Muškarci zaduženiji od žena

Kategorija: Aktuelno
Tagovi: Zaduženost, Dug, Kreditne Kartice, Platne Kartice, Krediti

Dužnici u Srbiji su u odnosu na prošlu godinu smanjili svoja dugovanja za kredite, ali povećali za kreditne kartice i tekuće račune, pokazalo je istraživanju kompanije "EOS Matriks", koje je obuhvatilo podatke o potraživanjima o kojima se ta kompanija stara.

Taj trend je najizraženiji kod osoba koje imaju između 26 i 35 godina, pošto su se njihova dospela dugovanja za kredite smanjila za devet odsto, a za kreditne kartice povećala za sedam odsto. Kada je reč o dugovanju po osnovu tekućih računa, taj dug se ove godine uvećao za dva odsto, saopštila je ta kompanija.



Bez obzira na taj trend, kredit ostaje najčešći osnov po kome građani prave dugove. Prema podacima "EOS Matriksa", žene, svih starosnih dobi, čak 4,5 puta više duguju za kredite, nego za kreditne kartice i tekuće račune. Slična je situacija sa muškarcima, oni po osnovu kredita duguju 3,6 puta više nego po osnovu kreditnih kartica i tekućih računa.

Ono što je interesantno, muškarci u Srbiji su generalno zaduženiji od žena - od ukupne količine dospelih dugovanja za kredite, 56 odsto duguju muškarci, a 44 odsto žene, zatim za kreditne kartice 59 odsto duguju muškarci, 41 odsto žene, dok po tekućem računu 62 odsto duga treba da vrate muškarci, a žene 38 odsto.

U odnosu na prošlu godinu, kada su za kredite više dugovale žene od muškaraca, ove godine muškarci duguju više. Konkretno, u odnosu na prošlu godinu, muškarci su uvećali svoja dugovanja za kredite i kreditne kartice, dok su ih žene smanjile. Ovo smanjenje je posebno primetno kod žena između 26 i 35 godina starosti. One u odnosu na prošlu godinu čak 11 odsto manje duguju za kredite.

Kada govorimo o starosnim grupama, interesantan podatak je da se mladi ljudi, ispod 25 godina, vrlo malo zadužuju. Od svih dužnika, po sva tri osnova dugovanja, mladi ispod 25 godina učestvuju pet odsto, dok se osobe između 26 i 45 godina se najviše zadužuju što je logično s obzirom da je čovek u tim godinama radno najaktivniji i najproduktivniji.


Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...