Počinje vimbldon - novak Đoković brani titulu

Kategorija: Sport
Tagovi: Tenis, Sport, Novak Djokovic!, Pit Sampras, Rodžer Federer, Vimbldon, Petra Kvitova, Nenad Zimonjić, Janko Tipsarević, Viktor Troicki

Vimbldon je treći gren slem u sezoni, posle Otvorenog prvenstva Australije i Rolan Garosa, jedini je koji se igra na travi, a održava se šest nedelja pre prvog ponedeljka u avgustu. Traje dve nedelje kada ne pada kiša, a pored takmičenja u pojedinačnoj konkurenciji i igri parova, teniseri mogu da se takmiče u miks dublu i uzrasnim kategorijama (omladinci, veterani preko 35 i preko 45 godina).

Najuspešniji takmičar u pojedinačnoj konkurenciji je Amerikanac Pit Sampras sa sedam osvojenih titula, a Švajcarac Rodžer Federer koji je šestu titulu osvojio 2009. godine nada se da bi mogao da izjednači ovaj rekord.

U konkurenciji teniserki bolja od ostalih bila je Čehinja sa amričkim državljanstvom Martina Navratilova sa 20 titula, od kojih je čak devet osvojila u pojedinačnoj konkurenciji.

Ove godine titulu takođe brani Čehinja - Petra Kvitova, čiji je uspeh 2011. mnoge iznenadio.

Srbija će na startu imati osam predstavnika, po četiri u obe konkurencije. Sa prve pozicije - kao prvi nosilac takmičenje će početi Novak Đoković, Janko Tipsarević postavljen je za osmog nosioca, dok je u glavnom žrebu i Viktor Troicki.

U dublu, Nenad Zimonjić i Austrijanac Aleksander Peja biće šesti nosioci.

Ove godine nagradni fond povećan je za 10 odsto i iznosi 16.060.000 funti. Pobednici i pobedniku pripašće po 1.150.000 funti, a finalistima po 575.000 funti. U dublu pobednici će podeliti 260.000 funti, a finalisti 130.000, dok će u miks dublu pobednici dobiti 92.000, a poraženi 46.000 funti.

Vimbldon je turnir koji je poznat po strogim pravilima u odevanju takmičara, po jagodama sa šlagom koje su namenjene publici i kraljevskoj porodici, kao i primetnog odsustva reklama oko terena.

Centralni teren je 2009. godine dobio pokretni krov, čija je namena da spreči odugovlačenje i prekidanje mečeva tokom turnira.

Prvi šampionat na Vimbldonu održan je 1877. godine.


Autor: Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...