Srbi prvaci sveta u pušenju

Kategorija: Zdravlje
Tagovi: Puštenje, Cigarete, Rekorder, Rekorderi

Najviše cigareta godišnje popuši se u Istočnoj Evropi, a apsolutni rekorderi su građani Srbije. U našoj zemlji godišnje se "troši" 2.861 cigareta po glavi stanovnika. 

"Vašington post" objavio je "pušačku" mapu sveta. Ispostavilo se da se najviše se "dimi" u Istočnoj Evropi, gde je prosečna godišnja potrošnja dostigla 2.000 cigareta po glavi stanovnika, a apsolutni rekorderi su građani Srbije, koji u proseku godišnje popuše 2.861 cigaretu.



Statistički podaci za 71 zemlju sveta prikupljeni od strane Svetske fondacije za zdravlje pluća i Američkog udruženja za borbu protiv raka, pokazuju da se najviše puši u Srbiji, slede Bugarska (2.822), Grčka (2.795) i Rusija sa 2.786 cigarete po glavi stanovnika.

Ipak, Rusi se nadaju da će se stopa pušenja smanjiti zahvaljujući predlogu novog zakona koji bi trebalo da ograniči reklamiranje proizvoda duvanske industrije i pušenje na javnim mestima, a u planu je i značajno povećanje taksi na cigarete.

U Istočnoj Evropi najmanje se puši u Rumuniji u kojoj se godišnje potroše 1.404 cigarete po stanovniku, pošto su Rumuni još '97. godine uveli najstrože zabrane pušenja na javnim mestima, ali i u automobilima.

Van granica Istočne Evrope, ozbiljno se "dimi" i u Južnoj Koreji (godišnje 1.958 cigareta po stanovniku), Kazahtanu (1.934), Japanu (1.841) i Kini (1.711). Analitičari procenjuju da će sa ekonomskim razvojem Kine rasti i broj pušača u toj zemlji.

U Americi, Izraelu, Australiji i Irskoj broj cigareta koji se godišnje potroši po glavi stanovnika kreće se oko 1.000.

Najmanje se puši u najsiromašnijim zemljama Podsaharske Afrike, na jugu Azije i siromašnim zemljama Južne Amerike, a ubedljivo najmanje cigareta po glavi stanovnika popuši se u Etiopiji - svega 42 godišnje.


Mondo.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...