Kulinarstvo

Rösti od krompira

Kategorija: Glavna
Tagovi: Glavna Jela, Krompir, Posno, Predjela, Mignone

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i veoma ukusno. Krompir se može prethodno kratko skuvati što će kasnije dosta skratiti vreme za prženje. Može se spremati samo od krompira a ukusno je i dodati malo sira, pancete ili luka. Ovo je recept za klasičan rösti koji najviše volimo.



 
Sastojci:
3-4 krompira srednje veličine
1 ravna kašičica soli
ulje
50 g kačkavalja i
vezica mladog luka po želji


  
Priprema:
  
Kuvajte krompir u ljusci 10-tak minuta a zatim ohladite, oljuštite i naribajte kao jabuke. Posolite po ukusu i ako želite dodajte malo naribanog kačkavalja a možete dodati i prethodno proprženu, seckanu pancetu ili mladi luk. 
 
Zagrejte ulje u tiganju i lepo rasporedite naribani krompir u tankom sloju. Možete spremati i u dva tiganja, lepše je kad je tanje. Blago pritiskajte varjačom odgore a krompir sa strane usmeravajte prema sredini da oblikujete lepu "palačinku". Pržite 10-tak minuta dok se ne uhvati fina korica.
 
Sada pažljivo preokrenite na drugu stranu. Tiganj pokrijte većim tanjirom ili drugim tiganjem,  preokrenite i iskliznite ponovo u tiganj. Pržite još 6-7 minuta sa druge strane i poslužite odmah dok je još fino toplo uz sezonsku salatu... bon appétit!



Napomena: možete praviti i male pitice i kratko ih pržiti na ulju sa obe strane, a zatim koristiti kao podlogu za pravljenje malih sendviča. Naribani krompir možete ispeći i u rerni u kalupima za mafine. Kalupiće samo prethodno premažite sa malo maslaca i napunite smesom do polovine. Pecite 20-tak minuta dok se ne uhvati fina korica i dobićete male zalogaje za posluživanje.

 

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!