Kulinarstvo

Rolat od spanaća

Kategorija: Glavna
Tagovi: Rolat, Spanac, Tortelina, Jaja, Stišnjena Šunka, Feta

Naš današnji gost bloger po prvi put je Tortelina kojoj se zahvaljujemo što nam je pružila mogućnost da njene kreativne recepte i fantastične fotografije predstavimo i naših posetiocima. Tortelinu ćemo za početak predstaviti sa receptom za rolat od spanaća. Uživajte...

Rolat od spanaća

Rolat sa spanćem bio je jedan od dva rolata koja sam poslužila uz Božićno pečenje. Korica od spanaća, beli fil od krem sira, kuvanih belanaca i fete te sredina od kuvanih žumanaca i šunke... Jelenin recept koji je pre par meseci, u okviru blogerske igrice Kuvarijacije, izmenila i prezentovala Dunja.  


Sastojci za koru:
4 jajeta
1 kašičica soli
5 kašika brašna
1 kašičica praška za pecivo
1,5 dl kisele pavlake
170 g skuvanog, iseckanog, oceđenog spanaća (kod mene 200 g zamrznutog)

Fil I:
4 tvrdo kuvana žumanceta
180 g stišnjene šunke
2(30 g) kašike maslaca
1 kašika senfa (po želji)
so
biber

Fil II:
4 tvrdo kuvana belanceta
1 kašika (15 g) maslaca
50 g feta sira
50 g krem sira
po potrebi soli
Priprema:
Uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni. Pleh veličine 35x25 cm obložiti papirom za pečenje.

Za koru izmiksati belanca u čvrst sneg, dodati so i jedno po jedno  žumance, dobro umutiti. Dodati brašno izmešano sa praškom za pecivo i kiselu pavlaku pa izmešati da se sastojci povezu. Sipati smesu u pripremljen pleh i peći, u zagrejanoj rerni, oko 15-ak minuta.
Pečenu koru istresti na pokvašenu kuhinjsku krpu, odstraniti papir i urolati. Ostaviti da se ohladi.

Staviti sve sastojke za prvi fil u secko i usitniti u kašastu smesu. Rasporediti dobijenu smesu na komad plastične folije i oblikovati valjak dužine pečenog biskvita. Uviti valjčić u foliju i ostaviti u frižider da se stegne.

Za beli fil takođe ubaciti sve satojke u secko i usitniti u pire. Poklopiti krem tanjirićem i ostaviti u frižideru oko sat vremena ili do filovanja.

Odmotati koru, premazati je belim filom, na jedan kraj staviti ohlađeni valjak od žumanaca i šunke te urolati. Rolat uviti u aluminijumsku foliju i ostaviti u frižideru do služenja, kod mene je to bilo preko noći.
* Jedina izmena u odnosu na Dunjin recept je prepolovljena količina belog fila jer je meni od cele količine ostalo više od polovine istog.  

 

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!