Zašto je prvi seks toliko važan

Kategorija: Ljubav i seks
Tagovi: Prvi Seks, Seksualno Iskustvo, Važnost

Prvo seksualno iskustvo često "oboji" naše buduće veze i odnose u godinama koje dolaze. 

Kvalitet prvog seksualnog iskustva može biti presudan za naše buduće veze, kažu psiholozi. Konkretno, osobe koje su prvi seks doživele sa nekim koga vole, a ne iz, recimo, radoznalosti, ili zato što su "svi to već uradili", imaju veće šanse da kasnije u životu izgrade vezu koja će ih emotivno ispuniti.



Američki naučnici sproveli su istraživanje u kojem je učestvovao 330 mlađih ispitanika oba pola, čiji je cilj bio da se utvrdi kako okolnosti pod kojima se stupi u seksualne odnose utiču na kasnije emotivne obrasce.

Od ispitanika se očekivalo da opišu kako su se osećali u trenutku svog prvog seksa, da kažu da li su bili uplašeni, da li su osećali da partner na njih vrši pritisak, da li su nakon toga osećali žaljenje zbog toga što se dogodilo, ili grižu savesti. Osim toga, trebalo je da kažu i da li su osećali bliskost sa partnerom, da li su osećali da ih osoba sa kojom su u vezi voli i poštuje, i da li su nakon gubljenja nevinosti imali utisak da se nešto promenilo.

Osobe koje su učestvovale u ovom istraživanju ostale su anonimne, a zatim su zamoljene da tokom dve nedelje vode onlajn dnevnik u koji su upisivali detalje svojih seksualnih iskustava u tom periodu, kao i da ocene koliko su, generalno, zadovoljne svojim seksualnim životom.

Analizom dobijenih podataka naučnici su utvrdili da su osobe koje "prvi put" pamte kao lepo iskustvo kasnije u životu generalno zadovoljnije svojim emotivnim ali i seksualnim životom, prenosi "Dejli mejl".

"Rezultati do kojih smo došli pokazuju da je prvo seksualno iskustvo može biti prekretnica u razvoju ličnosti, nešto što će odrediti naše buduće veze i našu seksualnost u godinama koje dolaze", kaže dr Keri Smit sa Univerziteta Misisipija.

"U suštini, prvi seks često u značajnoj meri određuje obrasce našeg mišljenja i ponašanja u sferi partnerskih odnosa, i utiče na način na koji ćemo doživljavati nova iskustva u životu."

Mondo.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...