Veruje se da Sv. Trifun štiti sela i naselja od grada i poplava, odnosno da je čuvar vinograda i drugih useva od raznih štetočina.Ljudi tog dana odlaze u vinograd (ukoliko ga imaju) da "okroje" čokot vinove loze kako bi bila rodna godina,polivaju ga vinom i pomole se.

Katolicki svetac:
Valentin, mucenik iz III veka n.e. bio je svetitelj koga su postovale mlade devojke nesrecne u ljubavi. Kada je imperator Klaudijus II odlucio da su neozenjeni muskarci bolji vojnici od onih koji imaju zene i porodicu, zabranio je brak mladim muskarcima koji bi bili njegovi potencijalni vojnici.

Valentin je uvideo koliku nepravdu ovim svojim postupkom cini imperator, pa je resio da i pored svega nastavi da vencava mlade ljubavnike u tajnosti. Kada su ove njegove aktivnosti bile otkrivene, Klaudijus je naredio da ga ubiju.

Sta se danas desava? Zbog pomodarstva ili neceg drugog pravoslavna omladina umesto da se rastrci po vinogradima" da zakroji loze" trci pomahnitalo po prodavnicama kupujuci srculenca,mede,kuce za svoje momke, devojke za "Dan zaljubljenih "ili sv.Valentina.