Kulinarstvo

Žalfija za zdravo grlo i savršen ukus

Kategorija: Glavna
Tagovi: Sage, Herb, Healthy, Spice, Zalfija, Kadulja, Biljka, Zacin

Žalfija je biljka koju uglavnom koristimo kao lek, u vidu čaja za ispiranje bolnog ždrela, ali žalfija je isto tako savršen zimski začin, koji  se lepo slaže sa mesom i čorbama, isto tako žalfija je najzahvalnija biljka za uzgajanje u zatvoreneom prostoru.

 

Poreklom je iz sredozemlja, a može da prezimi i u kontinentalnim krajevima.

Omiljen je začin u mediteranskoj kuhinji, njena lekovita svojstva su brojna.

Upotrebljava se za ispiranje usta i grla, pošto deluje antiseptično, dobra je za jačanje organizma, u kombinaciji sa nanom I ruzmarinom pomaže kod glavobolje

Smanjuje i nervnu napetost i mentalnu iscrpljenost, poboljšava koncentraciju i pamćenje. Svež sok iz listova žalfije primenjuje se protiv epilepsije, a vino protiv šećerne bolesti.

U kulinarstvu se najčešće koriste sveži listovi, ali i osušeni.  Imaju prijatan miris i slatakstogorak ukus. Najčešće se koristi u masnoj hrani, jelima od ovčetine, jagnjetine, svinjskog i guščjeg mesa, mesnim prerađevinama. Žalfija se dodaje i jelima sa paradajzom, testeninama, a može da se aromatizuje i ulje za salate i kuvanje. Poseban ukus i aromu daju jogurtu i delikatesnim sirevima.

 

 

Napravite lekovito vino  od žalfije za poboljšanje probave.

Pravi se od 1 l belog vina, 100 g lista žalfije i dve kašike meda. Svi sastojci se izmešaju u zatvorenoj posudi (tegli sa hermetičkim zatvaračem) i uz povremeno mućkanje čuvaju 10 dana. Na kraju procediti i svakodnevno piti čašicu ovog vina.

 

 

Teslio.com

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!