Daj mi imunitet!

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova
3 komentara

Dok se ne zalepimo za krevet jer nas je oborila temperatura, maštamo o tome šta bi sve voleli da posedujemo. 

Mislimo da je sve preče, puni smo snage, pucamo od zdravlja, a onda...

Onda uđemo u neprovetrenu prostoriju punu virusa i "pokupimo" jedan onako usput. I kad se on odomaći u našem telu, za od prilike 24 sata, krenu tegobe i temperatura. U tom času dali bi sve da smo zdravi, ne pomišljate sigurno na novac, kupovinu stana i auta.

Zdravlje je najveće bogatstvo, uverili smo se sigurno mnogo puta u to,svako od nas ponaosob. A  opet, čim ozdravimo, zaboravljamo.

Čuvajte sebe barem od onih stvari na koje možemo uticati.

Pozdravljam vas iz sopstvenog karantina psujući u sebi što sam se zadržavala juče u "renomiranoj" kompaniji koja ne ume da proluftira prostor, a ima na stotine klijenata dnevno. Tako mi i treba kad 

ne umem sebe da sačuvam.

 

  • Dzoli
    Eh da su virusi nevidljivi (a i mnoga druga zla) lako bi se mi cuvali:)Saljem ti topli caj sa manuka medom(ima lekoviti uticaj) mnogo odmora i mislim na tebe da nam sto rpe ozdravis:) Poljupcitj(stavila sam prvo masku na lice):)
  • onegin
    Za razliku od tebe ja sam se prehledio u planini,premorenost,stud, 2 dana - i eto prehladio i imunitet pao.
    Ja sam samo 2 dana bio u karantin,treci vec poceo svaki dan da shetam u prirodi i osecam se dosta bolje,jos samo da dignem imunitet.

    Dacu ti ovde neke recepte koji imaju brzi i odlican efekt protiv gripa i jacanje imuniteta,pa za sledeci put lepo je koristiti u toku zime i problema sa gripa neces imati.

    Mješavina za jači organizam

    U jedan kilogram čistog planinskog meda dodati 300 gr svježih listova bokvice (ženske) koje ste prethodno dobro oprali, osušili od vode i samljeli u mašini za meso ili u blenderu. Prije svakog obroka uzimati po jednu supenu kašiku ovog melema. U narodnoj medicini ova mješavina se smatra kao veoma efikasna za mnoge zdravstvene tegobe.

    Propolis sa bokvicom i vitaminom C,- brzo ce te procistiti i iskasljati sve.

    Jedan cesanj belog luka usitni i pomesaj sa kasicicom meda,svako jutro na gladno,i uvece pre spavanje po jedna kasika.

    Mozes koristiti cist sok od aloje vera,moze je skuplji ali je efikasan

    Recept za jačanje imuniteta
    50 gr brusnice (Vaccinium vitis-idaea)

    50 gr đumbira (Zingiber officinale)

    50 gr cimeta (Cinnamomum zeylanicum)

    1/2 kg meda

    1 limun (Citrus limon)

    Sastojke pomešati s medom, iscediti sok limuna i mešati dok se masa ne ujednači.

    Uzimati 2x u toku dana čajnu kašiku .

    Šargarepa sadrži karotin i provitamin A, koji štiti sluzokožu i ima snažno antioksidantno dejstvo, tj. ubija slobodne radikale odgovorne za pojavu tumora i brzo starenje. Mnogo pomaže u bržem oporavku posle infektivnih bolesti - veliki broj naučnih studija, pokazao je da jača imunološki sistem. Priprema: izmiksujte 5 šargarepa sa sokom od jednog limuna. Ovaj sok pijte svakog jutra.

