Viva italia!

Kategorija: Kulinarstvo
Tagovi: Brusketi
1 komentar

Već duže vreme želim da počnem da pišem i poradim ozbiljno na svom blogu, ali čini se da kad god sam počeo nešto da radim vezano za isti, nešto se isprečilo na tom putu. Sada sam odlučio da to i ostvarim. Dugi niz godina se bavim kuvanjem, i tako putujući imao sam priliku da probam razne kuvarije, ali me je Italija uvek fascinirala time što su domaćinska jela uspeli da plasiraju na trpeze elite gotovo u celom svetu. 

Prilikom mog poslovnog boravka u Kanadi, imao sam priliku da se susretnem sa jednim Toskancem, koji mi je odao tajnu savršenih brusketa,koje možete poslužiti u bilo koje doba ili kao mini obrok, ili predjelo na koje ćete biti ponosni,i za koji će vaši gosti imati osećaj kao da ste ih kupili u nekoj Italijanskoj pekari ili restoranu.

Istina je da Vam ovo može oduzeti malo vremena posebno dok pripremite baget, ali verujte mi da će se Vaš trud isplatiti, pogotovo ako se odlučite da malo svog slobodnog vremena provedete eksperimentišući u kuhinji. 

 

Za baget:

250g belog brašna, 85g pečenih mlevenih badema,5g suvog kvasca, 3g soli, 85ml toplog mleka,85 ml tople vode, 100g maslina i 50g ruzmarina.

U posudu staviti i izmešati brašno i so. U drugoj posudi sastavite, kvasac, toplu vodu i toplo mleko i dodajte polovinu mešavine iz druge posude. Poklopite vlažnom krpom i ostavite da odstoji 3 sata na sobnoj temperaturi. Trebalo bi da se utrostruči. Kada ostoji, postpeno dodajte ostatak brašna i soli i mlevene bademe, masline sečene na kockice i sitno seckan ruzmarin. Potom počnite da radite testo, dok ne postane elastično i odvaja se od prstiju i podloge. Nauljite posudu i ostavite još sat vremna. 

Zagrejte pećnicu na maksimum 300 stepeni. Isecite u 2 lopte i formirajte u bagete. Stavite u pleh i ostavite desetak minuta da odstoji. Pecite ih 25 minuta ( i jedan mali trik je da dok se peče u prvih 15 minuta dodate šerpicu sa vodom, koju nakon toga vadite).

Kada je baget pečen ostavite ga da se hladi. Tako ohladjenog isecite na kolutove i ostavite da se hladi. Sada dolazi najbolji deo. 

Fil za bruskete:

Paradajz isecite na pola, a potom izdubite. Sredinu možete da sačuvate za neki sos, o kom ću pisati uskoro.  Zatim isecite na kockice. Isto ćete učitini sa jednim čenom belog luka, glavicom crvenog luka, mladim lukom i bosiljkom. Dodajte 2 kašike maslinovog ulja i izmešajte. 

Na pleh poređajte kriške hleba i pecite u rerni par minuta. Kad su poluhrskave na njih natrljajte beli luk i potom stavite fil i narendajte parmezan. Pecite 5 minuta izvadite iz rerne i služite. 

Iskreno se nadam da ćete i Vi uživati u ovom specijalitetu kao i mnogobrojni gosti koji su se vratili u restoran, na čijem se meniju ovo predjelo i nalazi. 

Do skorog citanja, 

Bon Appetit!


  • Dzoli
    O da baget i blago njemu čime ga sve puneČOdlicno.Ovo je predjelo..idemo dalje:)

Komentarisanje je isključeno.
chef011
CANADA
Life is delicious