iGrupa

IPhone 5 (ni)je ispunio očekivanja

Kategorija: Glavna
Tagovi: Iphone, Iphone 5, Apple, Epl, Ajfon

Nakon premijere modela iPhone 5 mnogi su bili zatečeni onim što je on doneo, a posebno onim što nije... Pre nego što započnemo priču o tome da li je iPhone ispunio ili nije ispunio očekivanja, treba napomenuti da je mobilna industrija trenutno na svom vrhuncu i da u budućnosti možemo očekivati više softverska, nego hardverska unapređenja.

 


U hardverskom smislu, sadašnji pametni telefoni ne iskorišćavaju ni delić svog potencijala, koji im je na raspolaganju sem, ako ne govorimo o najnovijim igrama, a njih, ipak ne igra veliki broj vlasnika. U skorijoj budućnosti možemo očekivati aplikacije i softver koji će hardveru omogućiti da se “razleti“ i uz maksimalne performanse pokaže šta i koliko ume.

Do sada, iPhone je bio lider i na polju hardvera i na polju softvera. Ipak, iPhone 5 nije doneo revoluciju. To je činjenica. A činjenica je da je svaki pre njega to uspeo da uradi. Da li smo očekivali previše ili Apple ima neke druge planove da nas zadivi ostaje nam da vidimo. Do tada, pozabavićemo se upravo stvarima i unapređenjima koje je iPhone 5 doneo i onima koja smo očekivali, a nismo ih dobili.

Izduženi displej koji “vidi manje“

Kroz pet generacija iPhone uređaja Apple nas je ubeđivao da je dijagonala ekrana od 3.5 inča jedina idealna za pametni telefon. Onda su se predomislili i prihvatili sveopšti trend rasta displeja. Zaboravili su na 3.5 inča i ponudili novi, tanji displej na četiri inča. Nije loše. Retina displej, fizički manji i sa izražajnijim prikazom boja lako će uzdrmati sve konkurente na tržištu, ali ostaje činjenica da i prosečan telefon srednje klase sada ima displej veće dijagonale. A svi znamo trenutni trend – korisnici vole velike displeje – što veće!

Novi odnos stranica – 16:9 – nije ništa revolucionarno i u praksi neće doneti posebne prednosti, sem petog reda ikonica i komotnijeg pretraživanja interneta u položenom modu displeja. Što se gledanja filmova tiče – nisu baš svi u 16:9 formatu, a videćemo kako će se pokazati u igrama.

Ono što je najveće razočaranje u vezi sa displejom jete njegova rezolucija. Svi konkurenti, bez obzira na platformu na kojoj rade, imaju veću rezoluciju i gustinu piksela. Tu mislimo na Samsung Galaxy S3, HTC One X, Nokiju Lumiju 920 i mnoge druge. Displeji su veći za makar 0.7 inča, bolje rezolucije i svaki dolazi sa dovoljno inovativnim funkcijama, što će korisnicima lako pomoći da se “izbore“ sa činjenicom da nisu Retina model.

Savršena izrada, već viđen dizajn

Ono što je Apple maestralno odradio na novom iPhone smartfonu jeste njegova završna obrada. Telefon je izrađen savršeno, a svaki njegov detalj uklopljen je tako da ne remeti celinu, a daje telefonu dodatni sjaj i prefinjenost. Recimo, dijamantski izbrušene ivice u kojima se i bukvalno možete ogledati, govore nam da je Apple vodio računa i o najsitnijim detaljima. Telefon je izrađen od aluminijuma, iz jednog dela i priznajemo da je iznenađujuće tanak i lagan.

Po pitanju dizajna očekivali smo više. Malo “oblina i krivina“ ne bi bilo na odmet, jer ovo je već treći model zaredom koji ima identičan dizajn. Kozmetičke promene su prisutne, poput pomerene kamere i stanjenog “struka“, ali osnovu dizajna i dalje čini zaobljeni pravougaonik.

Dual-core u svetu masovne quad-core najezde

Krijući se iza gomile procenata, ovih i onih poređenja, Apple je na konferenciji u Kaliforniji na najelegantniji način prećutao koji čipset se krije iza A6 naziva. Tačno je – Apple je u iPhone 5 ugradio svoj najnapredniji A6 čip, koji je dvostruko brži od prethodnika i ima dvostruko bolju grafiku, ali to ne menja činjenicu da je on u dual-core koloseku. To ne mora značiti da je on loš, naprotiv!

Zvanični testovi brzine još uvek nisu dostupni i jedva čekamo da ih vidimo, jer Apple je sigurno “nabudžio“ svoj dual-core da se lako nosi sa konkurentskim quad-core modelima. Uz sjajnu LTE podršku u možda najtanjem smartfon kućištu, Ameri će surfovati gotovo nezamislivim brzinama, dok će Evropljani i dalje koristiti HSPA+ i slične mreže, jer je LTE u Evropi tek u blagom, čak vrlo blagom razvoju.

iOS6 stiže i na ranije modele, ali šta ćemo za nano-SIM?

