Besplatno školovanje-malo sutra!

Kategorija: Glavna
Tagovi: Skola, Besplatno Skolovanje, Prvaci
22 komentara

Besplatno školovanje-malo sutra!

Prvaci su dobili besplatne udžbenike i to je sve čime se ova zemlja može pohvaliti sa svojim besplatnim školovanjem. Udžbenik za Engleski jezik se kupuje i košta „samo“ 1000 din. A štampa se u Srbiji, dok su neke pametnije škole naručile Oxfordov udžbenik koji košta skoro duplo manje. Hvala savesnoj školi što bira domaće, a najskuplje.

Sveske, uvijači, plastelin, vodene boje, flomasteri, voštane i drvene bojice, ranac, patike, cipele, oprema za fizičko...podvučeš crtu i dobiješ iznos od nekih 30-40.000,00 din. I ovo je samo početak. I ovo je minimum minimuma šta sve treba jednom đaku

.

Uskoro očekujem neku extra ponudu za školu u prirodi koja će biti minimum 15.000 din. za 7 dana boravka.

Izborni predmet više nije stvar izbora dece već škole. Zakon i pravila su tu da se krše. O,majko Srbijo,šta smo ti zgrešili!?

I šta mogu na kraju da kažem osim SREĆAN POLAZAK U ŠKOLU! Ali više od sreće potreban nam je novac da to školovanje izfinansiramo. Žao mi je što nemam 5000 evra i da je upišem u privatnu školu da me glava ne boli od koje kakvih gluposti.

  • acrosyl
    I jos kad se doda da su karte za prevoz jako skupe, (gledala sam jednu emisiju gde roditelji govore da zaradjuju jedva 250e zajedno, a karte mesecne kostaju 50e za prigradske voznje negde u Vojvodini) i da se ti isti profesori apsolutno ne trude da deca na casu nauce to sto se predaje..Zasto? D
  • acrosyl
    Da bi mogli da im uvale privatne casove koji su sada pravi hit, a meni je muka od tog pomodarstva. Ja zavrsih i fakultet bez konsultacija i privatnih tutora. U osnovnoj skoli mi ni na pamet nije palo da pitam da idem na privatne casove, a nisam bas toliko stara pa da mogu reci to je bilo davno..Cast izuzetcima ali mislim da su se prosvetari bas izbezobrazili..zato ja u ovim klincima iz zgrade ponekad besplatno pokazujem hemiju i fiziku..
  • Ivy_Poison
    Bezobrazluk naravno.Pride ministarstvo je trazilo od izdavaca udzbenika da razdvoje udzbenik i radni list, tako da deca imaju par kila knjiga vise u torbi i otpadaju ledja.Ja nosim ranac naravno jer bi mi se dete iskrivilo ko tuzna vrba u roku od mesec dana.A lepo su bili napravili, barem Eduka, dve knjige iz matematike, jedna za prvo, jedna za drugo polugodiste. Iz srpskog imaju 4 knjige!!! Bukvar, Radni list uz bukvar, Citanku i Radni list uz Bukvar i Citanku.Idiotizam! Radila sam kao uciteljica i smatram da su deca preopterecena, a skolstvo nam je sve gore i gore, od gradiva preko nastavnog kadra, dece i roditelja.Sve je krenulo nizbrdo odavno i ne zaustavlja se.
  • acrosyl
    Mene bas zanima da li te radne sveske trebaju svaki dan, sto ih lepo ucitelji ne drze u svojim ormaricima u skoli? Sta kazete na to da na mom fakultetu su prosle godine upisali 22 doktoranta(iz oblasti medicinskih nauka) a citava Canada ima godisnju kvotu jednocifrenu..Zato ja od oktobra odoh u inostranstvo na postdiplomske..Jer ovde kod nas je degradirana i struka i nauka, ja zaista poludim kad vidim ko ce sve ostati na fakultetu..
  • levitantna
    Ovo je tek početak...žalosnooooo..
    I ja sam prosvetar, ali kao jedinka ne mogu iskoreniti ukorenjeno!
    Skola Samerhila..iluzija...
    Moja sećanja beleže lepe uspomene na školske dane..
    Tada su školski udžbenici bili besplatni..mogli smo ih naslediti.
    Danas udzbenike ne biramo mi, roditelji, već ucitelji/ce...
    Današnjoj deci je smešno što su se pre 20ak god. nosili školske uniforme..
    A, danas je normalno da pupak viri ili da su gola ledja.
    Bilo je zabranjeno pušenje u školskom dvorištu.
    Đaci nisu izlazili osim vikendom, a na rođendanima je obavezno prisustvovao i neko od roditelja.
    Prošišala sam temu..
    Valjda sam htela reći da je u moje vreme sve bilo lakše i jednostavnije....
    Starim:))
    Postala sam bezidejna!
  • MAKPO
    Nema dzabe ni kod babe ;o)
    Mnoge stvari su bile za dzaba NEKADA!
    Ucitelji, nastavnici, profesori, svima je stalo do djaka, da ga/je izvede na pravi put, posavetuje, nauci necemu, NEKADA!

