Zašto postimo

Kategorija: Pravoslavlje
Tagovi: Post, Bozic
3 komentara

Postiti, znači uzdržavati se. Crkva nas uči da je post važno sredstvo za duhovni i telesni život i zdravlje. Postom čistimo telo, jačamo volju i uzdižemo dupu.

Telesni post je uzdržavanje od mrsne hrane: mesa, mleka i jaja. Ali, telesni post ne koristi ako nije vezan sa duhovnim postom.

Duhovni post je uzdržavanje od loših, zlih misli, reči i dela. Lično mislim da je ovaj post mnogo teži i sama se mnogo teže nosim sa njim.

Šta to znači?

U ovo danasnje moderno vreme nikad nismo apsolutno sigurni u sastav namirnica koje koristimo,te stoga nije greh kad pogresimo iz neznanja.

Ako se pravilno posti,post je lek za mnoge dusevne i telesne bolesti.

Ali,nismo istinski postili,ako smo se uzdrazavali od mrsne hrane,a u sebi zadrzali gnev,zlobu,pakost i ako nikom nismo nista oprostili.

Crkva je svojim kanonima uredila nacin posta zdravih ljudi,ali su moguce izmene uz blagoslov duhovnika.Bolesnicima,onima koji tesko rade ili putuju na dalek put,odredjuje se ishrana po njihovim mogucnostima.Jer nije pametno,uzimajuci hranu za odrzavanje tela,tom istom hranom vojevati protiv tela I smetati mu u vrsenju duznosti.Takodje,u svakoj vrsti hrane,treba dati prednost onoj koja se lakse nabavlja,da se ne bismo,pod izgovorom posta,pastili oko spremanja omiljenih I skupih jela.

Ovaj zadnji pasus je citat/Sv.Vasilije Veliki/.

Danas je poceo Veliki Bozicni post koji traje 40 dana,do Bozica.

Svima koji poste cestitam pocetak posta .Onima koji se spremaju za pricest zelim da se dostojno priceste.Redovno se pricescuju oni koji se trude da zive hriscanski,dolaze redovno na svetu Liturgiju,poste sve postove i sredu i petak,ispovedaju se kajuci se za ucinjene grehe i pri tome imaju blagoslov duhovnika da pristupe Pricescu.

Priprema za sveto Pricesce podrazumeva post na vodi,a ostatak posta do Bozica je na ulju,bez upotrebe mesa,mleka i jaja.

Priprema za sveto Pricesce  podrazumeva i pokajanje i ispovest.Obracanje ili povratak Bogu kroz pokajanje i ispovest,jedini je put za sve one koji su se kroz greh udaljili od Boga.Jer greh,svaki greh,ima tu silu i moc da nas odvoji od Boga,od vecnog zivota i da nas gurne u pakao,u vecnu smrt.”Plata za greh je smrt”,opominje sveti apostol Pavle.Time se greh pokazuje kao najveci,cak jedini protivnik i neprijatelj naseg spasenja.Niko nas ne moze odvojiti od Boga i lisiti nas spasenja,sem greha.

Zato cuvajmo nasu veru i pravoslavlje i postujmo Boga,jer nam je dao “da zivimo na zemlji kao ljudi,” reci su naseg pokojnog patrijarha Pavla.                                                                                 Velika je zabluda da je vera u Boga odlika neobrazovanih i polupismenih ljudi,to su ostaci komunisticke propagande.Naprotiv,mnogi veliki umovi ovoga sveta su verovali u Boga:Tesla,Ajnstajn itd.Nas veliki Mihailo Pupin je na vrhuncu svog naucnog puta pisao svojoj majci,da je,svakim korakom napred u svom naucnom istrazivanju,sve blizi onome sto ga je majka u detinjstvu ucila-Bogu.

Vreme posta je prilika za sve nas da ocistimo nase misli,da se izborimo sa gnevom,zlobom,ironijom,frustracijama.

Da se sto cistije duse i tela pripremimo za najradosniji praznik u godini,Bozic.

Eto.toliko od mene.Molim da mi oproste,svi koje sam ovde nekad nehotice uvredila,ili koji su se mozda nasli povredjeni i ovom temom.

Na zdravlje i spasenje,braco i sestre!

  • MAKPO
    Na zdravlje i spasenje!

    Pozdrav
  • maja3s
    hvala Dzeki:) na zdravlje i spasenje i tebi !
  • DZEKSON
    Hvala,takodje!

Prijavite se da biste objavili novi komentar
DZEKSON
SERBIA
*******************