Sam po sebi, prepun unapređenja i novih funkcija, iOS6 nije revolucija koju će Apple iPhone 5 zadržati za sebe. Dobiće ga i prethodnici 4S i 4, a možda i neki drugi modeli - ostaje da se vidi šta je Apple po tom pitanju odlučio. Njegovim detaljima bavićemo se uskoro, pred kraj meseca, kada će iOS6 biti dostupan pomenutim korisnicima.

Čini nam se, iako Apple tvrdi da nije tako, da izbacivanje Google mapa, ipak nije bio dobar potez. Appleove mape su OK, ali nisu razvijene i detaljne koliko i Googleove, a ne pokrivaju ni toliko dobro ostatak sveta, izuzev Amerike. Gde su milioni POI tačaka, takozvana navigacija "od skretanja do skretanja" i lokacijski servisi, koje Google i Nokia razvijaju već godinama? Verujemo da će i to stići uskoro, ali Apple pred sobom ima još puno posla da sve stvari "postavi na svoje mesto" što se mapa tiče.

Vodafone UK i Three mreže u Velikoj Britaniji već su predstavile nano-SIM kartice i odgovarajuće adaptere, koji jasno pokazuju da je novi tip kartice, ipak tanji od dosadašnjih micro-SIM i SIM kartica. Ukoliko je kontaktna ploča SIM-a ista kao na većim karticama, onda će korisnici u Srbiji morati da budu hiruški precizni da bi domaće kartice dovoljno stanjili da ih ubace u iPhone. Međutim, ukoliko je kontaktna SIM ploča izmenjana, e onda smo u problemu.

Ostaje da se vidi kako će lokalni provajderi rešiti ovaj problem, jer je sigurno da će se iPhone 5 pojaviti ovim ili onim kanalima i kod nas. Operateri će sigurno u jednom trenutku ponuditi nano-SIM kartice, ali kako ih sada koristi isključivo iPhone 5, a on nije deo ponude domaćih telekomunikacionih provajdera, verovatno neće žuriti sa implementacijom novog standarda, koji sigurno nije jeftin.

Nije revolucija, ali i evolucija će ići “kao alva“

iPhone 5 je potpuno “procureo“ nedeljama pre premijere, pa možda zbog toga nismo sa dovoljnom dozom oduševljenja primili sve novitete. Gotovo sve smo videli u ovom ili onom obliku pre zvanične najave. Softverski, nismo dobili ništa novo, sem unapređenih opcija koje već postoje i na kraju, ispada da je Apple iPhone 5 hardverski viša srednja klasa, umeto premijum.

Cena je, kao i uvek do sada vrlo konkurentna kada se radi o kupovini kod operatera, ali SIM Free model sigurno neće biti jeftin. Šuška se o ceni od oko 800 dolara, ali to nije zvanično potvrđeno.

Apple je brend, iPhone je trend i to je sasvim dovoljno

Apple planira već u prvom mesecu da tržištu na ovaj ili onaj način isporuči oko 10 miliona iPhone 5 uređaja, što je impresivna brojka. Ako Apple nešto planira, verujemo da će to biti i realizovano ili makar veoma blizu svog cilja.

Što se hardvera i sftvera tiče konkurenti već imaju sve što i iPhone 5 u istom ili naprednijem obliku, ali kapa dole za dizajn i pogaženu reč da je dijagonala ekrana od 3.5 inča idealna za smartfon.

Apple ne mora da brine! Ima ogromnu bazu vernih korisnika, koji će svakako svoj iPhone 4 ili 4S vrlo brzo zameniti Peticom. Sem toga, iPhone je jedan od najkompletnijih smartfona. Ima odličan hardver, sjajan dizajn i dobar softver.

To je dovoljno čak i kada ne donosi najbolje od najboljeg. Ne sumnjamo da će iPhone 5 postići odličnu prodaju, jer – hej, to je Apple, ali da smo očekivali više – jesmo!

Treba napomenuti i to da je nama u Srbiji dosta teško da sudimo o iPhone uređajima, jer oni zvanično nisu dostupni na našem tržištu, ali to ne znači da ne možemo da nabrojim sve za i protiv stavke, koje se odnose na njegove mogućnosti i opcije. Možda neka ne bude tako važna kada se iPhone 5 pojavi i kod nas :)

Ukoliko smo nešto zaboravili, slobodno nas podsetite, razmotrićemo sve iPhone 5 "aspekte" i aspekte njegove (r)evolucije. Takođe, recite nam šta vi mislite, da li je iPhone revolucija ili evolucija?

Na kraju, pogledajte šta Apple u svom iPhone 5 promo videu ima da kaže, ali ovog puta termine "cutting edge, top-of-the-line i worlds best", ipak uzmite sa rezervom.

 

<object width="425" height="350" data="http://www.youtube.com/v/Z5U0rnuAYEU" type="application/x-shockwave-flash"> </object>

 

Mondo.rs (Marko Čavić)

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!