Kulinarstvo

Teletina u crnom pivu sa karamelizovanom šargarepom

Kategorija: Glavna
Tagovi: Maslina, Teletina, Crno Pivo, Sargarepa

Naš današnji gost bloger po prvi put u Novoj 2013. godini je Maslinka, autor izuzetno lepog i kvalitetnog kulinarskog bloga pod nazivom "Ja u kuhinji", koju ćemo ovo puta predstaviti sa fantastičnim receptom za teletinu u crnom pivu sa karamelizovanom šargarepom



Da mi je neko rakao kada sam imala 18, 20, 25 pa čak i skoro 30 da ću ikada voleti da popijem čašu piva verovatno bih pomislila da je lud i da nema šanse da to piće ikada probam a kamoli pijem... Ali nikad ne reci nikad :)... 

Leti ništa ne utoli žeđ kao čaša ledenog piva... Moj favorit je, doduše, tamno, pivo i pored pijenja ovako koristim ga i u kuvanju a u ovoj kombinaciji sa majčinom dušicom zaista daje nešto specijalno mesu, u ovom slučaju teletini ali može i bilo koje drugo, vama po volji.

 

Potrebno je:
(za 2 osobe)
500 g telećeg buta (oko 4 šnicle)
oko 200 ml tamnog piva
2 čena belog luka
malo maslinovog ulja
1 kašičica senfa
malo morske soli
kockica putera (oko 30 g)
1 kašika seckane sveže majčine dušice
Za karamelizovanu šargarepu:
 
500 g šargarepe
malo maslinovog ulja
kockica putera (oko 30 g)
1 kašika smeđeg šećera
2 kašike aceto balsamica
malo morske soli
malo seckanog svežeg peršun lista
Način pripreme:
Priprema mesa: Teleće šnicle sam očistila od žilica, izlupala i premazala mešavinom jedne kašičice senfa i jedne kašičice maslinovog ulja pa ostavila par sati da odstoje.
Na malo ulja propržila sam meso sa obe strane a onda dodala malo piva i na laganoj vatri poklopljeno krčkala nekih pola sata tj. dok meso nije omekšalo s vremena na vreme dodavajući po još malo piva.
Kada je meso omekšalo a sos se prilično zgusnuo dodala sam, na tanke listiće seckan beli luk, kockicu putera i seckanu majčinu dušicu pa još kratko sve zajedno prodinstala i naravno posolila.

Priprema karamelizovane šargarepe: Šargarepu sam očistila, iseckala na štapiće i dinstala na malo maslinovog ulja dok nije omekšala a onda je posolila, dodala kockicu putera i malo šećera te stalno mešala dok šećer nije krenuo da se karamelizuje a onda prelila sa malo aceto balsamica i kada je ispario sklonila sam sa vatre, dodala malo sitno seckanog peršun lista i servirala.

Serviranje: Na tanjir za serviranje stavila sam krompir pire, karamelizovanu šargarepu i meso pa krompir i meso prelila sosom od piva i ukrasila sa po kojom grančicom sveže majčine dušice.

Blog: Ja u kuhinji
Facebok: Ja u kuhinji

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!