Kulinarstvo

Punjena teleća prsa

Kategorija: Glavna
Tagovi: Teletina, Slanina, Pileca Dzigerica, Jaja, Mignone

Današnji gost bloger SC Kuvara ponovo je Mignone, nepresušni izvor fantastičnih recepata, koju ćemo danas predstaviti sa receptom za punjena teleća prsa. Uživajte...

 

Jedan fini, svečani predlog za praznike. Ovo jelo sam prvi put probala u gostima kod moje strine koja ima divne recepte i sve zna da pripremi sa puno ukusa, da bude pravi doživljaj i za oko i za nepce. Recept sam odmah zapisala ali je nekoliko godina "čamio" u sveci i nikako da stigne na red za probu.

Pre par dana je bila posebna prilika i mislila sam da je konačno došao red da ga isprobam. Zapravo postoje dva razloga zašto baš ovaj receptič, jedan od njih je bakin rodjendan, koji smo obeležili u malom porodičnom krugu, a o drugom razlogu biće više reči u sledećem postu (ali ostaviću vas još malkice u neizvesnosti do tada). A sada prelazimo brzo na receptič:

Sastojci: 2 kg telećih prša, 1 glavica crnog luka, 2 zemičke, 100 g mesnate slanine, 1-2 pileće džigerice, 2 jaja, 2-3 kašike kuvane rize, so, biber, peršunovo lišće

Priprema:

Najbolje je da vam mesar pripremi meso i napravi džep koji ćete posle puniti sa nadevom. Meso posoliti i malo pobiberiti sa svih strana. Oljuštiti i nekoliko krompira i par šargarepica koje ćemo peći zajedno sa mesom i uključiti rernu da se već polako greje.



U međuvremenu pripremiti nadev: potopiti 2 zemičke (ili sredinu od hleba) u malo mleka. Crni luk sitno iseckati i propržiti sa kockicama slanine. Dodati usitnjenu pileću džigericu, jaja, kuvanu rizu, so, biber i seckano peršunovo lišće.

Ovim nadevom napuniti teleća prša, ušiti koncem ili pričvrstiti uz pomoć nekoliko čačkalica. Staviti u pleh za pečenje, preliti sa malo ulja pa okolo poredjati pripremljene krompiriće i šargarepu. Sipati malo vode, prekriti alu folijom i staviti u rernu da se peče na 200 C oko 1,5 sat. Zatim, skinuti foliju i nastaviti sa pečenjem još oko 1 sat, povremeno preliti sa sokom od pečenja.

Kad se malo prohladi, seći na šnite i poslužiti uz prilog od krompirića i šargarepe... Bon appetit!
 

 

Blog: Kuhinjica Mignone

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!