Kulinarstvo

Kako da lakše pregurate menopauzu

Kategorija: Glavna
Tagovi: Menopause, Food, Simptoms, Easy, Healthy, Menopauza, Hrana, Lakse, Simptomi

Većina žena se užasava od same pomisli na menopuzu. Iako je to sasvim prirodna pojava mora se reći da menopauza sa sobom donosi mnoge promene i neprijatne simptome.

 

 

Najčešći simptomi su valunzi,  nesanica, ankisoznost, znojenje, zaboravljanje.

Ovi simptomi ne traju večno ali zato menopauza može doneti i mnogo veće zdravstvene problem kao što su bolesti srca, osteoporoza, nedostatak sexualne želje pa čak i dementnost.

Primećeno je da konzumiranje nekih namirnica i izbegavanje pojedinih može menopauzu učiniti podnošljivijom.

 

Izbegavanje kafe, alkohola, čokolade i jako začinjene hrane, posebno u večernjim časovima, može vam smanjiti učestalost valunga.

Izbegavajte slatke grickalice koje ća vam podići nivo glukoze u krvi a kao posledicu ostaviti osećaj težine i umora. Probajte umesto toga da grickate sveže voće i orašaste plodove.

Mnogi povezuju manopauzu i višak kilograma, ali činjenica je da sa godinama teže održavamo savršenu kilažu. Pokušajte da jedete integralne žitarice, testenine i rižu i smanjite unos šećera.

 

 

Mahunarke , orasi, bademi i semenke od suncokreta i bundeve sadrže puno vitamin E cinka i kalcijuma što može da spreči isušivanje kože, koja je jako čest simptom u menopauzi.

 

 

Jedite hranu bogatu proteinima i amino kiselinom triptofan, možete je naći u ćuretini i svežem siru. Triptofan podiže nivo serotonina u krvi, a znamo da nam serotonin podiže raspoloženje. Što je jako dobro obzirom da menopauza sa sobom nosi brojne promene raspoloženja i depresivna stanja.

 

I na kraju nikako, ali nikako ne zaboravite kalcijum. Najčešća posledica menopauze jeste osteoporoza. Unosite čim više kalcijuma kroz mleko i mlečne proizvode i imajte na umu da jogurt ima više kalcijuma od mleka.

 

Teslio.com

 

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!