Kulinarstvo

Kuhinja - moderan raj za gurmane

Kategorija: Glavna
Tagovi: Kuhinja, Kuvanje, Uređenje Kuhinje

Pri uređenju kuhinje važno je imati na umu da to nije samo postorija u kojoj se priprema ručak, već i mesto druženja.

Kuhinja nije samo radni prostor koji koriste isključivo domaćice, ona je odraz svačijeg načina života. Današnje kuhinje izrađene su na visokom tehnološkom i nivou razne ugradbene tehnike. Način na koji je kuhinja osmišljena i načinjena govori  o karakteristikama vlasnika. Ona  odaje vašu ličnost i postaje centralni deo doma, mesto okupljanja prijatelja i cele porodice u zajedničkim, tako dragocenim životnim trenucima.

Vizuelno povećavanje

Kuhinje su jednostavne, lepe i praktične. Kod njihovog preuređivanja veliku ulogu ima veličina stambenog prostora. Kod malih prostora mora se više pažnje posvetiti detaljima kako se ne bi vizuelno još više smanjio. Savete o uređenju najčešće koriste oni koji tek kupuju stan pa kuhinju žele maksimalno prilagoditi da bude ne samo funkcionalna za pripremu raznih jela već i da služi kao prostor za druženje. Kuhinju možete spojiti s dnevnom sobom i ukloniti nepotrebni zid i tako vizuelno povećati svoj dom. Tako ćete dobiti svetliji i prozračniji prostor, posebno u stanovima od pedesetak ili manje kvadrata. Takvi zahvati nisu skupi i ne iziskuju previše vremena.

Veća kuhinja može preuzeti deo funkcije dnevne sobe, tako da sto za ručavanje postavite u kuhinju gde ćete se moći družiti se sa svojom porodicom ili gostima. Kuhinja treba biti podeljena u zone, i to u radnu zonu i zonu za ručavanje. Dodavanjem elemenata poput šanka u velike, prostrane kuhinje dobićete i radnu ploču koja može u donjem delu imati police na koje ćete odlagati kuhinjska pomagala koja svakodnevno koristite u pripremi jela.

Kod uređenja kuhinje bitan je i odabir boja, bilo da je reč o boji zidova ili kuhinjskih elemenata. Boja je stvar izbora i njome postižete toplinu i ugođaj ambijenta. Ako je reč o toplim, živim bojama, one će dati vedriju sliku celoj ovoj priči.

U prodaji se nudi široka paleta boja i uzoraka pa uz malo mašte možete učiniti čuda. Materijale od kojih će biti načinjena vaša kuhinja odrediće stil koji odaberete. Najzahvalniji i najbolji su prirodni materijali, a oni poput granita i mramora su najpopularniji, ali i jednostavni za održavanje.

Napa i ventilacioni otvori

Neugodna isparavanja raznih jela katkad su neizdrživa. U kuhinji bi stoga napa i ventilacijski otvori trebali biti od velike važnosti. Tržište nudi veliki izbor napa koje se mogu uklopiti u svaki prostor, pa u njihovu odabiru ne bi trebalo biti većih problema.

Da bi vaša kuhinja bila ugodan kutak u kojem ćete doista uživati, poželjno je dodati sitnice koje najbolje odgovaraju vašoj ličnosti, pa čak ako one nisu tipične kuhinjske potrepštine. To mogu biti vaše porodične fotografije, knjige ili kuvarice s receptima. Uz malo mašte uredite stan ili kuću prema svojim željama pa će i ‘kraljica svakog doma’ dobiti karakter, a vi ćete sa zadovoljstvom boraviti u njoj.


Economy.rs

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!