Kulinarstvo

Lisnata pogača

Kategorija: Glavna
Tagovi: Pogaca, Lisnato Testo, Hleb
1 komentar

Lisnata pogačaPotrebno je
Za testo:
800 g brašna
1/2 l mleka
mala šoljica ulja
1 kocka svežeg kvasca
1 kašika šećera
1 kafena kašičica soli

Premaz:
250 g margarina
3 žumanceta
1 kašika brašna
1 kašičica soli

Za premazivanje:
belanca

Za posipanje:
susam

Priprema:
Od pola litre mleka odvaditi par kašika, podgrejati da bude mlako i dodati izmrvljeni kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostaviti na toplom mestu da uskisne. Pomešati brašno i so, dodati uskisli kvasac i ostatak mleka i mesiti rukom po malo dodajući ulje. Zamesiti glatko testo, prekriti čistom krpom i ostaviti da naraste oko sat vremena.

Za to vreme dobro umutiti margarin, dodati žumanca, brašno i so pa podeliti na 6 delova. Premesiti testo i podeliti ga na 6 delova. Svaki deo razvući oklagijom u obliku pravougaonika otprilike 50x25 cm. Preko tako razvučenog testa ravnomerno premazati jedan deo umućenog margarina (prethodno jednu kašiku odvojiti za kasnije). Uviti u rolat i spljoštiti oklagijom tako da dobijete pravougaonik dužine oko 65 cm i širine 12-13 cm, a zatim duž celog tog "spljoštenog" dela premažite tanak sloj one jedne kašike umućenog margarina koju ste odvojili.

Sada urolajte taj pravougaonik i presecite ga na pola tako da dobijete dve ružice. Isti postupak ponovite i sa ostalih 5 delova testa. Obložite okrugli pleh prečnika 26cm masnim papirom, a zatim poređajte ružice u krug tako da gore ide ona strana koja je presečena. Blago umutite belanca i premažite ružice a zatim pospite susamom.

Rernu zagrejte na 180°C i pecite pogaču oko 35 min. Kada porumeni to će Vam biti znak da je gotova.

Prijatno!

  • DZEKSON
    Ovu sam videla i na starom kuvaru,divno sto si postavila i ovde.

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!