Osam načina kako da se zagrejete ove zime

Kategorija: Aktuelno
Tagovi: Zima, Topla Kupka, Čaj, Supa, Zacini

Po dolasku hladnijih dana imamo sve veću potrebu da provodimo vreme kod kuće, na toplom.

Ali hibernacija u zatvorenom prostoru nije jedini način da ostanete zagrejani jer postoje i zdraviji načini: topli napici, hrana koja podstiče cirkulaciju i tople kupke pre spavanja, piše Huffingtonpost.

Budite druželjubivi

Ako se premišljate između večernjeg izlaska ili skrivanja ispod pokrivača, znajte da vreme provedeno u druženju može učiniti da se osećate fizički ugodnije i toplije. Istraživanje univerziteta u Torontu utvrdilo je da se zbog socijalne isključenosti doslovno osećamo hladnije. Dakle, uprkos niskim temperaturama naterajte se ponekad s prijateljima izaći u grad.

Jedite orašaste plodove

Namirnice bogate zdravim mastima poput oraha ili badema pomažu regulirati telesnu temperaturu, što je glavni razlog zašto su ljudi čija ishrana sadrži manje masti često zimogrozni. No, mali savet: nemojte baš zaglaviti s kanticom svinjske masti.

Priljubite se

Kao da vam je u hladne dane potrebno dodatnih razloga za priviti se uza svog partnera i maziti se... Osim podignute telesne temperature, maženje podstiče organizam na lučenje hormona oksitocina koji smanjuje stres i snižava krvni pritisak.

Krećite se

Potrudite se s malo fizičke aktivnosti i ne samo što ćete biti dobro raspoloženi nego ćete poboljšati i cirkulaciju što vam može pomoći da ostanete fokusirani i uspešnije se nosite sa stresnim situacijama. Naravno, i lakše ćete se zagrejati, a cirkulacija će zagrejati i ekstremitete koji često prvi "osete" hladnoću.

Topli napitak

Naravno, pijenje toplog napitka zagrejaće vam telo iznutra, a prste spolja. Napici poput kafe ili zelenog čaja bogatih antioksidansima telu će pružiti još jaču zaštitu od bolesti.

Počnite s toplom supicom

Poput čaja, i topla supa može vas zagrejati iznutra. No supa za predjelo može vam pomoći i da smanjite unos kalorija. Istraživanje na Penu pokazalo je da su ispitanici koji su jeli supu pre ručka unosili 20 posto manje kalorija u obroku.

Začinite

Ne bojte se začiniti svoj obrok, a posebno onim začinima koji vas mogu zagrejati. Npr., čili ili đumbir mogu podstaknuti cirkulaciju i povisiti temperaturu pa ih možete svakodnevno koristiti.

Topla kupka

Izbegnite smrzavanje u krevetu pre nego zaspite. Radije sebi priuštite toplu kupku i spavajte puno bolje. A zašto nam je uvek malo "zimica" kad se spremamo spavati? Naša se temperatura tada prirodno spušta kako bi se organizam umirio i pripremio za san. No, ako vam je previše hladno, organizmu možete priuštiti samo stres pa će topla kupka doći kao naručena da se opustite...

 

Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...