    Danas je to sasvim druga prica. Tesko je (cast izuzetcima), potrositi i ceo dan na poslu, a kamoli nekoga vaspitati il' nauciti necemu.
    Da je zalosno, zalosno je. Nije samo drzava kriva, svi smo krivi. Sta bi bilo kada niko nebi slao svoje dete u skolu nedelju dana? Mozda bi se neko podigao iz kozne fotelje i poceo da radi nesto.

    Treba napraviti neki standard. Od patika pa do kape. Znaci svi da imaju iste patike/cipele, svi da imaju iste uniforme, svi da imaju iste torbe. Da se ne pravi razlika izmedju burzujcica i siromaha, nego da su svi isti i slozni. Normalno to je samo moguce ako ce foteljasi da podignu svoje buljsone i obrise ruke od masne jagnjetine, pa da se bace na posao.

    Pozdrav
  • Ivy_Poison
    Prva sam za uniforme. Sve manje mi je zao sto ne radim u skoli jer ne mogu da podnesem taj javasluk i dodovoravanje deci i roditeljima kako skola ne bi ostala bez, ionako malo, djaka prvaka. levitantna, sve je bilo em lakse em lepse.I ja sam nosila uniformu i nista mi nije falilo.Sto se tice udzbenika sad je totalni haos. Mislim da bi udzbenike trebalo birati na nivou grada,a ne na nivou skole jer ako se dete premesti iz jedne skole u drugu ne moze da prati program.Dobro je sto je razbijen Zavodov monopol na udzbenike,ali sad ga preterase.Narucuju svi razlicito, negde ni aktiv jednog razreda ne moze da se slozi oko izbora knjiga.Ispade da ne valja kad ima izbora :) acrosyl, kod nas je sve moguce ;)
  • Ivy_Poison
    Ovo dodvoravanje da pojasnim: dozvoljeno je da djaci svakakvi dolaze u skolu. Ne postoje neki kodeksi za oblacenje ni nastavnika vise izgleda.Mi smo dobili papir tj. dva papira: kodeks ponasanja ucenika i kodeks ponasanja roditelja.Slatko sam se nasmejala,a morala sam da potpisem uciteljici u svoje ime i ime svog deteta da cemo postovati kodekse :) Papir trpi sve.
  • Bane-san
    Униформе, да.
    Само да не буде, директор се договори са произвођачем, па буде саучесник у добити?
    Испао би опет удар по џепу родитеља, али на дуже стазе, макар привид равноправности.
    Већ се основци кочопере у "брендираној" гардероби, са "фенси" телефонима, накитом, а нама је такво нешто и у гимназији било забрањено. Истина, мобилни није ни постојао, али...
    Лично, не носим одело, кравату, али још нисам крочио на Факултет у кратким панталонама, папучама, док студенти (и студенткиње) здушно долазе као на плажу.
    Бесплатни уџбеници- каква превара. И у Рају је била змија, а ово? Бар да су иоле трајни, него их мењају чешће но просечни Балканац гаће и чарапе! :Р
  • Bane-san
    За кодекс облачеља наставника, сетих се згражавања наших наставника када је млађани им колега дошђао у школу, на практични испит.
    У ФАРМЕРКАМА, а чак је имао и дужу косу!
    А ми пионири малени, у блузама и кецељама. :)
  • Ivy_Poison
    Bane-san,hahaha,nekad bilo vise nece biti.Sad masovno u skolu dolaze devojcice nasminkane, pirsing, farbana kosa..
  • Bane-san
    О факултету, боље да ћутим...
    Како рече колегиница, ближа њима но мени по годинама,тако у комбинезону, папучама, са штипаљком у коси ни пред мужем од спаваће до купатила!
    После се чудимо што Филолошки зову Акваријум, Школа за удаваче и слично. ;)
    Наравно, нису сви, али довољно.
  • AB77
    To vam je moderno doba :) Zahvalite za to svim ovim evropejcima i pacifistima :PPP