    Junetina: Jaca vaše slabe tacke Manjak cinka je jedan od najcešcih nedostataka vitamina koji se javljaju kod odraslih , narocito kod vegetarijanaca i onih koji jedu manje juneceg mesa, najboljeg izvora ovog minerala koji jaca imunitet. Cak i blagi nedostatak cinka povecava rizik od infekcije. Cink je veoma važan za razvoj belih krvnih zrnaca, neustrašivih celija imuniteta koje prepoznaju i uništavaju bakterije, viruse i druge negativce. Sto grama posne junetine (dovoljno za pristojnu šniclu) obezbeduje oko 30 odsto dnevne vrednosti cinka. Zajedno sa cinkom u ostalim namirnicama, to ce biti dovoljno da napunite rezerve cinka. Ako ne možete da smislite junetinu, jedite ostrige, cerealije, prasetinu, živinu, jogurt i mleko.

    Narandžasto: Ojacajte svoje granice Možda ne mislite da je koža deo vašeg imunog sistema. Ali ovaj kljucni organ, površine jedan kvadratni metar, služi kao tvrdava na prvoj borbenoj liniji protiv nepoželjnih gostiju. Da bi ostala jaka, potreban joj je vitamin A. On igra bitnu ulogu u proizvodnji vezivnog tkiva, što je kljucna komponenta kože. Jedan od najboljih nacina za dobijanje ovog vitamina je iz hrane koja sadrži beta-karoten, koji telo pretvara u vitamin A. Mislite narandžasto kad tražite hranu bogatu beta karotenom: šargarepa, tikva, dinja. Vekovima su ljudi širom sveta pecurkama jacali imunitet. Savremeni istraživaci znaju i zašto: pecurke povecavaju proizvodnju i aktivnost belih krvnih zrnaca, cine ih agresivnijih, što je super kad imate infekciju. Posebne vrste šititai i maitaki pecuraka najbolje su za imunitet, ali ni domace nisu loše.

    Caj: Ocistite opasni otpad Kao i svi ratovi, rat s klicama je prljav posao. Kad vaš imuni sistem tuce uljeze i opravlja nanetu štetu, on sam stvara potencijalno opasna jedinjenja, slobodne radikale. Oni mogu oštetiti vaše celije i DNK, ubrzati starenje i postaviti dobru osnovu za bolesti kao što je rak. Antioksidansi mogu pocistiti slobodne radikale pre nego što ovi krenu da razaraju. Voce i povrce je krcato antioksidansima, ali crni i zeleni cajevi su bogatiji antioksidansima od bilo kog voca. Tokom spremanja caja kesicu bucnite unutra, pa je izvucite i ponovitnj više puta. Novija istraživanja pokazuju da ovako buckane kesice caja oslobode pet puta više polifenola, mocnih antioksidanasa, nego kesice samo ostavljene da odleže u vreloj vodi.

    Kefir: Šaljite pojacanje Sluzava membrana kojom je obložen digestivni trakt domacin je bilionima dobrih bakterija koje sprecavaju štetne bacile da se uvuku u organizam putem sistema za varenje. Nažalost, antibiotici mogu zbrisati ove dobre bakterije i ostaviti vas podložne neprijatnim klicama koje dovode do dijareje. Samo možete obezbediti pojacanje u vidu jogurta i kefira. One vrste koje sadrže i aktivne kulture bakterija mogu pomoci da se obnovi flora vaših creva.

    Zapišite sve što jedete – na taj način ćete moži da kontrolišete hranu koju lakše podnosite i dodati sastojke u obroke koji će ojačati vaš imunitet. Za prehladu neophodne namirnice su:

    * jogurt
    * morski plodovi
    * beli luk
    * artičoke
    * višnje
    * borovnice
    * narandže
    * limun
    * jabuke
    * zeleni čaj

    P.S ako ti je imunitet skroz pao nemoj koristiti antibiotike,uzimaj sto vise voce i povrce i to sirovo,med, i leci se oralno kapi za nos,sprej za nos sa morka sol,vitamon c,cajeve i strepsil.
    I nemoj samo lezeti pocni sa neku aktivnost pesecanje negde u prirodi to ce te ojacati jos vise i povratiti silu i energiju.

    Nadam se da sa ovim nesto malo ce pomoci da ozdravis ni sto pre
  • Ivy_Poison
    Dzoli, ne brini,nosim masku :))
    Onegin, hvala na receptima.

Prijavite se da biste objavili novi komentar
Ivy_Poison
SERBIA
osmeh na lice :)))