10 priča iza ludih sportskih tradicija

Kategorija: Gost bloger
Tagovi: Sport, Традиција, Nba, Nhl

Zabavno je baviti se sportom, a podjednako je zabavan i za gledanje pogotovu bogatoj istoriji ludih fanova i tradicijama koje su specifične za sport, ili čak i za tim, koje su se širile tokom decenija. I dok mi fanovi ne postižemo pobednički gol, mi smo ipak veoma uključeni u sport i u naše timove na mnoge načine.  Niže je navedeno samo deset od mnogih tradicija koje su definisale „sport“ u gledanju sportova. Ovo nipošto nije sveobuhvatna lista – bilo je dovoljno teško suziti listu na deset, čak i kad sam ograničio sebe samo sa profesionalnim sportovima – zato budite slobodni da uključite bilo koje tradicije, rituale i/ili praznoverja koja želite da podelite u komentarima!   

Skraćenice na listi su sledeće: NHL (National Hockey League), NFL (National Football League – American football), MLB (Major League Baseball), NBA (National Basketball Association), FIFA (International Federation of Association Football).

10 Crveni K

Najbolji način da pokažete podršku svom timu je da ponosno nosite boje tima. Veća solidarnost dolazi od desetina hiljada vaših kolega sportskih fanatika koji svi nose istu boju. Njeni počeci su verovatno došli iz NHL-ovih Kalgari plamenova tokom finala Stenli kupa 1986. godine. Fanovi tima Edmontom Oilers su bili u sredini „Hat Trick Fever“ -  groznice trikova sa šeširima, dok su pokušavali da osvoje svoje treće uzastopno prvenstvo. Kao odgovor na groznicu trikova sa šeširima, Kalgari je promovisao „Crveni K“ da bi ohrabrio svoje fanove da dođu potpuno obučeni u crveno. Tokom prve runde plejofa naredne godine, protivnik Kalgarija je odgovorio sa  “Winnipeg White Out”.

Sada je izuzetno popularan na univerzitetima u Americi, kao što su Penn State’s Code Blue – šifra plavo države Pensilvanija i Virginia Tech’s Orange/Maroon Effect – Narandžasti/kestenjasti efekat tima Tech iz Virdžinije. 

 

 

9 Južnoafrička Vuvuzela

Ovo je sasvim skorašnja pojava na sceni FIFA-e, iako je vuvuzela popularna u igrama Južne Afrike od 1990-ih godina. Vuvuzela je samo truba prvobitno napravljena od lima, ali je za utakmice u masovnoj proizvodnji napravljena od plastike. Duvajući kroz usta, kao što biste to radili sa trubom, vuvuzela ispušta glasan jednoličan ton sličan slonovoj surli. Uzdrmala je neke kontroverze jer postoje mnogi koji pokušavaju da ih zabrane nakon Svetskog kupa 2010. Raspon žalbi je od „previše bučno“ do „nije odgovarajuće za sportsku arenu“. Oni koji podržavaju vuvuzelu kažu da ona ne škodi igri ništa više nego što to čini bilo šta što fanovi imaju kod sebe i da je to veliki deo kulture Južne Afrike. 

8 Trik sa šeširom

Ova polurana tradicija u hokeju je možda dobila inspiraciju iz  kriketa. U kriketu trik sa šeširom se dešava kada bacač promaši tri udarca sa neprekidnim bacanjima. Običaj je prešao u hokej sa timom Biltmorovi Mad Hatters (Lude šeširdžije) iz Ontaria. Kada jedan od igrača postigne tri gola u igri, vlasnik tima gospodin Biltmore bi mu poklonio novi šešir. Mnoge priče opisuju gospodina Biltmora kako baca svoj šešir na led da bi pozdravio igrača i ubrzo bi i fanovi bacili svoje na led. Nakon što ih pokupe, šeširi se, ili poklanjaju u dobrotvorne srvhe, bacaju ili čuvaju za ogroman providan kofer koji je vitrina za franšizu istorije trikova sa šeširima.

 

