Kulinarstvo

Foodgazam 22 putujemo svetom kuhinjom amatera francuska

Kategorija: Glavna
Tagovi: Francuska, Gratinirani Krompir, Clafouts Od Visanja, Spargla, Pesto

Upoznajte Barbaru.Ona sa neverovatnom pasijom piše o ljudima,običajima i kulinarstvu Francuske.Na svom blogu ,a i kroz svoju školu kuvanja.Uživajte i ovde

 http://www.cuisinedeprovence.com
Blog: http://cuisinedeprovence.blogspot.com

Zahvakjujem se Barbari

Dva u jednom



Šta je bolje nego spremiti jedan recept za dva jela.Kada sam videla recept za Špargle sa pestom, znala sam da je to ,to.Nije se čak tražio ni svež pesto ali kako bosiljak upravo raste u izobilju u bašti,šta može biti lakše od toga.
Za pesto vam je potreban Širok rukohvat bosiljka, dobar rukohvat pinjole, pola šolje sveže mlevenog parmezana jedan češnjak fino seckanog belog luka i maslinovo ulje.Sve dobro izmešati u količini maslinovog ulja dovoljnoj da bude glatka masa.Ovo će vam dati dovoljnu količinu pesta, koji vam je potreban za ovu piticu ,oko pola šolje. Ali ako udvostručite količine, ostače vam pesto i da ga pomešate drugi put sa npr fetučinom..prva poslastica a tako laka za pripremu.
Vratimo se pitici.
Kada je pesto gotov staviti rernu da se zagreje na 140 stepeni Celzija.U činiji ulupaj 4 jaja, 50 grama rendanog parmezana ,jednu četvrtinu šolje slaga)ili creme fraiche= ,prstohvat sveže mlevenog Sipajte ovu smesu u okruglu posudu za pečenje,dekorišite sa nekoliko špargliMožete koristoiti i konzerviranu ili kao ja smrznutu šparglu i ovo pecite oko 35 minuta. Kada je gotovo, pažljivo posipaj pesto.Ako još služite sa svežom zelenom salatom imaćete divno letnje jelo..

Gratinirani krompir

Malo je smešno kako nekad u životu izgubimo razne prijatelje iz raznih razloga ali recepti koje smo od njih nasledili ostaju i posle toga.

Fino isečen krompir pokriti malop rodinstanim spanaćem.
....i prekriti još jednim slojem tanko isečenog krompira.
Upravo ispečen Gratinirani krompir sa spanaćem.

"le beau reste", ostalo je lepo, kako bi Francuzi rekli
 
Da nahranite 4 osobe porebno je:
 
750 grama  krompira,očišćenog i vrlo tanko sečenog. Oko 500 grama svežeg spanaća,i česnjak belog luka,300 grama creme fraishe ili kisele pavlake,biber i  oraščića i malo soli.I šaka mlevenog sira, najbolji je Gruyere.
Namamsti pleh u kome ćes se gratin peći pa poredjaj tanko isečeni krompir-Dobro pobiberi sveže  mlevenim biberom i orašcićem i posoli.
U drugom tiganju stavi malo malsinovog ulja i prodinstaj spanać.Stavi ga zatim u cediljku i istisni što više tečnosti.
Sipaj spanać na prvi red krompira,pa opet pokri sledećim slojem krompira.Sve to začini kao prvi put
Sitno seckaj glavicu belog luka i sipaj u creme fraiche ili kiselu pavlaku.Možeš dodati i malo mleka da bude tečnije.Sipaj sad to na krompir pospi dobru količinu rendanog sira i peci u predgrejanoj rerni na 180 stepeni Celzija, 40 do 45 minuta. Ja ovo serviram uz poširani ili dimljeni losos
I da se zasladimo

Lako,brzo i preukusno.. - Clafoutis od višnje


Ovo su verovatno poslednje višnje ove sezone.nadjoh ih juče na divnoj  Provencalskoj pijaci,ove tamne i sočne višnje pune miirisa i ukusa.I imajući perfektno izvinjenje da mi dolaze prijatelji u goste napravih ovaj Clafoutis od višanja. Clafoutis  je zaista tradicionalni Francuski dezert koji se može spremati od više vrsta voća,kupina,kajsija, krusaka ali višnje su tradicioanlno najbolje.Mnoge Francuske domaćice tvrde da je ukus mnogo bolji ako iz višanja ne vadite koštice.Mogu vam reći ja se toga ne pridržavam i koštice izvadim i to iz jednosatvnog razloga sto volim svoje zube, a o ukusu odlučite sami.
Potrebno je pola kg višanja, 2 velka jaja,5 kašika brašna,2 kašike šećera.3/4 šolje šlaga,jedna izrendana kora limuna i sok od pola limuna.
Počnite tako što ćete sud za pečenje namazati sa dosta putera pa onda na to pospite krupan šećer. Ravnomerno ovišnje rasporedite na dnu.Izmiksajte sve ostale sastojke i sipajte na višnje.Pecite 35 do 40 minuta na 180 stepeni Celzija. Jesti mlako.
 
 
Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!