    A sad malo ozbiljnije To sa nacinom odevanja i moblinim telefonima vodi u najblaze receno dno dna, katastrofu; ali nemoj da se zavaravate da toga nema i ovde jer itekako ima...
  • 55555
    Slazem se sa AB77 100% ste u pravu najmodernija Demokratija Evropejaca.Nek kroje sudbinu u svojo kuci gdje nemaju bas nikakvog reda a nek se okane tude.
  • flyingvet
    To sa patikama i mobilnima je prvi korak da od dece naprave snobove od malena.Potom i neznalice. Na kraju će biti poslušni robovi...
  • AB77
    Da se nadovezem na moj prethodni post; secam se odlicno mojih nekih pocetaka u skoli tamo u BG sredinom '80-tih godina proslog veka; kakav mobilni kakvi bakraci...; lepo se obuci, pazi da nista nije poderano na tebi, sveske i knjige kao po koncu slozene i uredne...a da i ne pominjem zabranu upotrebe ovog, kako se to kaze...digitron ili vec kako;

    Nasrecu ili ne, poslo mi je za rukom da ove moje 'mafijase' ovde naucim razmisljanju a ne da samo uzmu PC i da nadju odgovor kao od sale. E sad, koliko ce da to rade bas tako to vec ne znam ali se iskreno nadam da nece nikad da zaborave ono cemu sam ih naucio
  • Bane-san
    Дигитрон?
    Сећам се мука једног дечка, разредног сапатника неких мојих старијих (тада "великих") познаника и другара...
    Набавио весељак-ђак дигитрон, у време када је то била висока технологија, ивица научне фантастике. Прошверцује га у школу, пресрећан лепом идејом да помоћу чаробне справе савлада без ангажовања сиве масе писмени из математике.
    Само, није мајстор свако ко набави чекић, ваља знати и ковати! Мислио је, сиромах, како ће да укуца почетне податке, а справа сама одради читав поступак! Наравно, дигитрон је био онај рани, са основним радњама, који би можда успео да скрати "пешачење" некоме ко има потребно знање, што овде није био случај. ;)
    Исти "јунак" је за следећи писмени (опет математика, наравно) спремио још лукавији план, достојан Болдрика.
    Наиме, тада је Скробара, једна од фабрика у саставу ИПОК "Серво Михаљ" избацила на тржиште декстрозу, иначе нуз производ њиховог предузећа.
    Повелике нит бомбоне нит таблете, повелики овални комади, налик на албино буба швабе, али капиталце. Ароме и боје у почетку нису стављали, тако да је укус и изглед био,благо речено скроман.
    Да би се ТО и продавало, направише рекламу, цртани филм. Клинац кржљав, апатичан, анемичан, што би рекли Банаћани "Ни мати да му не каже пиле моје!", а суровији живаљ очевог завичаја "Умрло у мајку!". Ма туга, јад и чемер. Тек, после једне декстрозе, преобрази се у чудо, супер јунака, горе од Попаја. У пар секунди освоји олимпијске медаље у десетобоју, Нобела за физику, медицину, књижевност, нај девојке у школи, пребивши узгред Али-бабу са 40 разбојника закључно... :)
    Дакле поново наш јунак покушава да превари систем и хвата пречицу. Док остатак разреда мозга, ради, макар преписује, он одлучно али кришом мљацка декстрозу (узео скоро килограм!). Прође први час, велики одмор,добар део другог часа, он и даље прежива над празном вежбанком... док није, пред сам крај пиосменог колабирао од хипогликемије, заглавио на испирање желуца, наравно, добио кеца!
  • Bane-san
    Ух? Ма %#&#* ти дебеле прсте?!
    Режијонајбољисте, убришите дуплирано и пустите нешто од Џеја! ;)
  • AB77
    Haha Bane-san LEGENDA si :) Opet cu, srecom pa su ovi moji 'mafijasi'(cerkica i oba sestrica)od onih koji zele da razvijaju mozak ucenjem a ne da im kompjuter, digitron i ostala cuda kao na tacni sve serviraju; znam, doci ce i vreme da ce morati da se sluze tim 'spravicama' ali znam i da vec sada kao mladi znaju da misle i razmisljaju bez pomoci cuda moderne tehnologije.

