Kulinarstvo

Foodgazam 24 putujemo svetom kuhinjom amatera južna afrika

Kategorija: Glavna
Tagovi: Južna Afrika.gulaš, Čikori, Sunka

 

Marisa nam dočarava jela Južne Afrike.Ova lepa mlada i talentovana amaterka kuvarica, ima divne recepte i ne samo iz JUžne Afrike.Pogledajte ovde http://www.thecreativepot.net/

Cvetni paprikaš (Waterblometjie Bredie)

Kad se radi o paprikašu verujem da Južna Afrika ubedljivo vodi.Mi smo kraljevi i kraljice široke lepeze bredies,(afrički za  paprikaš) ,koji će zagrejati i najhladnija srca.
Od paadajz paprikaša ,paprikaša od pasulja do malo opasnijih kao sto je ovaj cvetni paprikaš,ma izmislite, mi smo sigurno već kuvali.
Ali, sta je cevće u ovom jelu?
Pa, to je jedan vodeni cvet sa područja Južne Afrike i prevedeno  od  waterbloemetje znači mali vodeni cvet.Ukus mu je sličan buraniji sa podukusom limuna. Nažalost sezona mu je vrlo kratka ,tako kad spazim da se prodaje ,bez razmisljanja kupim jedan ili odma dva rukohvata.

 

Tradicionalni cvetni paprikaš zahteva vrlo malo začina,i sastoji se od ovčetine ili jagnjetine sa koskom,i kuva se sa krompironm i sa vodenim cvetom.Krajnji rezultat je ukusan ,meso koje se kuvalo polako i topi se u ustima,sa ukusom krompira i specifičnim ukusom vodenog cveta, ni kralj ga se ne bi postideo.
Mislila sam da napravim tradicionalni paprikaš ali u procesu nadjoh divne crne masline, a kad onda i one udjoše u moju glavu kao mogući dodatak, nisam više mogla da odustanem.Ja sam Marisa i sluga mojih ideja o hrani.Nosim to kao krst. Onda mi se činilo ako svemu tome dodam i prezervirani limun biće odlično.


 

Sretna sam da mogu da vam kažem da se sve isplatilo .ukusi su se fantastično izkombinovali.Možda i zato što su se vodeni cvetovi ponašali diplomatski i nisu marili da se neki nepoznati sastojci muvaju po njihovoj teritoriji. Ne verujem da bi iko imao protiv.

Cvetni paprikaš

Dovoljno za 4 do 6 porcija
2 kašike maslinovog ulja
1 veliki grubo isečen crni luk
800g jagnjetine ili ovčetine za dinstanje ,sa koskom

 so i biber

 3 velika krompira isečena na kocke  
1/4 šolje suvih masliana isečenih na 4 dela 
1/4 prezerviranog limuna,fino

 3 šolje vodenog cveta dobro opranog
2 kašike soka od limuna

 1/4 šolje crvenog vina
1/4 - 1/2 šolje vode 
2 sveža na kriške isečena limuna za serviranje.

1. Zagrej ulje u velikoj šerpi.Dinstaj luk i kad porumeni ,skloni sa vatre 
2. Dodaj ostatak ulja i polovinu količine jagnjetine i proprži sa svih strana.Začini sa solju i biberom.Skloni , ponovi sve sa ostatkom jagnjetine.

 3. Sad u tučanom loncu ili slow cooker ako ga imate počnite da redjate .Prvo luk,jagnjetinu,krompir,masline,prezervirani limuni vodeni cvet.. 
4. Sipaj sok od limuna,crveno vino,  1/4 vode,pokri i kuvaj na najnižoj vatri oko 6 sati,,dodajuci vodu ako bude potrebno.Ako ne koristite slow cooker možete kuvati u šerpi na jakoj vatri oko 2 sata. .

Serviraj toplo sa pirinčemi svežim limunom.Slobodno oglodjite kosti.

 

 
Čikori zapečen sa šunkom
Čikori ili kako ga još zovu andivija ili volite ili ne.Ima ukus sličan kupusu i podukus malo gorak.  Ovde u Južnoj Africi je dosta skup.Nije baš nešto poznato povrće pa mi je jasno zašto se ne nadje baš često na jelovniku.Morate ipak priznati da lepo izgleda.. 

 Još je lepše kad ga ostavite celog.Jedino sto treba izvadiiti je koren ,jer je on zaista gorak.Čikori raste ispod zemlje, a ako se uzgaja unutra, onda je to tamna prostorija potrebna da održi svoju lepu belu boju. 
 

TakodjeČ
Čikori je poznat kao kućna remedija protiv  crvića
 
Chicory & Ham Bake b-w

Originalan recept ima i krompir i iako je i to sigurno ukusno,ja sam odlučila da upotrebim slatki krompir,misleći da će to udariti kontru malo gorkom čikore.Bila sam u pravu.Doda se jos i sir i dimljeni puter pre nego što stavimo u rernu.

Naravno da se još nikad nije desilo da bilo koje jelo bude u šteti zbog sir i putera.
 
Chicory & Ham Bake e2-w

Zapečen čikori i šunka

4 Porcije

3 - 4 slatka krompira,kumara , očišćenog
2/3 šolje mleka
malo putera
so i biber
2 velike galvice čikorija
4 velike kriške šunke 
1/2 *-šolje rendanog sira
1/2 šolje rendanog tvrdog sira
1/2 kašike paprike u prahu
dimljeni puter

1. Stav veliku šerpu posoljene vode da kuva,i ubaci i slatki krompir 
2. Ocedi krompir i piriraj ga sa malo mleka i putera i so i biber.Ja volim pire kad je malo krupniji ali vi napravite kako vi volite. Stavite u posudu srednej veličine u kojoj čete peći.*
3. Pomešaj sir i pospi polovinu preko piriranog krompira.

 4.Pripremite čikore tako što se ih vertikalno prepolovili i iyvadili koren.Zamotaj svaki komad u šunku i stavi na pire. 
5. Pospi ostatak rendanog sira,pospi papriku i dodaj komadiće putera.Stavi u rernu i peci oko 30 minuta na 180 stepeni Celzija. Serviraj toplo..

 .

Jedna od ideja da u pire stavite malo grubog senfa.Isto tako možete sve posuti fino isečenim mladim lukom. malo pre nego što jelo izvadite iz rerne

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!