Saveti za bezbednu vožnju po snegu

Kategorija: Aktuelno
Tagovi: Saveti, Vožnja, Zima, Sneg

Srbija je pod snegom, putevi su uglavnom prohodni, ali ipak treba biti oprezan. Vožnj po snegu zahteva koncentraciju i poznavanje nekih pravila.        

Nove snežne padavine očekuju se noćas. U Vojvodini najkritičnije, ali nema više zavejanih. Danas i do minus 12 stepeni. Više o tome OVDE.



Iz Auto-moto savez Srbije upozoravaju vozače na to da su zimske gume neophodne, ali i pojačan oprez jer vas ni dobri pneumatici neće u svim situacijama sačuvati od proklizavanja.

Pre nego što pokrenet auto, očistite ga od snega. Tokom čišćenja možete i da ga startujete kako bi se motor ugrejao, kao i grejači za stakla i unutrašnjost automobila.

Krenite polako, iz prve brzine, a tokom vožnje ne bi trebalo da pređete u treću ako ste početnik.

Zaglavnjeni automobil u snegu najbolje se "čupa" guranjem i vožnjom napred-nazad sa volanom oktenutim suprotno od gomile snega koja je blokirala točkove. Takođe, možete malo jače nagaziti papučicu za gas, ali ne prejako jer ćete se tako samo još više ukopati.

Trudite se da se ne zaustavljate na uzbrdici i da korsitie brzinu za jedna stepen višu od one kojom vozite kada je suvo. Ako ipak morate da se zaustavite, zbog semafora na primer, krenite lagano tek dodirujući papučicu za gas.

Ako idete nizbrdo ne jurite, a kočite lagano, takozvanim "seckanjem" - nežnim spušatanjem i podizanjem stopala sa gasa. Za razliku od vožnje uzbrdo, nizbrdo uvek vozite u nižem stepenu prenosa nego po suvom vremenu.

Volan ne pomerajte bez potrebe, a i u tom slučaju samo polako, bez naglih pokreta. Držite veći razmak nego inače, u odnosu na vozilo ispred vas.

Kada se približavate raskrsnici, semaforu ili znaku stop, počnite da kočite ranije nego što to činite kada nema snega, i to lagano pritiskajući kočnicu više puta. U krivini ne kočite jer vas to na snegu ili ledu neće zaustaviti. Polako oduzimajte brzinu, a kada je prođete lagano dodajte gas.

Obavezno se vežite, ne koristite mobilni telefon, čak ni sa slušalicama ili USB konekcijom, jer su eksprimenti dokazali da pričanje tokom vožnje znatno remeti koncentraciju vozača.

Možda bi najbolji savet u vezi sa vožnjom po snegu bio - ne sedajte u automobil ako baš ne morate.

 

Mondo.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...