U ljudskoj prirodi je da uništava, ali isto tako i da razmišlja

Kategorija: Glavna
Tagovi: Zivotna Sredina, Ekologija, Razmena

Znate ono kada vam neko besplatno ponudi stan ili kuću za stanovanje? Dobro ne znate, ali zamislite tu situaciju, bez obaveze uselite se unesete neke svoje stvari i počnete da živite. Upravo ovo su uradili u Americi kao svojevrsnu psiho socijalnu studiju i evo sta su zaključili.

Prvo su 10 parova uselili u 10 stana na razlicitim lokacijama u istom gradu, oni su tamo stanovali 3 meseca, nakon tog perioda dosla je komisija da vidi u kakvom stanju su bili ti stanovi. Mogili su da se uvere da je 7 od 10 tih stanova bilo zrelo za ponovnu adaptaciju odnosno uslovi za zivot u tim stanovima su se pogorsali, u jednom je cak i deo zida bio odvaljen.

Postoji teorija u ljudskoj psihologiji da ukoliko nesto nismo sami izgradili ili na neki nacin ucestvovali u stvaranju neke stvari, prema toj stvari se ophodimo mnogo losije nego sto se ophodimo prema necemu sto smo sami stvorili ili ucestvovali u stvaranju.

Upravo je to situacija i sa zivotnim okruzenjem, na planeti Zemlji smo, tu smo gde smo, i briga nas je sta ce ostati posle nas. Mozda je ovo uopsteno i generalizovano misljenje, ali podaci pokazuju da nazalost zivimo u sve prljavijem okruzenju koje treba menjati.

Necemo ulaziti u detalje zasto je to tako, dotacicemo neke druge teme i ovom blogu nece biti kraja, vec cemo se skoncentrisati na to kako da popravimo stvari prvenstveno u svom okruzenju. Jednostavno je samo treba usvojiti novi obrazac ponasanja a to je:

1.Svetla u prostorijama u kojima ne boravimo – iskljuciti

2.Uredjaje koje ne koristimo trenutno, iskljuciti iz struje (punjaci za mobilne van uticnice)

3.U auto bas kad morate, nemojte da ste lenji, kad god mozete – pesacite, 10 ili 15 minuta hoda neca da vam skode, ili pak vozite biciklu.

4. Plasticnu ambalazu odvajajte od ostalog djubreta, plastici treba i do 100 godina da se razlozi, te vase plasticne kese lezace negde na deponiji i posle vaseg zivota, razmislite o tome, nedajte kesi da vas nadzivi.

Za pocetak ako usvojite samo ove 4 stavke u svoj obrazac ponasanja mnogo toga cete uraditi za svoju zivotnu sredinu. Jos cete biti i ponosni na sebe pa kad neko pocne pricu o zagadjenju vi se samo nadovezite pa ispricajte vasu pricu, kako delujete lokalno ali mislite globalno.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar