Kulinarstvo

Deca vegetarijanci da ili ne?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Vegetarian, Kid, Food, Vegetarijanstvo, Deca, Ishrana, Health

 

Pravilna ishrana deteta veliki je ulog u borbi protiv umora, bezvoljnosti, nedostatka svežine i snage, lošeg sna i nedovoljnog odmora. Dete koje se pravilno hrani može zadržati visoki stepen mentalne koncentracije i lakše podnosi stres i napor. Zato od malih nogu decu trebamo podsticati da se pravilno hrane.

 

 

 

Jedno od često postavljanih pitanja jeste: Da li je za dečiji organizam zdravo da budu vegetarijanci?

 Vegetarijanstvo je način ishrane koji uvjetuje da se u obrocima delimično ili potpuno izostave namirnice životinjskog porekla. Bez obzira da li je vegetarijanstvo dio porodične filozofije, zbog zdravstvenih razloga ili brige za okolinu i životinje, vegetarijanstvo je sve prisutnije i u našem društvu.

 Veganska ili stroga vegetarijanska ishrana isključuje apsolutno sve namirnice i proizvode životinjskog  porekla: meso, perad, ribu, mlečne proizvode itd.

 Ovo-vegetarijanska: konzumiraju se jaja i mlečni proizvodi, ali ne meso i mleko

 Lakto-ovo-vegetarijanska: konzumiraju se mlečni proizvodi, ali ne meso i jaja

 Semi-vegetarijanska: povremeno se konzumira meso peradi i riba

 Makrobiotika: vrlo restriktivna vrsta ishrane koja uključuje mahunarke i povrće

 

Za odrasle, vegetarijanska ishrana može biti zdrav izbor. Dugoročne prednosti ishrane bazirane na biljkama su brojne:

 - vegetarijanci imaju čak do 50% manju pojavu povišenog krvnog pritiska u odnosu na ne-vegetarijance

 - nivo holesterola je znatno niži kod vegetarijanaca

 - stopa obolevanja od malignih oboljenja među vegetarijacima je za 25 - 50% niža od proseka stanovništva

 - gojaznost doprinosi razvoju teških bolesti, a mnogo je manje tih oboljenja među vegetarijancima koji su oko 10% mršaviji od ne-vegetarijanaca

 - voće i povrće sadrži mnoge antioksidanse (vitamine C i E i karotinoide) koji na nivou ćelija smanjuju rizik od zdravstvenih problema.

 Povrće, žitarice, voće, mahunarke, orašasti plodovi su zdrava hrana jer sadrže složene ugljikohidrate, belančevine, vlakna, vitamine i minerale, i predstavljaju temelj zdravih prehrambenih navika. Istraživanja pokazuju da odrasli koji konzumiraju voće i povrće su oni koji su ga konzumirali tokom djetinjstva.

 Vegetarijanska ishrana korisna je i za trudnice, dojilje, decu i omladinu. Sve su ove grupe jako osjetljive na opasnosti kojima mogu biti uzroci različiti režimi ishrane - zato je sasvim logično da se izbjegavaju masnoće, lijekovi, hormoni, pesticidi i druge materije koje mogu biti prisutne u mesu.

 Da li je vegetarijanstvo prihvatljivo za djecu?

 U ishrani dece, ne samo kod vegetarijanske nego i kod mešovite ishrane, postoji potencijalna opasnost od nedovoljnog unosa nutrijenata (belančevine, minerali, vitamini) i energije (ugljikohidrata i masti) zbog velikih potreba dečijeg organizma za rastom i energijom.

 Vegetarijanska ishrana obiluje celovitim žitaricama, mahunarkama, voćem i povrćem sa dosta dijetalnih vlakana koja u probavnom sistemu bubre i daju osjećaj sitosti. Deca imaju manji probavni sistem od odraslih i često ne mogu pojesti dovoljnu količinu hrane da zadovolje svoje potrebe za hranjivim materijama i energijom.

 Ipak, mnogi stručnjaci smatraju da je vegetarijanska ishrana zdravstveno prihvatljivija i da može osigurati sve potrebne nutritijente uz uslov da su roditelji edukovani i da imaju dovoljno vremena za pravilno planiranje i nabavku i pripremu hrane, te dovoljno sredstava da osiguraju raznovrsnost namirnica u ishrani.

Isključiti mleko i jaja iz ishrane najrizičnije je za djecu mlađu od dvije godine. Dokazano je da deca koja konzumiraju razumnu količinu belančevina životinjskog porekla (jaja, mleko i mlečne proizvode) imaju normalan rast i nemaju problema sa nadoknadom energije. Majkama vegetarijankama se preporučuje što duže vreme dojenja - najbolje do 2 godine. U nemogućnosti dojenja treba dati adaptirana mleka na bazi soje, obogaćena vitaminima i mineralima.

 Rizici vegetarijanske ishrane za dete

 Odgajati dete u vegetarijanskim uslovima je velika odgovornost, pogotovo u smislu šta to vegetarijanstvo podrazumeva (vrste vegetarijanske ishrane). Striktno vegetarijanstvo, uključujući vegansku ishranu, u kojoj nema namirnica životinjskog porekla, veoma je rizično za dijete koje raste. U takvoj ishrani se moraju dodavati suplementi sa esencijalnim gradivnim materijama, vitamini i minerali.

 Zbog toga, odluka o vegetarijanskoj ishrani djeteta podrazumeva vrlo odgovorno znanje i praksu roditelja koji će omogućiti detetu adekvatan unos gradivnih materija i energije putem hrane.

 Da zaključimo, vegetarijanstvo je prihvatljivo kao zdrava opcija ishrane ukoliko su roditelji dobro informisani i mogu pružiti raznovrsan i dobro balansiran jelovnik.

 

Teslio.com

 

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!