboljeg mladog sportistu Srbije.Vlasnik je preko 600 medalja.

Ivan je našao vremena da u sred intenzivnih priprema odgovori na deset pitanja. Hvala najlepše.



1. Kako bi opisao sebe u par rečenica? Čuveno pitanje mnogih intervjua koje jednostavno nisam želeo da izbegnem :-)

Da pitanje je veoma teško za odgovaranje, jer ne volim sebe da opisujem, ali pokusacu... Sebe smatram marljivom osobom, spremnom na sve rizike da bi dosao do cilja koji sam zacrtao. Smatram da sam društven, ne toliko komunikativan (to je verovatno zbog plivanja, jer tu nema mnogo priče he he). Trudim se da svima pomognem koliko i kako god mogu i nije mi bitno da li mi je ta osoba bliska ili ne.

2. Ivane reci mi nešto o svojim počecima u plivanju. Da li možemo smatrati tvojim ulaskom na veliku scenu osvajanje svetskog juniorskog prvenstva 2006 i izbor za najboljeg mladog sportistu u Srbiji?

Na bazen me je odveo ujak sa nepunih 6 godina. Tada sam jos imao strah od vode. Kada sam naučio da plivam 2 godine sam bio na vaterpolu i pošto sam bio jako mlad za taj sport prešao sam na plivanje i tu sam ostao. Sa 8 godina sam osvojio prvu zlatnu medalju i tako su počele medalje da se nižu do broja od oko 600. Idola nemam ali se divim ljudima koji su sposobni da promene ljude, okruzenje,svet...na bolje.

3. Kako si se opredelio da treniraš ovaj izuzetno zahtevan sport, jesi li imao nekog idola kao mali i otkud da si pola čovek a pola delfin?

Ne bih sebe karakterisao kao pola covek pola delfin jer sam skoro imao priliku da plivam sa njim i ona je delfin je mnogo moćan u vodi. A delfin tehnika je došla sama po sebi... Tačnije prvi trener je vec tada uvideo da sam talentovan za tu tehniku i da imam izuzetno gibak trup tako da mi takvo kretanje u vodi jako dobro ide.

4. Već skoro godinu dana su zabranjena ona visokotehnološka odela na zvaničnim takmičenjima. Da li u tome vidiš svoju šansu, da kroz veliki rad učvrstiš svoje izglede za neku od medalja?

Što se odela tiče, kako je meni tako je svima. Treninzi se jesu skroz promenili. Mora mnogo više da se trenira u vodi ,dok je to bilo bilo drugačije dok su odela bila prisutna. Rad u vodi je mogao da se zameni treningom u teretani. Meni je lično bio problem da se prilagodim na pocetku jer sam trenirao po starom principu ali vec prošle godine smo shvatili kako i sta treba da radimo i to se pokazalo isplivavanjem A olimpijske norme.

5. Koliko puta nedeljno treniraš, koliko ti traju treninzi,... Kakva ishrana je potrebna da se sve to izdrži?

Nedeljno imam 10 plivačkih treninga, a na pripremama i više. Takođe imam i 6 treninga na "suvom". Za sedam dana preplivam između 50-60km u zavisnosti od dela sezone. Kao mlađi ta kilometraža mi je išla i mnogo više, a sad se trening vise bazira na radu na specifičnoj brzini plivanja i na usavršavanju same tehnike kao i tehnike starta,okreta i podvodnog plivanja. Što se ishrane tiče, kad sam kod kuće, što je retko, pazim dosta da ne unosim toliko "junk food-a" što je, kad sam na putu, jako teško, jer ne hranimo se uvek po najboljim hotelima i restoranima pa moramo da se prilagodimo uslovima. 

6. Dosta putuješ... Koji grad ti se najviše dopao?

Nekako sam zavoleo Istanbul, pošto sam šesto tamo. Dosta sam ga upoznao i sve mi se više i vise sviđa. Njihova kultura, način života, ... Sve je mnogo dinamično.

7. Osim nas koji te tapšemo po ramenu ima li organizacija i firmi koje te pomažu da ostvariš dobre uslove za trening, putovanja, smeštaj, ishranu i sve ono šta je potrebno jednom izuzetnom olimpijcu?

Svakako da postoje. Olimpijski komitet i Telenor, zajedno, mi izlaze u susret. Direct Media koja me već drugi olimpijski ciklus sponzorise, AP Vojvodina i naravno tu su moj klub "Proleter" iz Zrenjanina i plivacki savez Srbije koji pokusavaju na sve nacine da mi pomognu koliko god mogu. Ali naravno da bi drzava tu trebala da stane mnogo više sto se tiče samih bazena jer nam je to najpotrebnije. I to ne 25m nego 50m jer je to Olimpijski bazen i uslovi i jedino se olimpijska disciplina vrednuje za nacionalno priznanje, koje je po meni najveći motiv sportiste u Srbiji.

8. Olimpijske igre u Londonu se bliže... Kako si zadovoljan dosadašnjim rezultatima i treningom?

Da,Olimpijske igre...vrhunac sportskog takmicenja... Ja se iskreno ne opterećujem mnogo... Pre olimpijade imam evropsko prvenstvo u Debrecenu u Mađarskoj, krajem maja meseca, gde bi trebao da plivam dobro, posle toga ćemo videti kako i šta do olimpijade. Moje neke želje za London jesu vezane za rezultat ispod 52 sekunde. Za koji plasman će to biti dovoljno, stvarno ne mogu nista da kažem, jer u plivanju su stotinke u pitanju i moze svasta da se dogodi.

9. Mnogo ljudi te prati na tviteru i često citira, čestita, bodri... Koje su tvoje impresije vezane za tviter? Je l smatraš da ti koristi da se povežeš sa ljudima, da informišeš o svojim akcijama i poduhvatima ili je pretežno gubljenje vremena?

Na tviteru sam se par puta opekao jer su moje izjave pogresno protumačene kod nekih novinara pa nekad moram da pazim sta objavljujem. Ali i dalje volim da objavljujem stvari i da informišem ljude i drago mi je sto ih zanimju tako neke stvari, jer uglavnom moji postovi su vezani za plivanje... Ne stalno, naravno, ali u većini slučajeva. Tviter ko tviter mi se svidja jer nije toliko izvikan kao facebook, bar kod nas u Srbiji.

10. Kako vidiš sebe za 10 a kako za 20 godina? Čime bi voleo da se baviš?

Sebe za 10 godina vidim kao čoveka sa uspešno završenom sportskom karijerom ali  i fakultetom. Vidim sebe da sam i dalje na bazenu ali sa nekim novim klincima, kao trener plivanja. A za 20 se nadam da ću biti bar toliko uspesan trener koliko i sad sportista. 

 

Autor teksta: Strongman.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...