iGrupa

Apple sprema striming muzički servis

Kategorija: Glavna
Tagovi: Apple, Epl, Cloud, Itunes

Kompanija Apple ima jednu od najjačih onlajn prodavnica muzike, koja je u dobrom delu odgovorna za sve manju zastupljenost CD formata u njenoj distribuciji. U Americi i Velikoj Britaniji gotovo svaki izdat CD ili singl prati i digitalni format, koji je dostupan na iTunes, Amazon ili nekom drugom servisu za kupovinu i preuzimanje muzike.

U poslednje vreme sve je popularnije slušanje muzike iz Clouda ili striming, odnosno prenos muzike sa određenih muzičkih servisa na telefon preko 3G/4G ili Wi-Fi mreže, bez potrebe da se muzika drži na telefonu. Apple je, u saradnji sa najvećim muzičkim kućama otpočeo pregovore, čiji detalji još uvek nisu poznati, ali se “čuje” da je trenutno faza pregovaranja o načinu raspodele zarade u toku.

Uskoro vlasnici iOS uređaja neće morati da drže muziku na svom uređaju, nego će je preuzimati u obliku audio signala direktno na svoj muzički plejer, ali ona neće ostajati na telefonu. Kako se nezvanično saznaje, a prenose različiti izvori, Apple taj servis korisnicima planira da ponudi najkasnije do kraja ove godine, ali se cene i uslovi korišćenja još ne znaju.

Slične servise nude Pandora, Spotify i drugi online provajderi muzičkih servisa, a nakon saznanja o sličnom Apple servisu, koji je u pripremi, akcije i jedne i druge kompanije pale su za nekoliko procenata.

Kako prenose svetski internet mediji, Apple je razvoj servisa intenzivirao odmah nakon najave Microsofta da korisnicima sa Windowsom 8 stiže i Xbox Music servis, koji će za 10 dolara omogućiti slušanje i preuzimanje muzike, a besplatan servis sa reklamama omogućiće neograničeno slušanje muzike.

Apple planira da ponudi sličan servis, koji za sada nema ime, ali je u pregovorima sa isporučiocima muzike zapeo kod podele dobiti baš od reklama, koje će se pojavljivati češće, nego na Microsoftovom Xbox Music servisu. Taj servis emitovaće reklamu na svakih 15 minuta, koja neće moći da se preskoči, ali samo u besplatnoj verziji.

Cloud sve više uzima maha u svim segmentima

Proizvođači telefona oberučke su prihvatili Cloud uslugu, koja omogćava da na udaljenim serverima držite sve svoje datoteke, fajlove i multimediju, koju na telefon ili bilo koji drugi uređaj možete preuzeti kada god želite.

Cloud je odavno prestao da bude samo “skladište” koje menja internu memoriju telefona ili tableta i sada su razvijene usluge koje Cloud okruženje koriste na mnogo inovativniji i napredniji način. Upravo na Cloud rešenjima biće zasnovana i nova Apple usluga. U tom okruženju čuvaće se sve vaše liste, omiljene numere i sav drugi sadržaj, koji će se automatski učitavati svaki put kada vi to poželite.

Takođe, Cloud već sada diktira i hardverske komponente novih telefona i tableta. Da li stvarno mislite da proizvođači najnovijih telefona iz čistog nemara ugrađuju samo 8 ili 16 GB memorije? Naravno da ne. Planski žele da nas usmere na Cloud usluge, koje će im doneti nove izvore prihoda. Korišćenjem takvih usluga javlja se potreba za brzom i kontinuiranom internet uslugom, a to pogoduje i operatorima mobilne telefonije. Tako je krug zatvoren, a korisnik na elegantan način primorava da plaća i proizvođaču telefona i provajderu mobilne telefoniel.

Interna memorija je ostavljena za aplikacije i eventualno omiljenu multimediju, dok ćemo sve ostalo – muziku, slike, video snimke i spotove držati upravo u kaludu, jer za to i nećemo imati previše mesta na mobilnim uređajima. Najnoviji primer je Nexus 4, koji proizvodi LG i koji nema microSD podršku, a ima samo 8 GB memorije. Naravno, u specifikacijama telefona jasno se navodi da vam je na usluzi i Google Drive i još neke Google usluge koje su bazirane na Cloud servisima, a koje su danas besplatne. Pitanje je do kada će biti?


Mondo.rs

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!