Sveti luka

Kategorija: Pravoslavlje
Tagovi: Sveti, Luka, Pravoslavlje
1 komentar

 

Zelim da svima koji slave Svetog Luku,i ovde i u dijaspori, cestitam ovaj veliki praznik i Krsnu Slavu.

         Takodje i onima koji ukazuju cast slavarima koji tog dana slave.

        Tim povodom zelim i ukratko da predstavim ovog zaista velikog Sveca i Jevandjelistu Luku, koji je jos za zivota video Gospoda licem u lice i bio svedok mnogim cudesnim delima Njegovim!

         Sveti Luka se ubraja u 70 Apostola, koji je propovedao Jevandjelje i na nasim prostorima, kao i u Italiji, Dalmaciji,Makedoniji, Grckoj itd.

         Poznat je i po tome sto je sezdesetih godina napisao Jevandjelje ( po Luki ), bavio se filozofijom, medicinom ,a pored Jevandjelja, najznacajnije su  mu tri ikone Presvete Bogorodice , koje je Ona i Sama blagoslovila, pa se On smatra i zacetnikom ikonopisanja.

        Nas Srbe je Presveta Bogorodica udostojila da jednu od tih ikona, Presvetu Bogorodicu Trojerucicu, koja se nalazi na Hilandaru, imamo za spasenje naseg roda.   

        Druga ikona se nalazi u Kijevu, a treca u Grckoj,na Peloponezu.

         Sutra je takodje  i Sveti Petar Cetinjski, Mitropolit Crnogorski, jedan od nasih velikih Svetaca, cije mosti pocivaju u manastiru Cetinjskom.

        Hvala Gospodu Bogu sto nam dade Svetog Savu, a sa Njim i Pravoslavlje, koji nam i uvede Krsnu slavu i Svetitelje koje nasledjujemo od nasih oceva ,duze od osam vekova.

    Molimo se Gospodu da i drugim narodima podari nekog svetitelja koji je kao nas Sveti Sava, kako ne bi lutali  po bespucu i proslavljali svakojake paganske i satanisticke praznike kao sto su razna idolopoklonstva, noc vestica i tako dalje.

Nazalost,mi,Srbi,skloni smo da lako prihvatamo tudje,a odbacujemo nase,tako da se i  kod nas u Srbiji sve vise slavi ovaj satanisticki praznik,Noc vestica.

Zato vas pozivam sve,i u otadzbini,i u dijaspori,da ne odbacujemo Boga i nase lepe praznike.Cuvajmo nasledje nasih oceva,da bi imali sta da predamo nasoj deci.

Neka se mole Bogu za nas svetitelji koje sutra proslavljamo.

  • Ljiljana1953
    Hvala Dzeki na ovom lepom blogu i srdacne pozdrave
    Ljiljana

Prijavite se da biste objavili novi komentar
DZEKSON
SERBIA
*******************