Kulinarstvo

Prirodni lekovi na dohvat ruke

Kategorija: Glavna
Tagovi: Antioxidants, Tomato, Garlic, Broccoli, Berries, Grapes

Antioksidanti su veoma važni za održavanje zdravlja našeg tela, oni sprečavaju starenje, čuvaju naš organizam od srčanih i kancerogenih oboljenja.

 

 

Antioksidanti su materije koje štite organizam od slobodnih radikala. Kada za sebe vežu kiseonik, oni na taj način onesposobljavaju slobodne radikale i jačaju odbrambene sposobnosti tela. Inače, kiseonik je neophodan za postojanje telesnih ćelija a time i celokupnog organizma, ali je u najreaktivnijim oblicima štetan jer prouzrokuje starenje.

Okruženi smo mnogim prirodnim antioksidantima, mi vam predstavljamo one najbolje, koji su vam gotovo svakodnevno na dohvat ruke.

Bobičasto voće je izvor vitamina, minerala i vlakana. Bez obzira jesu li vaš izbor borovnice, maline ili jagode, konzumiranjem ovog voća u organizam ćete uneti antioksidanse koji pomažu aktivnost mozga i smanjuju rizik od kancerogenih oboljenja. Nedavne studije su pokazale kako maline sadrže i do deset puta više antioksidansa nego brokula ili paradajz. 

 

Paradajz je sigurno jedan od najbogatijih prirodnih izvora antioksidansa. Zahvaljujući likopenu koji im daje prepoznatljivu crvenu boju, paradajz je još snažniji borac protiv bolesti nego beta-karoten ili vitamin E. Kuvanje paradajza uz dodatak maslinovog ulja ima još i više prednosti jer zbog topline telo lakše upija antioksidanse. 

Paradajz pored toga što je jako ukusan pomaže i u održavanju mentalnih sposobnosti.

 

Brokula je visoko hranjivo povrće koje sadrži više vitamina C nego narandža, a bogato je i kalcijumom i beta-karotenom. Brokula je odličan saveznik u borbi protiv srčanih oboljenja, a u isto vreme smanjuje rizik od raka dojke i drugih vrsta.

 

Crveno grožđe obiluje resveratrolom, supstancom koja je poznata po svom protuupalnom i antikancerogenom djelovanju. Sjemenke ovog voća sadrže snažne antioksidanse koji su važni za održavanje zdravlja srca i borbu protiv štetnog delovanja slobodnih radikala. No, grožđe ne morate samo jesti – s vremena na vreme slobodno popijte koju čašu ukusnog crvenog vina!

 

Beli luk je verovatno jedna od najstarijih i najpopularnijih biljaka koje se koriste u kulinarstvu, ali je, osim toga, veoma lekovita. Osim što će svako vaše jelo obogatiti novim ukusom, beli luk je poznati prirodni antibiotik. Održava srce zdravim tako što smanjuje holesterol i pritisak, i utiče na veću razinu antioksidansa u telu i eliminaciju slobodnih radikala. Beli luk jača imuni sistem, potiče bolju cirkulaciju, igra važnu ulogu pri sprečavanju raka te održava mladolik izgled kože i usporava proces starenja.

 

Teslio.com

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!