Čuvajte se - najčešće prevare u srbiji!

Kategorija: Aktuelno
Tagovi: Prevara, Prevaranti, Srbija, Obmane

Ako vam neko nepoznat ponudi posao u državnoj firmi po ceni od 2.000 do 10.000 evra, obeća da će vam za pare završiti nešto u sudu, policiji ili inspekciji, ponudi vam zaradu od nekoliko desetina hiljada evra akouplatite tričavih 2.000 evra... ni slučajno ne prihvatajte!



To su samo različiti načini obmane građana koje vešto osmišljavaju dovitljivi prevaranti.

Društvo za borbu protiv prevare je na svom internet-sajtu Prevara-info predstavilo tačno 727 načina na koji su obmanuti građani Srbije, a taj broj, nažalost, raste jer svakog ponedeljka objavljuju po tri inovacije.

- Ako dobijete posao u državnoj firmi, posle nekoliko meseci ćete ga, naravno, izgubiti bez obzira na besnoslovnu svotu koju ste im platili. Vaše mesto će zauzeti sledeći naivčina koji je spreman da plati isti iznos - upozoravaju ljudi koji su bili žrtve ovakvih „poslodavaca“.

Nažalost, dešava se da se zbog nečije pakosti i želje da se obogate na račun bespomoćnih pojedinci nađu i s druge strane zakona.

- Sređivanje dokumenata, pasoša, vozačke dozvole za pare kod policije, u sudu ili inspekciji, jer se činovnici moraju „podmazati gde treba“, omiljena je vrsta prevare sitnih lopova. Zbog situacije u kojoj ste se našli niste u poziciji da obavestite policiju - i sami ste počinili krivično delo - objašnjava jedan od onih koji su na prevaru učestvovali u korupciji.

Zato obratite pažnju, kako ne biste postali žrtva u 728. vrsti prevare!

Američki san

„Za 1.600 evra šaljemo vašu decu u Ameriku. Radiće kao manekeni, glumci, foto-modeli, na dobrim poslovima na brodu i u avio-kompanijama.“ Pošto ste slabi kad je uspeh vaše dece u pitanju, vi prihvatite, date novac, a od posla i putovanja na kraju ne bude ništa.

Pozajmljivanje para

Osoba se zaljubi preko interneta i njen virtuelni partner joj traži novac, koji će joj, navodno, vratiti kad se vide. Na pitanje kad će se to desiti, prevaranti kažu: Do not worry baby, as soon as we see each other (Ne brini, dušo, čim se vidimo!).

Branje voća u Kanadi

Agencija traži zainteresovane za posao na plantažama voća u Kanadi. Od njih se zahteva da pošalju svoje lične podatke (broj lične karte, pasoša, adresu...), a zatim se sastaju s „poslodavcem“. Kad steknu poverenje u njega, on im traži 100 evra za sređivanje neophodnih dokumenata. Jedini problem je to što je Kanada jedan od najvećih uvoznika voća.

Armani za 80 evra!

Dvojica elegantno obučenih tipova vam na lošem engleskom jeziku s italijanskim akcentom kažu da su iz firme „Emporio Armani“, da su upravo završili reviju i da kreću dalje na put. Međutim, pošto im je gepek pun garderobe, neće moći da pređu granicu a da ne plate visoku carinu, pa vas mole da otkupite sve što imaju za 400 evra. Kad platite i dođete kući, vidite da na stvarima piše naziv „Aemporio Armani“.

Nagrada telefonom

Javlja vam se žena i saopštava vam da ste osvojili kosmodisk i da je jedino što treba da platite poštarina. Međutim, posle nekog vremena na vašim vratima se pojavljuje čovek i traži 1.500 dinara.

Iznajmljivanje stanova

Kad se javite na oglas za iznajmljivanje stana, agencija vam obeća da možete da ga vidite, ali da ukupnu ponudu stanova možete videti tek ako sklopite ugovor i platite 3.000 dinara. Ispostavi se da u ponudi ne postoji toliko stanova koliko vam je obećano, kao i da je stan koji vam se svideo u međuvremenu izdat.

Čekić za bolji vid!

 

Kompanija prodaje čekić za poboljšanje vida, koji funkcioniše tako što se njime udarate između očiju. Posle nekog vremena dioptrija vam se znatno smanji. U pitanju je idiotska prevara, na koju je, nažalost, naselo mnogo ljudi.

 

Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...