Kulinarstvo

Maslina - sve u jednom

Kategorija: Glavna
Tagovi: Olives, Oil, Ulje, Maslina, Food

Masline se uzgajaju po čitavom svetu, u toplim, sunčanim zemljama u kojima nema mrazeva. Uobičajeni su prizor u svim zemljama Meditarana, a njima se posebno diče u Italiji, Španiji, Grčkoj, te severnoj Africi.

 

U svetu postoje masline u crnoj, purpurnoj, braon, crvenoj i čak žutoj boji. Kod nas se najviše jedu zelene i crne masline, koje se mogu kupiti i bez koštica, ili punjene, na primer crvenom paprikom.

 Maslina je bogat izvor raznih hranjivih sastojaka poput ugljikohidrata, vlakana, natrijuma, vitamina, minerala i aminokiselina. Ovo povrće pomaže u smanjivanju rizika od srčanih bolesti te ublažava tegoba astme i artritisa. Kada je riječ o maslinovom ulju, još su ga stari narodi koristili za liječenje od opekotina. Osim toga, maslinovo ulje se koristi i u aromaterapiji. U novije vreme se u Španiji koriste neki sastojci iz maslinovog ulja koji se dodaju hlebu da bi se usporilo starenje. Najpoznatije i najkvalitetnije, a naravno i najzdravije maslinovo ulje je ono ekstra devičansko.

 Masline su sastvani deo hladnih predjela, pizze ili meze.

 

 

Na malo maslinovog ulja propržite beli luk, dodajte masline peršun I pomešajte sa prethodno skuvanim špagetima. Za desetak minuta dobićete zdravo i ukusno jelo.

 

Teslio.com

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!