Kulinarstvo

Kurkuma – čudo prirode

Kategorija: Glavna
Tagovi: Tumeric, Spice, Root, Curry, Healthy, Kurkuma, Koren, Zacin, Kari

Istočnjačka, posebno indijska kuhinja ne mogu se zamisliti bez ovog začina. Kurkuma se kao začin koristi gotovo 2500 godina, a veoma često se koristi i kao lek.

 

 

Kurkuma je biljka iz porodice đumbira, a od njenog korena dobije se prah zlatnožute boje, blago gorkastog ukusa i jedan je od osnovnih sastojaka mešavine za kari.

Kurkuma se koristi i kao prirodna boja za pojedine proizvode.

Njene lekovite odobine se istražuju godinama. Odavno  je poznato da ima antiupalne osobine, anedavno je dokazano damože da utiče na simptome Alchajmerove bolesti.

 Kurkuma je dobra za  jačanje probave, obnavljanje crevne flore, smanjuje nadutost,pročišćava jetru I žučni mehur, reguliše menstrualni ciklus, ublažava simptome artritisa, poboljšava metabolizam, ublažava simptome raznih kožnih bolesti i upala, disajnih bolesti, a koristi se I u borbi protiv crevnih parazita, gljivica I bakterija.

Neka istraživanja su pokazala da može preventivno da deluje na sprečavanju raka, prvenstveno jajnika, ali i dojke, debelog creva, prostate ili leukemije kod dece.

 

U kulinarstvu kurkumu možete koristiti u slatkim i slanim jelima. Možete je staviti u rižoto, voćnu salatu, prelive, soseve, palačinke…

Nemojte preterivati sa kurkumom jer imapoprilično intenzivan ukus, dodavajte je pred kraj kuvanja da sačuva sva svoja lekovita svojstva i ukuse.

 

Teslio.com

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!