iGrupa

Stigao je iphone 5!

Kategorija: Glavna
Tagovi: Iphone, Iphone 5, Apple, Epl, Ajfon

U Kaliforniji je predstavljen najnoviji iPhone telefon, šeste generacije, i kako to obično biva - većina nagađanja ispostavila se tačnim. 



Tim Kuk je prvi izašao na binu i pričao o senzacionalnim brojkama, koje je Apple postigao:

- 84 miliona prodatih iPad tableta, od tog 18 miliona u poslednjem kvartalu
- 700.000 dosupnih aplikacija, od čega je 250.000 za tablete
- 100 aplikacija prosečno ima korisnik Apple uređaja i
- preko 90% aplikacija koristi se svakog meseca.

Bilo je reči i o Mac OS X Lion softveru, koji je kod korisnika primljen odlično, pa je već oko 28 odsto tih računara prešlo na novi operativni sistem. Što se tržišta tableta tiče, gledajući godišnji rezultat, Apple je ostvario napredak sa 62 na 68 odsto udela u ukupnom plasmanu uređaja.

 

iPhone 5 u brojkama i funkcijama

Fil Šiler je potom izašao na scenu i svetla su se za trenutak ugasila. A, onda, iz mraka na velikom panou izronio je dugo očekivani iPhone 5. Debeo je svega 7,6 mm i čak 18 odsto je manji od svog prethodnika.Ima 112 grama i za oko 20 odsto je lakši od svojih prethodnika.

Ekran je Retina displej, dijagonale 4 inča, sa odnosom stranica 16:9 i ima 326ppi gustinu piksela, zavaljujćui rezoluciji od 640 x 1.136 piksela. Displej ima 44 odsto zasićenije boje, dok je izbacivanjem jdnog sloja postignuta njegova oštrija slika i manje dimenzije.

Sve je u brzini i konekcijama

Novi iPhone 5 može da se poveže na HSPA+, DC-HSDPA i, naravno 4G LTE mreže kod većine američkih operatera. Apple se odlučio za jedan čip za prenos glasa i podataka i drugi za radio vezu. U pogledu brzine, LTE ide do 100 Mbps, dok preko a/b/g/n Wi-Fi mreže ostvarujete brzinu prenosa podataka do 150 Mbps.

Apple je integrisao novi A6 čip, koji obezbeđuje brže obavljanje svih procesa, uz 22% manju veličinu i lakši proces proizvodnje. U pitanju je dual-core CPU sa dula GPU adapterom za najbolju mobilnu grafiku. U pitanju je potpuno nova vrsta grafičkog čipa, koji će obezbediti grafiku sličnu onim na konzolama.

Kamera, softver i novi konektor

Kamera mu je rezolucije osam megapiksela, ima više senzora i opcija od prethodnice i unapređenu optiku, koja propušta više svetlosti. Prednja kamera, smeštena iznad zvučnika ima 720p HD rezoluciju i podršku za FaceTime uslugu video pozivanja.

Glavna kamera ima BSI sensor, sa F/2.4 aparaturom, poboljšane zaštite sa safirnim staklom. Sam čip kamere za četvrtinu je manji nego na iPhone 4S modelu, što zbog unapređenja procesa proizvodnje, što zbog lakšeg ugrađivanja u novi iPhone 5. Kamera ima brži interfejs i do 40 procenata, kontnualno fotografisanje, spremna je za akciju gotovo odmah i propušta znatno više svetlosti nego prethodna generacija. Ovo joj omogćava nova generacija IPS podrške, koja je predstavljena sa iPhone 4S modelom.

Kamera snima video u Full HD 1.080p rezoluciji (1.080 x 1.920 piksela), dok je ugrađen i poseban panoramski mod kada se rezolucija kamere "proširuje" na velikih 28 megapiksela.

Sem što iPhone 5 radi pod iOS 6 operativnim sistemom, Apple je poboljšao softver samog uređaja, pa je pored novih mapa, dodat i 3D Maps servis, po ugledu na Nokijin i Googleov servis za mape, a unapređeni su i Safari veb pretraživač, Siri, iTunes, iCloud i druge opcije. Safari sada radi na punoj veličini displeja, a podržava Cloud servise poput Googlovog Chromea.

Ugrađen je i novi osmopinski konektor, koji je do 80 odsto manji nego prethodnik, lakše se snalazi po pitanju koje kraj ide u telefon, a koji u punjač, izdržljiviji je i dobio je čak i ime - Lightning.

Cena i dostupnost

iPhone 5 pojaviće se u beloj i crnoj boji, a naručivanje kreće već u petak, dok će prve isporuke krenuti 21. septembra, naravno za početak samo u Americi. Apple, kao i uvek odmah najavi i cene, a što se iPhone 5 modela tiče one su sledeće: $199 (16GB), $299 (32GB) i $399 (64GB) za kupovinu kod operatera. Cena SIM Free modela nije najavljena, ali se očekuje da bude oko 800 dolara.

Od 28. septembra iPhone 5 prodavaće se u Singapuru, Kanadi, Francuskoj, Hong Kongu, Japanu, Australiji, Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Srbija, naravno nije u planu...

Model iPhone 3GS izbacuje se iz prodaje, dok će model iPhone 4S od 8 GB i iPhone 4 istog memorijskog kapaciteta biti 99 dolara, odnosno besplatni, ali uz zgovornu obavezu kod američkih operatera.

<object width="425" height="350" data="http://www.youtube.com/v/RhqimVjUYWc" type="application/x-shockwave-flash">     </object>

 

Mondo.rs

 

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!