7 Trka hrane

Za vreme prekida, mnogi fanovi će se trkati do stalka sa povlasticama da bi zgrabili još malo hrane pre nego što se utakmica nastavi. Na nekim stadionima hrana je ta koja trči! Najpoznatija je trka Klement kobasica u parku Miler (odakle su MLB Brewers iz Milvokija). Tradicija je počela u ranim 90-im kao kompjuterska igrica trkanja na semaforu sa rezultatima, ali su se po prvi put pojavili  uživo 1994. godine. Na kraju šestog učestvovanja svake utakmice Brewers-a iz Milvokija koja je igrana kod kuće, zaposleni u Miler parku i nekoliko odabranih visoko poštovanih gostiju obukli bi penaste kostime od 2,2 metra i trkali se od treće baze naniže do početne baze i nazad do prve baze. Do danas ima pet kobasica: Brett Wurst the bratwurst, Stosh the Polish sausage (poljska kobasica), Guido the Italian sausage (italijanska kobasica), Frankie Furter hot dog and Cinco the Chorizo. Bratwurst trenutno vodi u trkama sa osamnaest pobeda. Trka je postala slavna van bejzbola u julu 2003. Kada je tadašnji Pitsburg Pirate Randall Sajmon upotrebio plalicu da udari Guida (u kojeg je bio obučen zaposleni Mendi Blok) po glavi kobasice. S obziorm gde je udario Gvida, palica nije bila blizu Mendijeve glave ali pošto je gornji deo kostima veoma težak Guido je lako pao i oborio i Hot Dog. Sajmon je bio uhapšen, izrečena mu je kazna i suspendovao ga je MLB sa tri utakmice. Uprkos prigovorima vlasti, nekima je situacija bila komična. Mendi Blok je tražio Sajmonov autogram na neslavnoj palici i majicu a kompanije su napravile čist profit na majicama sa natpisom: „Ne udarajte našu viršlu!“

 

6 Strašan peškir

Strašan peškir je simbol NFL Pitsburg Steelers-s kao i njihov logo sa tri zvezde. Njegovo stvaranje potiče iz sredine 1970-ih nakon što su Stilersi osvojili njihov prvi ikada Super Bowl u 1974. godini i bili su jaki kandidati za plejof 1975. nakon što su pobedili u 12 od 14 utakmica tokom redovne sezone. U to vreme, glavni menadžer Ted Atkins, menadžer prodaje Lari Geret i radio-izveštač Majron Koup lansirali su ideje tržištu uspeha tima. Prva ideja je bila maska glavnog trenera Čaka Nola, ali je odbačena zbog pitanja oko cene. Sledeća ideja je bila rentabilniji  „Terrible Towel“ (Strašan peškir) jer je bio jeftiniji, izdržljiviji i lak za nošenje. Imali su manje od dve nedelje da promovišu Strašan peškir pa je Majron Koup otišao na TV i radio govoreći ljudima da ponesu, kupe ili oboje kuhinjske krpe u žuto, zlatno ili crno. Do sledeće igre, negde između 30000 i 50000 fanova je vrtelo peškire iznad svojih glava i brojke od tada samo rastu.

Naredne godine franšiza Stilersa je odštampala sliku zvaničnog Strašnog peškira na jarkožute peškire i tradicija je postala zvanična. Sva dobit od prodaje Strašnog peškiraide Allegheny Valley School, koja je ustanova za obrazovanje i boravak dece i odraslih sa intelektualnim nedostacima i nedostacima u razvoju.Do danas, Strašan peškir je zaradio više od 2,5 miliona $ za Allegheny Valley School.

 

5 Bleacher Roll Call

Na starom stadionu Jenkija, fanovi u delu 39 imalu su istoriju lošeg ponašanja. Oni su uznemiravali gostujuće timove i srednjoškolske orkestre koji marširaju, ignorisali su upozorenja stadionskih razvodnika, a čak su i gnjavili fanove Jenkija koji nisu bili deo njihove uske grupe poznate kao Bleacher Creatures. Kao rezultat lošeg ponašanja, deo 39 nije imao pristup ostalim delovima stadiona i prodaja piva je bila zabranjena samo u tom delu. Međutim, pregovori između organizacije Jenkija i Bleacher Creatures uveravala je da će grupa moći da sedi zajedno u delu 203 novog Jenki stadiona u zamenu za neke promene u nekoliko njihovih pametnijih tradicija. Sada viđeni više kao „ekstremno odani fanovi“ nego kao grupa onih koji uznemiravaju, utakmice Jenkija kod kuće nisu sasvim potpune dok oni ne urade svoj Bleacher Roll Call. Na vrhu prvog učešća “Bald Vinny” Milano (Ćelavi Vini) uzvikuje ime jednog igrača Jenkija i ceo deo će pevati ime tog bejzbol igrača dok on ne oda priznanje Bleacher Creatures sa talasom pozdrava. Oni će nastaviti da ređaju imena dok svaki igrač Jenkija ne bude prozvan.

 

4 Brada za plejof

Ova tradicija je počela sa NHL New York Islanders. Od 1980. do 1983. tim je osvajao prvenstvo i podigli su Lord Stenlijev kup visoko iznad svojih dlakavih lica.Od tada su mnogi timovi i njihovi fanovi odložili brijače tokom trke za plejof.Pored razmatranja strategije tima i plejof serija, fanovi su raspravljali o tome koji igrači mogu da puste najbolju, najgoru ili nepostojeću bradu za plejof. Mnogi timovi će takođe sponzorisati Beard-A-Thons u kojima će igrači i fanovi puštati bradu za plejof da bi sakupili novac za razne dobrotvorne svrhe. Tradicija brade za plejof je najjača u hokeju, ali je svoj put pronašla i u drugim sportovima preko igrača kao što su NFL igrač Džejk Plamer i profesionalni teniser Bjorn Borg.

