Dobre vesti

Kategorija: Glavna
Tagovi: Licne Karte
1 komentar

Продужетак рока... Грађани ипак неће морати да журе са вађењем нових докумената

Старе личне карте важиће до 2017. године

Старе личне карте моћи ће да се замене до 31. децембра 2016. године, уместо до 27. јула ове године, како је првобитно било планирано, потврђено је Прессу у МУП-у Србије

То је предвиђено изменама Закона о личној карти, који је тренутно у скупштинској процедури. Такође, новим законом продужава се и рок важења нових личних карата са пет на 10 година.

У МУП-у кажу да је до сада замењено 2,8 милиона старих личних карата, а да је остало још око три милиона незамењених докумената. С обзиром на то да до 27. јула физички не би било могуће издати толико нових личних карата, у полицији су одлучили да рок продуже.

- Морамо да нагласимо да то не значи да ће неко ко има личну карту која истиче, на пример 2012. године, моћи да је користи до краја 2016. Старе личне карте ће морати да се мењају чим прође датум који је у њима уписан - кажу у МУП-у.

Ипак, постоји и један изузетак, а то су власници личних карата које истичу тачно 27. јула 2011.

- Грађани којима лична карта истиче тачно 27. јула 2011. моћи ће да замене овај документ до краја 2016. године. Сви остали ће то морати да ураде у складу са датумом истека - кажу у МУП-у.

Једна од новина је и што ће нове, пластичне личне карте важити 10, а не пет година.

- Нажалост, стари закон је предвиђао да нове личне карте важе само пет година. Ми смо у изменама донели одлуку да овај рок дуплирамо - наводе у министарству.

Нови закон предвиђа да ће грађани старији од 65 година моћи на лични захтев да добију трајну личну карту, али она неће имати чип.

- Неће моћи да имају чип због његовог ограниченог рока трајања. Ако буду желели да имају чип, онда ће им лична карта важити 10 година - објаснили су нам у полицији.

Радован Ж. Марковић

Извор: http://goo.gl/qeajD

  • Ivy_Poison
    ja vec promenila sve osim vozacke :)

Prijavite se da biste objavili novi komentar