iGrupa

Šta je to jailbreak?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Jailbreak, Cydia, Iphone, Ajfon

Operativni sistem iPhone-a, koji se stručno naziva iOS, je zaštićen od strane matične kompanije Apple što znači da na tom operativnom sistemu nije moguće brisati, dodavati, kopirati ili menjati sistemske fajlove kao što to možemo da radimo na običnom računaru.

 

 

Naravno, naprednim informatičarima i hakerima nije odgovarala činjenica da im je pristup operativnom sistemu iOS takoreći blokiran pa su osmislili pojam i proces JailBreak što je u stvari posredni način da brisanje, dodavanje, kopiranje i menjanje sistemskih fajlova učine dostupni i u iOS operativnom sistemu. Tim procesom svaki korisnik iPhone-a dobio bi mogućnost da na svom telefonu doda razne aplikacije i programe i promeni detalje na samom operativnom sistemu.

 

 

JailBreak dakle na neki način predstavlja reprogramiranje iPhone-a kojim dobijamo mogućnost da na isti instaliramo Cydia aplikaciju i slične programe, koji nam opet omogućavaju da na svoj omiljeni "i" uređaj instaliramo mnoštvo drugih programa i aplikacija koje inače ne bi bile dostupne preko App Store-a ili bi se plaćali, a korišćenjem Cydia i sličnih aplikacija možemo da ih instaliramo potpuno besplatno.

 

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!