Poslednji krik zveri!

Kategorija: Kulinarstvo
Tagovi: Nema tagova
10 komentara

Kolege na poslu već zadirkuju, i kažu kako bi bilo bolje da televizor koji sam si poklonio za Božić vratim u radnju, jer ionako provodim  po 12 sati na poslu i nemam vremena ni da ga gledam. Ja se mislim, danas je moj dan i radim do pola pet i čim stignem kući pravim kafu i odmaraću pored TV-a. Napolju je tričavih -40, a sa vetrom -52, ja ću se lepo ušuškati i uživati u šoljici vruće kafe.

Ulazim u stan, bacam uniformu da se pere i odlazim u kuhinju da stavim kafu. Dok sam se sredio, kafa je bila gotova, a  na programu je neko putešestvije. Dok pratim emisiju, prisećam se svojih noćnih vožnji ka mestima u kojima do tada nisam bio. Avantura ili ne, meni je dovoljno da je pun rezervoar, da u kolima imam paklu cigareta, a još jednu šoljicu kafe pokupiću usput. 

Kad se emisija završila, poneo me utisak, spremio sam se i krenuo putem nekog novog mesta. Ne gledam mapu i nemam GPS, gde god me put nosi u tom trenutku, tamo idem.  Dok vozim, na talasima kantri radio stanice, pevuši Reba McEntire "Somebody's Chelsea". Ja i kantri muzika, molim te, ali to je jedino što antena može da uhvati 150 km od grada, jer se prerijama Alberte jedino šire mirisi farmerskog stila življenja, znate na šta mislim. Naravno, svež vazduh!

Lagano pada mrak i u retrovizoru vidim svetla SUV-a koji mi se približava isuviše brzo, i pomislim: "Bože, na prigradskim putevima smo, šta juri kao manijak u ovakvim okolnostima, treba voziti sporije i  uživati u vožnji, dok se Sunce spušta iza Stenovitih Planina!".  Čini mi se da samo što sam završio misao, pretekao me je i odzujao klizavim putem zamrznute ravnice. 

Dok lagano plovim, čini se beživotnim putevima između naselja, u daljini vidim kako taj isti SUV usporava i zaustavlja se. I ja sam stao! Izasao na vetrometinu i ugledao lokvu krvi i jelena kako ispušta poslednje uzdahe, i ne dugo zatim krik žalosti. Gledajući beživotno telo, četvrt tone teškog jelena, pomislim kako sam bio u pravu pre nekoliko trenutaka i kako je to moglo biti dete ili neko drugi. 

Čovek, je lokalni farmer i kaže da mu nije prvi put da se ovako nešto dešava i dodaje pitanje : "Šta ćemo sad, nosimo ga kući i pravimo večeru ( zakon to dozvoljava!).Možeš da nam se pridružiš!" Ja kao opčinjen pomislih ako je životinja dala svoj život za tu večeru, bolje da bude kako treba ( znam da zvuči bizarno, ali takav je splet okolnosti, ali  bolje je i to nego da ostane tako na putu).

Pratim farmera i ulazim prvi put u kuću kod čoveka, kog sam do pre nekoliko trenutaka smatrao idiotom. Dok nas dvojica počinjemo da pričamo i on u svojoj radionici obreađuje zver, njegova gospođa u kući priprema sve ostalo neophodno za večeru.

Dag (Doug) i ja smo se preselili u dnevnu sobu i uz zvuke pucketanja suvog javora, koji su dolazili iz 100 godina starog kamina i nastavili priču o rančerskom životu i njihovoj deci koja žive u gradu, i mojim skustvima sa putešestvija,između ostalog i ovom na koje sam se uputio misleći da idem da odmorim mozak. Veče prolazi i gospođa Lin (Lynn) zove na večeru. Osetio sam se kao da sam u 1850. Takav je izgled čitavog ranča ,kuće i ljudi koji ovde žive. Mirisi su krenuli iz kuhinje, a na stolu su se sada nalazile delicije od divljači. 

Za oko mi je zapoao filet umotan u šnite slaninice u džem-sosu od divljih jagoda. Bilo je i drugih đakonija, ali mi je ovo mirisalo na recept koji će verovatno biti zapisan na nekom masnom, novinskom papiru , i  biti izvanredan dodatak mojoj kolekciji... Ironično,ali tako je i bilo, a ja nesebično delim i ovo iskustvo sa vama ( i iskreno se nadam da je bilo vredno čitanja ovih redova)

(ukoliko nemate džem od divljih jagoda, možete koristiti pomešano džem od šljiva i jagoda/kupina/malina. Pre objavljivanja ovaj recept sam isprobao kod kuće i potvrđujem izvorni kvalitet)

SRNETINA I SELJAČKI KROMPIR

1 kg srnetine, kašika ulja, čen belog luka, šolja brašna, so, biber, 300 g pečurki, šnite slaninice, (gustin, ako ne želite da čekate da se sos redukuje),pola šolje supe i 100 grama džema i peršun. 

