iGrupa

Razvoj apple iphone-a od 2007. do danas

Kategorija: Glavna
Tagovi: Apple, Apple Iphone, Apl, Ajfon

Tokom određenog vremenskog perioda uvek se pojavi revolucionarni proizvod koji promeni sve – ovom je rečenicom Stiv Džobs u januaru 2007. godine započeo svoj govor na MacWorld konferenciji na kojoj je predstavio iPhone.


U emotivnom govoru u kojem je kritikovao konkurenciju i njihove telefone za koje je rekao da su komplikovani za korišćenje i da nisu toliko pametni, Džobs je rekao da će Apple predstaviti tri proizvoda – iPod sa širokim ekranom osetljivim na dodir, revolucionarni mobilni telefon i uređaj za internet komunikaciju.



Nastavio je, na oduševljenje svih prisutnih u dvorani, da neće predstaviti tri uređaja, nego samo jedan – iPhone, dodavši: 'Apple će danas ponovo izumeti telefon'. U vreme kada je Apple predstavio iPhone tržištem je dominirala Nokija s operativnim sistemom Symbian, poslovnjaci su u džepovima nosili BlackBerry-je s hardverskim tastaturama, dok je kvalitet tadašnjih ekrana osetljivih na dodir bila poprilično loša pa na tržištu nije bilo previše mobilnih telefona kojima se upravljalo dodirom prsta.

Samo pet godina nakon toga situacija se u potpunosti promenila – Nokia i proizvođač BlackBerryja RIM nisu se na vreme uspjli prilagoditi novim uslovima na tržištu kojim su zavladali ekrani osetljivi na dodir, Symbian je odavno postao nevažan operativni sistem, a poslovnjaci danas komuniciraju pametnim telefonima koji imaju ekrane osetljive na dodir pa je za mnoge promene na tržištu zaslužan upravo Apple i njegov iPhone.

Veliki redovi ispred trgovina obeležili dolazak iPhone-a

Prvi model iPhone-a u prodaji se pojavio krajem juna 2007. u SAD-u pa su se, kako je to s vremenom postala tradicija širom sveta, pre njegove prodaje ispred trgovina formirali redovi ljudi koji su među prvima hteli da kupe ovaj telefon i plate 499 USD za model s 4GB memorije, odnosno 599 dolara za 8GB model.

Osnovni dizajn iPhone-a (ekran dijagonale 3,5 inča i 'Home' taster) uopšte se nije menjao od njegovog predstavljanja početkom 2007. godine – prvi iPhone radio je na 620MHz procesoru, imao je 128MB RAM-a i kameru rezolucije 2MP, a zanimljivo je da ovaj model nije imao podršku za 3G mreže tako su njegovi vlasnici surfovali manjim brzinama mobilnog interneta.

Upravo je brže surfovanje i podrška za 3G bila najjača opcija drugog modela iPhonea koji je predstavljen u junu 2008. godine i koji je zbog toga nazvan iPhone 3G pa je njegov osnovni model imao 8GB memorije.

Najvažniji novitet koji je predstavljen s ovom verzijom iPhone-a jeste App Store, online trgovina aplikacija koja je korisnicima omogućila da jednostavno i na jednom mestu pronađu i download-ju, odnosno kupe aplikacije razvijene za Appleov telefon. App Store se pokazao kao veliki hit pa je broj dostupnih i skinutih aplikacija rastao velikom brzinom donoseći programerima milijarde dolara.

Kao i godinu ranije, Apple je i 2009. u junu predstavio novi model svog smartphonea – iPhone 3GS u kojem je glavni naglasak stavljen na brzinu (brži procesor, bolja grafika i dvostruko više radne memorije), a ovaj model imao je i kameru veće rezolucije 3MP s kojom su se mogli snimati i videozapisi – što nije bilo moguće s prva dva modela (bilo je moguće samo s jailbreakanim modelima).

S iPhoneom 4S predstavljen i glasovni pomoćnik Siri

Sledeći model (iPhone 4) doneo je nova hardverska poboljšanja, bolju kameru i po prvi puta prednju kameru, a zajedno s hardverskim novitetima Apple je svake godine nadograđivao i svoj iOS softver na kojem je 2010. dodata i FaceTime aplikacija koja omogućava besplatne video razgovore vlasnika iPhonea.

U Apple-u su se posebno pohvalili Retina ekranom novog iPhonea koji ima rezoluciju od 960x640 piksela i za kojeg su rekli da je najbolji ekran na tržištu. Izlazak iPhonea 4 na tržište obeležila je i tzv. 'afera antenagate' – veliki broj korisnika imao je problema sa snagom signala i to zbog načina na koji su ugrađene antene u telefon, što je često rezultovalo pucanjem veze i prekidanjem razgovora.

Problem se pojavljivao kada su korisnici držali telefon na određeni način (kada su rukom prekrili njegov levi donji deo), a iz Applea su u prvoj objavi za javnost korisnike savetovali da tokom razgovora ne drže telefon za taj deo kućišta, da bi na kraju podelili besplatne futrole koje su sprečile slabljenje signala.

Apple je sve do 2011. godine nove modele svog telefona predstavljao u junu, a prošle godine prvi puta novi je iPhone predstavljen u oktobru – iako su svi očekivali iPhone 5 koji će imati ekran veće dijagonale, Appleov Phil Schiller predstavio je model 4S koji je imao isti 3,5 inčni ekran pa je doneo novosti poput bolje grafike i kamere s kojom su se sada mogli snimati 1080p videozapisi, a nova najjača opcija ovog telefona bio je glasovni pomoćnik Siri koji je vlasnicima iPhonea omogućio napredno glasovno upravljanje nekim opcijama telefona.

Ovaj model iPhonea do sada je oborio sve prodajne rekorde pa je trenutno najpopularniji pametni telefon na svetu, a zahvaljujući njemu u poslednjem prošlogodišnjem kvartalu Apple je na kratko postao lider na tržištu pametnih telefona, da bi ga uskoro prestigao Samsung čiji su Galaxy S pametni telefoni trenutno najveći konkurenti iPhoneu (model S3 već je prodat u više od 20 miliona primeraka).

U sredu stiže 'petica'

Glasine o novom iPhone-u koji će napokon imati ekran veće dijagonale slušamo već više od godinu dana i već 'znamo' sve o njemu, a sada čekamo sredu 12. septembra i najavljenu Apple-ovu konferenciju na kojoj će Tim Cook napokon i službeno predstaviti iPhone 5 za kojeg mnogi analitičari veruju da će ubrzo postati najprodavaniji telefon na tržištu. Novi iPhone u prodaji bi se trebao pojaviti već 12. septembra.


Economy.rs

 

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!