Kulinarstvo

Malo drugačiji fondan

Kategorija: Glavna
Tagovi: Fondant, Decoration, Cake, Tips, Recipe, Fondan, Smesa, Recept, Torte, Ukrasavanje, Saveti
10 komentara

 

Fondan smesa je u zadnje vreme gotovo nezamenjiva kad je u pitanju ukrašavanje torti i kolača.

 

Ono zbog čega domaćice uglavnom beže od domaće pripreme fondana jesu sastojci koje je teško pronaći (fruktoza, dekstroza, jestivi glicerin) pa u samom startu odustanu.

 

Mi smo vam pronašli jednu malo drugačiju pripremu fondan smese sa namirnicama koje ne da imaju da se kupe u svim radnjama nego ih većina domaćica ima u svojim kuhinjama.

Za ovaj fondan potrebno vam je oko pola kilograma šećera u prahu, 50 g putera, tri kašike vode i tri kašike soka od limuna.

 

U šerpicu na šporetu stavite maslac dve kašike vode i sok od limuna i pustite da se otopi, zatim u tu smesu dodajte oko 250g šećera i pustite da se istopi i postane sirupast. Skinite smesu sa šporeta i dodajte ostatak šećera i mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu, zatim ostavite da se ohladi. U rashlađeni fondan dodajte još jednu kašiku vode i mesite...

 

 

Po potrebi dodajte još šećera u prahu, jestive boje, onda dolazi zabavni deo. Oblikovanje figurica, cveća, bojenje, igra i zabava...

 

Teslio.com

 

  • Jasminka
    Recept je zaista vise nego super.Sve je na dohvat ruke ,pogotovo za nas koji volimo igrati se fondantom.
    Hvala u ime svih zainteresovanih na receptu.
  • Foodie
    Hvala vama, trudili smo se naći nešto bez dekstroza, glicerina i ostalog... Nadamo se da ćete probati pa nam javiti kako vam je ispalo. Veliki pozdrav!
  • Jasminka
    Evo ja probala i nije mi uspjelo.Mozda je trebalo duze kuhati prvi dio smjese.Ostalo mi je zitko kad sam dodala i drugih 250gr secera.Bilo bi dobro kad bi nam stavili i koliko minuta treba da se kuha.prije nego sto sam stavila drugu polovinu secera stavila sam na tacnu par kapi kuhane smjese i nije se uopste razljevalo,tako da sam mislila da je dovoljno kuhano.
    Mogu li staviti jos secera da dobijem pravu masu za raditi.
  • Jasminka
    FONDANT JE SRECOM USPIO>Sto se vise masa hladila sve je bila cvrsca.Nisam morala dodavati vise secera,osim sto sam plocu posula da izradim fondant.Super sam zadovoljna.
    Pozdrav iz prohladne i kisovite Holandije
  • Foodie
    Drago nam je Jasminka :)
  • Fani
    slucajno sam naisla na vasu stranicu i iskreno mi je drago...pocetnik sam u ukrasavanju torti i kolaca, i uspjela sam da napravim masu i da prekrijem tortu...nazalaost jos neznam da pravim figurice u cvjetice, ali mislim da cu mozda od vas dobiti neki tip-prijedlog uputu za to... jako sam vam zahvalna i zelim vam veliki uspjeh u radu...sve najbolje...
  • beba768
    koliko dugo se moze cuvati ovaj fondan
  • mala89
    i mene zanima koliko se dugo moze cuvati u frizideru? da li neko moze da napise?
    inace recept je ok, uspelo mi je iz prve i obojila sam i sve je cool :)=

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!