Lisnate pogacice

Kategorija: hleb i peciva
Tagovi: Pogačice, Sir
3 komentara

Ovaj recept sam otkrila u casopisu "Posalji recept",isprobala i preporucujem.

Potrebno je:

1kg brasna

1 parce svezeg kvasca(40gr)

1 kasicica secera

2 kasicice soli

5 dl mleka

3 kasike ulja

2 jajeta i jos jedno za premazivanje

200gr margarina

200gr sitnog sira

susam,laneno seme za posipanje.

Podmesiti kvasac u mlakom mleku sa kašičicom šećera i malo brašna.

Kad kvasac nadođe, zamesiti testo sa brašnom, jajima, uljem i solju.

Testo podeliti na 16 jufki,svaku razvuci i premazati prethodno umucenim omeksalim margarinom i sirom.

Jufke slagati jednu na drugu,a poslednju ostaviti nenamazanu i ostaviti testo da malo odstoji.

Razviti testo oklagijom do debljine oko 1cm i modlom ili casom vaditi pogacice.

Redjati ih u podmazan pleh,premazati umucenim jajetom,posipati susamom i lanenim semenom i peci u rerni zagrejanoj na 200 step.,dok lepo ne porumene.

Od ostatka testa po originalnom receptu mozete napraviti uvijene stapice,a ja sam napravila nekoliko malih pletenica i od njih jednu finu pogacu.

  • Mila-Muncan-Krstic
    Draga DZEKSON,hvala puno za ovaj divan recept.Moja pokojna Mama je to pravila,ali ja to nisam naucila.Moja mama je jos nesto pravila neznam kako se zove mozda vi znate za to kad vam objasnim kako se to radi: E ovako napravi testo i to bez kvasca zatim jufke .Uzme jufku i razvije oklagijom u velicini palacinke,onda je zasece krajeve ane bas sredinu premaze sa mascu pa stavlja jedan deo zasecensa jedne strane pa drugi deo sa druge strane i tako sve strane,opet oklagijom i to ponovi a onda zasece u sredinu pa to pece u vrelu mast dok neporumeni(przi u puno masti),to je jako lepo lisnato i samo pucka pod zubima. Dali vi znate kako se to zove? Jos nisam ni kifle napravila nemam kvasac-ali pravicu sigurno.I javicu vam.Srdacni pozdrav.
  • Mila-Muncan-Krstic
    Draga DZEKSON,nasla sam kvasac ali nije svez vec suv, verujem da ce da bude dobro. Ja se javljam sada zato sto uskoro ostajem bez internet.Posto cerka sa familijom se seli u njenu kucu pa istinu meni je to puno da placam samo za mene.Cim dobijem stanare opet ga prikljucujem,i javicu Vam se. A sada zelim Vam srecan Bozic i Novu godinu,zelim Vam puno srece,zdravlja uspeha i veselja kako Vama tako i celoj familiji. Srdacan pozdrav.
  • Mila-Muncan-Krstic
    Draga DZEKSON,sa zakasnjenjem vam cestitam slavu koja je prosla sv.Nikolu.to je isto i mog brata slava. Verujem da ste je lepo u sreci i zdravlju proveli. Isto tako verujem da ste imali divnih kolaca. Puno pozdrava iz Australije

Prijavite se da biste objavili novi komentar
DZEKSON
SERBIA
*******************