Psihologija

Mali savet za kvalitetniji zivot (by ninna smart)

Kategorija: Glavna
Tagovi: Saveti

 

Kada smo negativni... cesto se moze desiti da sami sebi napravimo haos u zivotu nepromisljenim izjavama... sumnjama.. itd. Zato je bolje primiriti se u takvoj fazi, jer kao sto rekoh zivot je ciklican i satkan od pozitivnih i negativnih faza... samo treba pratiti svoju intuiciju i u takvim desavanjima reagovati prioritetno da bismo ili postigli uspeh ili izbegli katastrofu...

CUTANJEM.. KAO I VIKANJEM... BRANE SE OSOBE KOJE NE ZNAJU DA SAGLEDAVAJU STVARI IZ REALNOG UGLA, VEC ZAKLJUCUJU NA OSNOVU SVOJE SLIKE KOJU SU STVORILI U GLAVI O ODREDJENOJ OSOBI, SITUACIJI.. ITD.. TAKO DA UVEK RADIJE TREBA PRICATI... ISKRENO ALI I PROMISLJENO(ne zuriti sa izjavama), JER SAMO TAKO SE MOZE DOCI DO ISPRAVNOG RESENJA ODREDJENOG PROBLEMA.

BAS KAO U JEDNOJ IZRECI... A TO JE.. NIKADA NE ZATVARAJ SVA VRATA IZA SEBE... U ZIVOTU POSTOJE RAZNE SITUACIJE I RAZNA DESAVANJA KOJA NAS NAVEDU DA IZ SVOJE NEPROMISLJENOSTI UCINIMO ILI KAZEMO I ONO STO U STVARI NE MISLIMO.. I ONDA LJUDI NA OSNOVU TOGA DONESU ODREDJENE ZAKLJUCKE U VEZI NAS.... I TO TAKO OSTAJE, ALI NE SAMO U NJIHOVIM GLAVAMA, VEC SE ZBOG SUJETE STVARA POTREBA DA I DRUGIMA UKAZU NA SVOJE ZAKLJUCKE.. O NAMA... TO JE ZIVOTNA FILOZOFIJA... MORAMO SVE LJUDE TRETIRATI NA POSEBAN NACIN, JER SMO SVI RAZLICITI I INDIVIDUE SAME ZA SEBE... NE MOGU SVI SHVATITI MOJE PESME I JA TO I NE TRAZIM I NE INSISTIRAM DA IM CITANJEM IZNOVA UKAZEM POENTU PESME... TAKO DA SA SVIMA TREBA BITI PRIJATAN, ALI NA ODSTOJANJU DOK IH NE UPOZNAMO I SHVATIMO KO SU ZAISTA.. PA CAK I DA SU NAM NEPRIJATELJI.. NE TREBA IH ODBACITI, JER IZ NJIHOVOG SAGLEDAVANJA STVARI MOZEMO IZVUCI ZAKLJUCKE KAKO DA SE NA PROMISLJEN NACIN BORIMO SA NJIMA, A DA NAS ISTI NE SMATRAJU NEPRIJATELJEM.

"Izini" je molba za oprostaj nekog greha, tj. greske. Ukoliko je ponavljas cesto nekome i uvek iziskujes da ti oprosti, onda tu neko nije u redu. Da li ces biti iskren prema sebi i priznati ko. Mozda oboje.

 

Koliko ste se puta osećali loše zbog nekog svog postupka, jer ste nekoga povredili, bili grubi rečima ili delima? Ili niste ni primetili da ste izazvali nečiju tugu, ljutnju ili neki negativan osećaj?

Kako god bilo, vreme je da razmislite ko ste i kakvi ste, da obratite pažnju na svoje ponašanje, da preispitate svoje srce.

Neka vas ove rečenice koje slede potstaknu na ono najbolje u vama, neka vas zaustave u trenutku kada ste hteli izreći psovku ili negativno reagovati, neka dotaknu vaše srce i izvuku neku lepu reč iz vas, osmeh i nežnost.

Svima nama treba pažnja, ljubav, uvažavanje i podrška, a najbolji način da to dobijemo je da krenemo od sebe i da prvi pružimo pozitivne primere.

Pokušajte svaki put umesto prigovora da pokažete razumevanje, umesto grubosti pokažite pristupačnost, a mrzovolju zamenite bar jednim malim, prisilnim smeškom. Budete li na vreme sprečavali negativne reakcije, koje vam dolaze već čistim automatizmom, uskoro ćete se osećati bolje jer pozitivnim delovanjima privlačimo pozitivnu energiju.

Uskoro će vaša okolina promeniti svoj odnos prema vama, događaće vam se lepe i zanimljive stvari, ukazaće vam se nove prilike i dani će vam postati vedriji. Imaćete osećaj da se sve oko vas promenilo, a zapravo nije, to ste samo vi promenili svoj odnos prema svemu, sto mora da rezultira pozitivnim pomacima.

I uvek, bas svaki dan, nađite trenutak za sebe, razmislite o svemu što vam se događa, doživljavajte sve na što pozitivniji način, nađite neka sitna zadovoljstva, zapažajte detalje koji zapravo i obogaćuju nas život.

Nađite trenutak u svakom danu, kada ćete se nasmejati sopstvenim glupostima i tada ćete shvatiti kako niko nije bezgrešan. Svi mi pravimo greške u svojim životima, a malo nas je koji svoje greške priznajemo i ponešto naučimo iz njih. Uživajte u lepotama prirode, cvrkutu ptica, nekom naizgled običnom trenutku i budite srećni što postojite ovde i sad, jer taj trenutak je neponovljiv.

Učinite neko dobro delo, uputite poneku lepu reč, pohvalite i podržite svoje najbliže, izrazite svoja osećanja.

I zapamtite: Život je dar! Porodica je zadatak koji vam se nudi u životu i ako ga uspešno rešite, nećete čitav život provesti u potrazi za necim sto u stvari imate, a ne vidite.

 

 

 

 

Glavna

 

 

 

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!