Istorijsko finale

Kategorija: Gost bloger
Tagovi: Tenis, Srbija, Fed, Kup, Jelena, Janković, Ana, Ivanovic

Godinama je Srbija imala dobru žensku tenisku reprezentaciju, barem kada je plasman naših igračica bio u pitanju, a ipak nismo uspevali ništa ozbiljnije da napravimo u Federejšn kupu. Kao lavice su se borile Dragana Zarić, Katarina Mišić, potom Jelena Janković, čak i Jelena Dokić, Ana Ivanović, mlade herojke Bojana Jovanovski i Aleksandra Krunić... Nažalost, njihov trud i predanost reprezentaciji nije bila nagrađivana. Uvek je samo malo nedostajalo, sve do danas. 


Jugoslavija i Srbija i Crna Gora nikada nisu igrale u Svetskoj grupi, a čak nisu bile ni blizu tog uspeha. 

Tek od kada su naše igračice počele da predstavljaju Srbije počeo je uspon naše Federejšn kup reprezentacije. Prvo su devojke najzad za sobom ostavile Evro-afričku zonu, a onda došle do druge, pa potom 2010. godine prve lige ovog takmičenja.

Te godine su nas već na startu zaustavile Ruskinje, pobedivši nas u petom odlučujućem meču u Beogradu. Sada smo im vratili i to s kamatom, s obzirom da su pobednice ovog duela dobile priliku da se bore za veliki trofej. 

Iako je Marija Kiriljenko ove godine ubedljivo najuspešnija od reprezentativki Rusije koje su nam se suprotstavile, ona je duel posmatrala sa klupe. Ispostaviće se da je iskusni Šamil Tarpišćev, selektor Zbornaje, napravio kardinalnu grešku. A ko zna, možda bi i "mala Maša" prošla bosa po trnju, kao što je to bio slučaj sa Anastasijom Pavljučenkovom.  

S druge strane Dejan Vraneš je najzad na raspolaganju imao najjači mogući tim. Ana Ivanović i Jelena Janković shvatile su važnost ovog duela, te sve obaveze podredile borbi za plasman u istorijsko finale. I zaista su se borile. Nije sve teklo po planu, ali ni u jednom momentu nisu odustale. 

 

Prvo je Jelena Janković sa 6-4 6-3 pobedila Anastasiju Pavljučenkovu, mladu Ruskinju koja je ove godine u 11 mečeva upisala tek tri pobede. Međutim, ne treba zaboraviti da je Pavljučenkova uvek davala 110 odsto svojih mogućnosti u Federejšn kupu, te da protiv Jelene ima savršenih 3-0 u međusobnom skoru. 

Iako je Ana Ivanović bila favorit u duelu sa Svetlanom Kuznjecovom, koja polako pada na WTA listi, Ruskinja je s novom frizurom pokazala i novu želju za pobedama. Nije se dala obeshrabriti nakon izgubljenog prvog seta, te fantastičnom igrom u trećem dolazi do pobede i izjednačenja za svoju reprezentaciju. Rezultat meča 6-2 3-6 6-4.

Ako smo od Ane očekivali pobedu nad Svetlanom, šta tek onda reći za njen duel sa Pavljučenkovom. Međutim, stvari su opet krenule nizbrdo. Nekadašnja prva juniorka sveta je došla do vođstva od 1-0, ali ju je onda Ivanovićeva primorala da gleda kako se zapravo dolazi do pobede. Bez izgubljenog gema naša teniserka osvaja drugi set, a potom i ubedljivo, uz mali zastoj na kraju, dobija i treći set. Ana pobeđuje 3-6 6-0 6-3 i dovodi Srbiju do vođstva od 2-1. 

Prvu meč loptu za Srbiju imala je Jelena Janković. Znalo se da su nam šanse jako mršave ako i ovaj duel bude odlučivao dubl meč, u kojem Ruskinje imaju odlične Mariju Kiriljenko i Elenu Vesninu. Taj slučaj naša teniserka nije dozvolila. Istina je da je Kuznjecova bila "ispod nivoa", ali je i činjenica da je Jankovićeva odigrala jedan od boljih mečeva u prethodnih par meseci. Ubedljivo i bez greške 6-1 6-4 u korist Jankovićeve za veliki trijumf i još veće finale! 

U borbi za titulu, čime bi Srbija objedinila trijumfe u Dejvis i Federejšn kupu, naše teniserke će se sastati sa prošlogodišnjim šampionkama Čehinjama. Duel je na programu 3. i 4. novembra, nažalost u Češkoj, gde će Petra Kvitova, Lusi Safarova i "dubl drugarice" dati sve od sebe da odbrane trofej.  


Autor: http://tenissrbija.blogspot.com

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...