iGrupa

IPhone 5 pređe 32.350 km tokom proizvodnje

Kategorija: Glavna
Tagovi: Iphone, Iphone 5, Apple, Foxcon

Verovatno znate da Apple u Americi pravi tek mali deo hardvera iPhone 5 smartfona, ali ne i da se on ne pravi samo u Fokskonovim fabrikama već u celom svetu!

Kada se saberu sve putanje, koje svaki ugrađeni iPhone 5 deo pređe pre nego što stigne u Apple štab u Kpertinu, u Americi, dobija se neverovatna cifra od 32.350 kilometara. Gde se nakupe toliki kilometri, kao i na kojim se to sve usputnim staniciama iPhone 5 zadržava pokušaćemo ukratko da vam predstavimo u sledećih nekoliko koraka.


1. Krećemo iz Amerike, gde nastaju ideje, dizajn i Wi-Fi komponente, između ostalog, odakle iPhone 5 odlazi u Veliku Britaniju, po Bluetooth i druge čipove. Na Ostrvu iPhone 5 pravi jedna fabrika.

2. Odatle put nastavlja ka Nemačkoj, gde se ugrađuju delovi displeja i elektronska kola i to u dve različite fabrike.

3. Iz Evrope iPhone 5 kreće ka Aziji tj. Južnoj Koreji, gde se ugrađuju video čip procesor i drugi delovi displeja. Za proizvodnju tih delova zadužena je jedna Samsung fabrika.

4. Sledi Japan. U toj ostrvskoj zemlji iPhone 5 dobija TFT matricu, ali i druge delove mikro-elektronike, koje proizvodi jedna Sanyo fabrika.

5. Na Tajvanu, odakle iPhone 5 dolazi iz Japana, ugrađuju se elementi tzv. pasivne elektronike, ali i kablovi, pujač, konektori, kamera, sočivo kamere i gomila drugih elemenata i komponenti. Na njima radi čak osam različitih fabrika.

6. U Kini iPhone 5 dobija kućište, završnu elektroniku i delove kamere, displeja, konektora i mrežnih komponenti. Takođe, u Kini se ugrađuju aktivne elektronske komponente, sklapa baterija, dorađuje displej, matična ploča i druge preostale funkcije i komponente, koje proizvodi desetak fabrika, među kojima su i Fokskon postrojenja.

7. Iz Kine paketi sa iPhone 5 telefonima odlaze u distributivni centar, odakle se isporuuju u Ameriku u centralno predstavništvo Apple korporacije.

Nakon toga, Apple razvrstava pakete i šalje ih ponovo u ceo svet, gde se prodaju, ali ti kolimetri nisu uračunati u malopre opisanu putanju.

Kao što imate priliku da vidite, distribucija i put iPhone 5 telefona od fabrike do korisnika nisu nimalo laki, pa nije ni čudo što se tokom transporta dese oštećenja proizvoda. Kompletnu Infografiku putanje koju iPhone 5 pređe tokom proizvodnje pogledajte OVDE.

Mondo.rs      

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!