Kulinarstvo

Kako da klincima vratite energiju u hladnim danima

Kategorija: Glavna
Tagovi: Food, Energy, Winter, Kids, Hrana, Energija, Deca, Zima

Jela na bazi mahunarki, integralnih žitarica, orašastih plodova, povrća i voća dobri su izvori vitamina, minerala, ugljikohidrata, belančevina i dijetalnih vlakana koji mogu namiriti sve potrebe dečjeg organizma u razvoju. Za ove hladnije dane predlažemo vam da to budu topli obroci koji osim što su ukusni, krepe telo i osiguravaju mu neophodnu energiju.

 

 

 

Zapečeni pasulj

 Na malo ulja propržite slaninu izrezanu na kockice, dodajte usitnjenu crvenu papriku, luk, paradajz i mrkvu, pa sve dobro izmiješajte. Pirjajte na laganoj vatri nekoliko minuta. Zatim dodajte vodu u kojoj ste rastopili mljevenu crvenu papriku, sitno naseckani peršun i kuvani pasulj. Sve dobro promešajte i prebacite u vatrostalnu ili glinenu posudu za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 220ºC oko 30 minuta. Poslužite uz kuvano ili pečeno meso.

 

 

Supa od bundeve

 Bundevu operite, ogulite i očistite i narežite na kockice. Krompir i luk također očistite i narežite na komadiće. Sve stavite u posudu za kuvanje i zalijte vodom, tako da povrće bude pokriveno. Malo posolite. Kad je povrće potpuno kuvano propasirajte ga, dodajte ostatak vode, vrhnje za kuhanje i začine. Sve dobro izmiješajte i još jednom pustite da prokuva. Supu ukrasite s malo vrhnja i poslužite uz popečene komadiće kruha.

 Sušene jabuke

 Jabuke ogulite i specijalnim nožićem im izvadite sredinu. Zatim ih izrežite na kolutove jednake debljine oko 1 cm. Poslažite ih u lim s papirom za pečenje i sušite na niskoj temperaturi, na oko 40ºC oko 2 sata. Ostavite ih u pećnici da se potpuno ohlade, a onda ih nanižite na kuhinjski konac i držite preko noći. Sutradan poslužite uz drugo suvo voće i orašaste plodove. Imate savršeno zdrave grickalice za vaše klince u hladnim danima.

 

 

Teslio.com

 

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!