Srnetinu natrljati uljem i seckanim belim lukom. U brašno pomešati so i biber, uvalajti meso i otresti višak. U zagrejanom ulju opeći meso da dobije brao boju. Izvaditi meso i popržiti pečurke sečene na 1/4. Umotati srnetinu u slaninicu Vratiti u tiganj i pustiti da se peče. Dok je pola pečeno uliti goveđu supu u tiganj i dodati džem promešati sve i pustiti da se proključa. Ostaviti da na tihoj vatri dok meso upije voćne sokove. Kad je meso gotovo iseći na komade i služiti sa seljačkim krompirom ( krompir isečen na četvrtine i začinjen solju, biberom i ruzmarinom, a potom peći u rerni. )

Pun utisaka i sa novim prijateljstvom polazim kući. Sutra me ponovo čeka naporan dan i televizor sa kog treba obrisati prašinu. Nadam se da ćete uživati koliko i ja, barem koliko sam mogao posle svega što se desilo. Neminovno je da će mi krik ostati u sećanju, ali ništa manje ni osećaj da je svoj život dao za kvalitetnu večeru.Do sledećeg puta uživajte u životu i vozite polako. 

Bon Appetite!

Chef011 

  • maestro
    Odličan tekst... kao i uvek. Voleo bih samo da pišeš češće jer prava retkost pronaći nekog ko je čarobnjak u kuhinji, a isto tako dobar u igri reči, ali znam da je to iluzorno očekivati. U svakom slučaju, pozdrav do idućeg čitanja!
  • mybesttheory5
    mogao bi mi lobstera da spremis sledece sedmice kad dodjem u calgary....he, he, he...salim se...odlican tekst..mnogo intersantnije je citati tvoj "recept" nego price od jergovica o ostalih luzera.....
  • chef011
    @maestro hvala ti na komentaru, zaista to cenim i kada pisem blogove zahvaljujem se svima koji citaju. Ja bih voleo da samo ovo mogu i da radim, da pisem o hrani i da se tome posvetim 100%, ali sve u svoje vreme u svakom slucaju, jedno iznenadjenje se privodi kraju i kad bude gotovo bices obavesten. Pozdrav

    @mybesttheory5 Hvala ti na komentaru i svakako You are welcomed. Kad god put nanese ovamo, pravicu ti lobstera i druge djakonije.

    Hvala Vam na komplimentima i veliki pozdrav oboma!
  • MAKPO
    E pa Sefe, ti mi ladno mogao napraviti tj. napisati lepu kuvarsku knjigu sa jos lepsim uvodima za svaki recept.

    Svaka cast!

    Pozdrav
  • MAKPO
    E pa Sefe, ti mi ladno mogao napraviti tj. napisati lepu kuvarsku knjigu sa jos lepsim uvodima za svaki recept.

    Svaka cast!

    Pozdrav
  • Pomoravka
    Divna ti je priča, imala sam prilike da vidim na putu srnu, koja je umirala, jer je neki vozač vozio prebrzo i udario je, ali nisam imala srca da ostanem do kraja.
    Ako ikada napišeš knjigu kuvar sa ovako lepim pričama i receptima,seti me se pa pošalji kopiju.
    Recept ti je fenomenalan i pošto nemam srnetinu može li to sa nekim drugim komadom mesa,kombinacija mi je savršena?
    Volela bih da te češće viđam ovde sa nama, tvoji recepti su pravi izvor iskustva,obogatio bi nam ovaj naš Kuvar.
    Topli pozdrav iz Toronta
  • chef011
    @MAKPO hvala ti puno na komentaru i na podrsci... veliki pozdrav
    @Pomoravka
    Draga moja Pomoravka, HVALA puno na podrsci i sto ste uz mene od samog pocetka. Ja bih zaista voleo da imam vise vremena da se posvetim ovome, ali koliko se moze. a sto se tice knjige, dosta njih vec pita i znate kako kazu ko ceka doceka...a radi se vredno po tom pitanju . Pozdrav iz Alberte\

    Zapravo HVALA SVIMA VAMA ...a ja sam tu samo zbog VAS.
  • bela
    Chef-e....gde tacno u Kalgariju mogu da se probaju tvoji recepti???
  • jagodica
    Pozdrav za mog omiljenog master chef-a.Lepo da pises i recept je super.Ranije dok je moj tata isao u lov redovno smo jeli srnetinu i mnogo dobra stvar.Posto vec ne gledas Tv pisi malo cesce ovuda
  • chef011
    @Bela Djakonije koje radim za dusu su za nijansu drugacije od onih koje radim u restoranu ( jer moras da se uklapas sa gazdinim zeljama :D)...
    @Jagodice :D ljubim puno, hvala na komentaru

Prijavite se da biste objavili novi komentar
chef011
CANADA
Life is delicious