Kulinarstvo

Čudnovata voćka

Kategorija: Glavna
Tagovi: Walnut, Recipe, Health, Orasi, Zdravo

Na našim prostorima nezaobilazan sastojak posnih i mrsnih kolača u ove preznične dane jesu orasi.

 

Orasi su voćka bogata proteinima i nezasićenim (zdravim) mastima. Dostupni su cele godine i nema razloga da ih ne jedete (osim ako ste alergični na njih).

 Orasi su bogati raznim vitaminima i mineralima, a povremeno konzumiranje oraha bi vas moglo sačuvati i od raznih bolesti.

 Postoji mnogo studija koje su istraživale vezu između konzumiranja oraha i zdravlja srca, a većina njih pokazala je pozitivne učinke. Najpozitivniji učinak orasi imaju na holesterol. Poznato je da visoke razine holesterola povećavaju šanse za infarkt i ostale bolesti srca. Ako ga ima previše u krvi, on se nakuplja u stenkama arterija, a tokom vremena to može prouzrokovati suženje arterija i na posletku infarkt. Orasi snižavaju LDL holesterol i čuvaju vaše srce.

 Orasi su također odličan izvor Omega 3 masnih kiselina koje su već odavno poznate zbog svog blagotvornog učinka na zdravlje srca.

 Tostirajte orahe u rerni na laganoj temperaturi desetak minuta, grubo usitnite i dodajte nekoj klasičnoj salati, ili ih samlevene stavite na pasulj pre nego ga zapečete u rerni.

 

 

Teslio.com

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!