 

3 Nezvanične maskote

Fanovi vole da pokazuju svoju podršku tako što nose boje svojih timova. Neki mogu i da unaprede tojarkim bojama za lice ili tetovažama (bilo da su privremene ili ne). Ali ima nekoliko odabranih fanova koji su obučeni toliko bizarno da svako to primećuje. Tim NFL-a Vašington Redskins imaju Hogettes. Kada je grupa formirana, niko nije nikada ni pomislio da će postati nezvanična maskota ragbija. Kako osnivač Majkl Torbert opisuje, on je bio na zabavi u Noći veštica kod svoje bake u staračkom domu obučen u njenu najbolju haljinu za čajanku, i bio je toliko popularan da su njegovi prijatelji pomislili da bi mogli da odnesu ovu tačku u lokalne bolnice da razvesele bolesnu decu. Kao dugogodišnji fanovi Redskinsa, odlučili su da prisustvuju na utakmici u njihovim haljinama, uključujuči i maske praseće njuške koje aludiraju na neprijatne linijske sudije kojima su dali nadimak „Hogs“ (Svinje). Hogetsi su postali stalni u zajednici Redskinsa i preko njihove slave dobili su veće eksponiranje za nihove mnoge dobrotvorne akcije.Do danas, Hogetsi su sakupili više od 100 miliona $ za različite dobrotvorne akcije kao što su Ronald McDonald House (Kuća Ronalda Mekdonalda) and the March of Dimes (Marš novčića od 10 centi). 

 

2 #1 Heckler – Prvi u uznemiravanju

Uznemiravanje je jedna od najneomiljenijih tradicija u profesionalnim sportovima među fanovima, ali uzvikivanje uvreda i ruganje su uobičajeni na utakmicama isto koliko i navijanja i aplauzi. Niko nema karijeru uzvikivanja uvreda tako prestižnu kao onu koju ima Robin Fiker (gore na slici), strastni navijač bivših Vašington Buletsa (sada poznat kao NBA Vašington Vizardsi). Dvanaest godina je Robin Fiker imao karte za utakmice Vašington Buletsa koje su bile za mesta odmah iza klupe gostujućeg tima. On bi se rugao igračima preko svog megafona. Ismevao je odeću trenera. Kada su Čikago Bulsi došli da igraju, Fiker bi čitao seks stranice iz autobiografije„Maverik“ iz 1975. trenera Bulsa Fila Džeksona. Imao je neke ljude koji su ga podržavali tokom godina, uključujući i košarkaša Čarlsa Barklija koji ga je poslao avionom u Feniks kada je njegov tim bio u finalu protiv Čikago Bulsa. 1997. godine bivši Buletsi su se preselili u MCI Centar i Fiker je odlučio da obnovi svoje sezonske karte jer su nova sedišta bila predaleko od klupe gostiju. Nestao je iz sportskog sveta zbog svoje političke karijere, ali je skoro viđen kako prisustvuje i uzvikuje uvrede na rvačkim mečevima na univerzitetu u Merilendu.

 

1 Detroitova srećna hobotnica

Praksa koja opstaje za Detroit Redvingse u NHL-u, koja (nadamo se) neće preći i u druge timove, je bacanje hobotnica na klizalište. Poreklo ove tradicije sa pipcima je iz 1952. Kada je manje NHL timova mislilo da za put do Stenli kupa treba samo osam pobeda u plejofu. Da bi obeležili ovu priliku, braća pit i Džeri Kuzimano su bacili stvorenje sa osam nogu na led da bi predstavili osam pobeda protiv Toronto Maple Leafs i Kanađana iz Montreala. Od tada, stotine hobotnica su pljuštale po ledu Redvingsa, uključujuči i one koje su bacili Bob Dubiski i Lari Šotvel, a koje su imale 22,68 kg. 

 

Sa svakom hobotnicom kupljenom zarad bacanja, Superior Fish Market poklanja „Octoquette”,pamflet sa preporučenim smernicama za bacanje hobotnice, uključujući kuvanje hobotnice za pola sata (sirova hobotnica se lepi za led i ostavlja sluzav talog kada se skloni), lansiranje samo posle gola Redvingsa, jer bilo koje drugo vreme može da rezultira odlaganjem penala, i bacanje hobotnice dalje od bilo kojih igrača, zvaničnika i osoblja.

 

Sa engleskog prevela: Jelena Nikolić
Preuzeto sa: http://www.besplatansport.com/ 

 

 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...