Koliko kalorija ima u jednom: "Živeli!"

Kategorija: Aktuelno
Tagovi: Pice, Pica, Kalorije, Dijeta, Praznici

Ako si na dijeti, ili ne želiš da kukaš na višak kilograma koje si nabacio tokom praznika, na vreme razmišljaj o tome šta ćeš da jedeš, ali i da piješ. Evo koliko kalorija ima u kom piću. 

Ako prvo nazdravljanje u novogodišnjoj noći počneš nekim žestokim pićem, unećeš od 150 do 200 kalorija.

Ako voliš žestoko drži se vodke - dve čašice (toliko ćeš verovatno popiti za aperitiv) imaju 165 kalorija.



Uz lagano predjelo se uglavnom slaže belo vino. Jedna standardna čaša ima 160 kalorija, a ako uz glavno jelo pređeš na crno vino unećeš nešto više kalorija, ali i dalje manje nego ako pređeš na pivo. Jedna krigla ima 180 kalorija.

Večera je gotova, stižu slatkiši. Prvo se nećkaš, zatim uzimaš dva, tri kolačića da te želja mine, jer ne želiš da u sebe unosiš prazne kalorije, ali se prepuštaš koktelima. Kakva greška! "Pinja kolada", na primer, ima čak 280 kalorija. I većina ostalih koktela nisu ništa manje "lakši", čak ni oni sa naseckanim voćem. Uglavnom se prave sa likerima koji su puni šećera, pa tako neki kokteli imaju čak i 400 kalorija!

Ako si umesto kolača koji je napravljen od čokolade i voća, uzeo limenku koka-kole, uopšte nisi umanjio količinu kalorija koju si uneo u sebe. Jedna limenka sadrži 135 kalorija, isto koliko i čokoladni mafin sa šumskim voćem.

Sat kuca ponoć, pampur iz boce šampanjca leti u vazduh, ti si već pripremio čašu. Ako više voliš kolače nego ovo penušavo piće, odloži čašu i uzmi srednje parče čokoladne torte, tako ćeš uneti isto kalorija koliko i da si 2013. dočekao ispijajući šampanjac - oko 200.

Kada žurka počne da "popušta" i sentiši spaje one koji se merkaju od početka, vreme je za kaficu. Obična "crna" je najbolja - nema kalorija, ali ako joj dodaš malo mleka, zapravo si joj dodao od 50 do 80 kalorija. Ako ima ko da ti napravi kapućino ili moku, počastiće te sa 91 odnosno 148 kalorijom.

A da ipak popiješ čaj? Zeleni ili crni, bez mleka, šećera i meda, sa ili bez nekoliko kapi limuna, će te takođe razmrdati, čak više nego kafa, a bez kalorija.

Ili da se poptuno opustiš i makar u novogodišnjoj noći ne brojiš kalorije, ne misliš na kilograme, struk i kuk? Godina pred tobom je duga, imaćeš kad da potrošiš to što si tokom jedne hedonističke noći u sebe uneo.

U svakom slučaju, uživaj u dočeku!

Mondo.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...