Grčka, turska i crna gora - omiljene destinacije za letovanje

Kategorija: Putovanja
Tagovi: Letovanje U Grčkoj, Letovanje U Crnoj Gori, Letovanje U Turskoj, Kotor, Risno, Herceg Novi, Tivat, Budva, Bečići, Petrovac, Bar, Ulcinj, Rodos, Krit, Zakintos, Krf, Kos, Atina, Sveta Gora

Tri omiljene destinacije domaćih turista za odmor i dalje su Grčka, Crna Gora i Turska. U toku prošle godine, u ovim zemljama odmaralo se ukupno 60 odsto onih koji su išli na letovanje. Sudeći prema istraživanjima, i ove godine na Mediteranu će se „brčkati“ makar isto toliko Srba. Lepe plaže i čisto more i pristupačne cene razlozi su zbog kojih je grčko primorje na prvom mestu po popularnosti.

Za Crnu Goru, turisti se najviše odlučuju zbog jeftinijeg smeštaja, dok je Turska primamljiva zbog vrhunske usluge i odličnih hotela.

 

Grčka

Grčka je država koja je već godinama unazad omiljena destinacija naših turista za odmor. Prošle godine u ovoj zemlji je letovalo više od 40 odsto naših turista. Prema rezultatima ankete portala „Putovanja.info“, koja još uvek traje, i ove sezone tamo će letovati oko 42 odsto građana koji idu na odmor.

"Grčka sa obalom, po razuđenosti drugom u Evropi, sa preko 2.000 ostrva, mnoštvom poluostrva i zaliva, koju zapljuskuju tri mora - Jonsko, Egejsko i Sredozemno, predstavlja pravi izbor za kombinaciju opuštenog odmora i zanimljivih izleta", objašnjava Tatjana Vidojković, iz „Infostuda“. "Ostrva kao što su Rodos, Krit, Zakintos, Krf i Kos, pa Atina sa svojim muzejima, te Sveta gora, samo su deo ponude ove turističke velesile".

Upravo zbog uređenih plaža i lepog, toplog mora, Grčka je omiljena destinacija naših turista.

"Međutim, grčko primorje ima svojih mana", dodaje Vidojković. "Najveći problem je relativno nizak kvalitet usluge u privatnom smeštaju, u kome najčešće i odsedaju naši turisti. Hoteli su dosta skupi za uslugu koju nude. U odnosu na neke druge destinacije, relativno su visoke cene".

 

Turska

Turska je zemlja gde se uvek mogu naći ljubazni, gostoljubivi i nasmejani domaćini. Verovatno je zbog toga sve popularnija među Srbima. Prošle godine, na tirkiznoj obali letovalo je ukupno deset odsto domaćih turista, a istraživanja pokazuju da se taj trend neće promeniti ni ove sezone.

"Osim obale, turskom pejzažu poseban pečat daju i prirodni lokaliteti izuzetne lepote od kojih neke možete da posetite bez obzira na kom se delu obale nalazite", objašnjava Vidojković.

"Ono što je posebna prednost jeste to što ova zemlja nudi veliki izbor hotela uz širok spektar porodičnih paketa i vrlo povoljne popuste za decu. Oni koji planiraju da letuju u Turskoj, a pri tome hoće da prođu što jeftinije, savetujemo da posete Kušadasi, u kojem pored standardno lepih plaža, od dodatnih aktivnosti postoji Artemidin hram, jedno od sedam svetskih čuda, zatim drevni grad Efes, zanimljivo čudo prirode Pamukale i td".

Ono što je kod Turske problematično jeste putovanje duže od 20 sati.

"Privatni smeštaj praktično ne postoji, pa su tako aranžmani za prosečan srpski džep, ipak malo skuplji", kažu u „Infostudu“. "Još jedna mana turskog primorja je to što su hoteli često daleko od aerodroma".

 

Crna Gora

Crna Gora nama najbliža, sa jedinstvenim plažama i malim uvalama i tirkiznoplavim morem, sa mediteranskom klimom koju odlikuju sunčani dani, nudi gostoprimstvo u već poznatim centrima crnogorskog primorja Kotoru, Risnu, Herceg Novom, Tivtu, Budvi, Bečićima, Petrovcu, Baru, Ulcinju...

Međutim, poslednjih godina, zainteresovanost domaćih turista za letovanje u Crnoj Gori dosta je opalo, pa je tako u toku prošle sezone svoj odmor tamo provelo manje od devet odsto Srba.

Relativno niske cene aranžmana i navike su ono što i dalje privlači naše turiste da letuju na crnogorskom primorju. Putovanje automobilom do Jadrana traje nešto više od osam sati, pa je i to dodatni razlog zašto se mnogi odlučuju da svoj letnji odmor provedu tamo. Smeštaj se u sezoni može pronaći za manje od deset evra, pa je tako Crna Gora i dalje najjeftinija destinacija za letovanje.

"Ipak, oni koji bi izbegli noćenje u privatnim pansionima, nemaju baš preveliki izbor hotela", kaže Tatjana Vidojković. "I oni koji postoje imaju previsoku cenu za uslugu koju nude. Još jedan problem je što ne postoje organizovani čarter letovi".

 

Autor: Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...