    Elem, kad si pomenuo Alibabu i 40 razbojnika ima onaj jedan vic:

    Tri lika razgovaraju i hvale se jedan drugom koliko dece imaju. Prvi kaze:

    - Pa eto, moja zena je pre vodjenja ljubavi citala 'Tri praseta' i kasnije rodila trojke.

    - Eh, to je bas super. Moja je citala 'Snezana i sedam patuljaka' i kasnije rodila sedmero dece

    Treci covek gleda u ovu dvojicu, lupi se po celu i rece "Moram brzo kuci!" Ova dvojica ga pitaju "Sta je sad bilo?"

    - Ona moja ludaca citala "Alibaba i 40 razbojnika!"
  • levitantna
    Hahaha...sreća, pa moja komp fotelja ima graničnike, inače bih se već otaprčila:))
    Dobar vic, Alex:))
    Nego . volim ja računanje "peške"- što je sigrno, sigurno:)
  • AB77
    Imam ja viceva koliko oces samo dok ih se setim :)
  • AB77
    Elem jos jedan vic za drustvo. Ovo je inace i istinit vic - ispricao mi ga striko a ide ovako:

    Tamo u kraju odakle su moji rodom jedan decak bio u skoli i sad uciteljica im zadala zadatak da sto je vernije opisu vuka, ponasanje i sve to. Elem, javi se taj decak i kaze:

    - Drugarice uciteljice moj deda zna kako vuk zavija!

    - Odlicno, dovedi ga sutra u skolu!

    Sledece jutro doveo mali dedu u skolu i kad je poceo cas kaze uciteljica dedi:

    - Deda ajd nam pokazi kako vuk zavija!

    - Ne znam ja to, cero, rece deda

    Uciteljica pogleda u malog i upita ga:

    - Zasto si lagao?

    - Ma nisam, nego vi ne znate da ga pitate, to je problem!

    - Ajd pitaj ga onda ti, rece uciteljica

    - Deda, deda...kad si zadnji put imao seks?(ovo je inace bilo prostije receno ali necu da pisem u originalu)

    - Davno je to bilo....auuuuuuuuuu - rece ded

    - Eto vidite drugarice uciteljice, sta sam vam rekao da zna!

Prijavite se da biste objavili novi komentar
Ivy_Poison
SERBIA
osmeh na lice :)))