Osvrnimo se oko sebe

Kategorija: Glavna
Tagovi: Feng Shui, Energije, Reiki
7 komentara

Kada pitate prosečnog stanovnika naših gradova kakvo im je okruženje, veliki broj njih neće znati da opiše ni deseti deo svoje okoline. U zahuktaloj trci za egzistencijom nestaje svaki osećaj za spoljni svet. Često se događa da, kada upitate nekoga kakav ima pogled sa prozora ili šta prvo vidi kada izađe iz svoje kuće ili zgrade, naiđete na izraz potpune zbunjenosti. Jednostavno je, ljudi su prestali da budu deo sveta oko sebe i da ga primećuju, a to je sledeći korak na našem putu ka harmoniji.

Drevni Kinezi su verovali da dobri zemaljski zmajevi žive na planinama i zbog toga se one smatraju veoma povoljnim u Feng Shui-u. Njihovi obronci  su nosioci različite vrste sreće i smatraju se lekovitim u okruženju svakog doma. Kako smo mi vezani za pet elemenata, tako je i naše okruženje u skladu sa njima, pa razlikujemo planine koje pripadaju elementu vode, vatre, zemlje, drveta i metala. Planine drvenog elementa su visoke, zaobljene i okruglaste. Drvo je simbol rasta, a ove planine u okolini će privući bogatstvo u dom. One koje pripadaju zemljanom elementu su četvrtastog oblika s ravnim vrhom i donose stabilnost u dom. Planine metalnog elementa uglavnom su duguljaste sa širokom osnovom i okruglasto neravne, smatraju se posebno povoljnim za sve, jer simbolizuju zlato. Za razliku od njih, planine koje imaju oblik vatre (veoma strme) i vode (gromadne valovite) se smatraju nepovoljnim u okruženju. Najpovoljniji tip zemljišta je neravan teren sa blagim uzvišicama, brdima i dolinama, s dosta sunčeve svetlosti i hladovine, na kojima vetrovi ne duvaju jako. Planina sa blagim padinama u zaleđini i vodeni tok ispred njega predstavljaju savršeno okruženje prosperitetnog doma. Prevedeno na naše, gradske uslove, ono što su nekada predstavljala brda, danas mogu biti zgrade i nadvožnjaci. Tokove reka u modernom Feng Shui-u zamenile su saobraćajnice. Ako se dogodi da postoje i prirodni oblici i oni koje je čovek stvorio, uzimaju se u obzir i jedni i drugi. U urbanim uslovima to znači da je sasvim uredu ako je stan na poslednjem spratu višespratnice, pod uslovom da u okolini postoji viša zgrada ili ima iza sebe brdo koje je više od nje. Svoje okruženje bi trebalo pažljivo posmatrati i uskladiti sa osnovnim principima energetskog balansa u prostoru. Kada se upoznaju, ti principi postaju deo načina razmišljanja i življenja bez velikih poremećaja u dotadašnjem životu. Svi imamo drveće, žbunove, lampe, staze i cveće u svom okruženju, do sada smo ga sa manje ili više uspeha, postavljali po intuiciji, modi ili trendovima. Sada imamo mogućnost da to uradimo u skladu sa svojim energijama i energijama svog neposrednog okruženja. Verovali ili ne u tome nam pomažu četiri životinje... 

Četiri oblika (životinje)

Osnovu energetskog balansa  Feng Shui-a čine četiri nebeske životinje: crna kornjača, tamnocrveni feniks, zeleni zmaj i beli tigar. Ove četiri životinje predstavljaju tvorce sveta i svemira, a nakon postanka podelile su nebo u četiri kvadrata, od kojih je svaka zavladala jednim. Boja svake životinje je vezana za sektor neba kojim vlada.

Kornjačina boja je crna, a njeno mesto je sever. U idealnom slučaju zaleđe doma bi trebalo da se nalazi na severu, ali i ako to nije slučaj svakako bi trebalo potražiti neku uzvisinu na toj strani sveta. To može biti brdo, planina, visoka zgrada ili visoko drveće. Bilo šta od navedenog predstavlja podršku i zaštitu za dom i ukućane u njemu. To je ujedno jedan od najvažnijih simbola u Feng Shui-u. Kornjača je tako moćan simbol da porodice koje ih gaje uživaju u neprestanom stabilnom poboljšanju i uvećanju sreće tokom protoka godina.

Feniks je tamnocrvene boje, mesto mu je jug. Idealno, jug bi  trebalo da se nalazi ispred doma, no ako to nije slučaj, južni predeo kuće u svakom slučaju pripada feniksu. On  bi trebalo da bude potpuno otvoren, jer predstavlja „otvaranje vidika“, širinu vizija i ideja. Idealno bi bilo da tu bude potok ili bistro jezero ali i u savremenim uslovima stanovanja, to može da bude put ili vodeni element u dvorištu (naravno on ne bi smeo svojom veličinom da ugrozi kuću i vatreni element feniksa). Ukoliko toga nema, feniksovu snagu koja dovodi do uspeha i neočekivane pomoći možete sami stvoriti tako što ćete na jugu postaviti figuru bilo koje ptice (paun bi bio dobar izbor) ili detalj crvene boje.

Zeleni zmaj i beli tigar su dva usko povezana simbola. Tako se smatra da beli tigar postoji samo u onim predelima gde se nalazi zeleni zmaj. Zeleni zmaj je uzvišenje i   poklapa se s istokom. On bi trebalo da bude viši od zapada a niži od severa. Možete ga prepoznati u obliku brda, visoke građevine ili drveta, a možete ga i sami stvoriti postavljanjem ograde koja je niža nego na severu ili ako posadite drvo koje ne raste previsoko. Zeleni zmaj donosi sreću u vidu bogatstva, napretka, uticaja i svih oblika finansijske moći, ali i informacije, rast i razvoj.

Beli tigar je predeo oko kuće  koji je na zapadu. Ovaj deo terena mora biti niži od onog koji predstavlja zelenog zmaja, da se zaštitnička snaga ove moćne životinje ne bi pretvorila u razornu snagu koja šteti ukućanima. Tigar dakle uvek mora biti pod kontrolom zmaja, a sreću donosi u vidu zaštite od pljačke, nezgoda, gubitka i poraza. Najmoćniji lek je bela ruža bez trnja na zapadu, bilo da se postavlja u dvorištu ili u domu.

Dom je povoljno lociran ukoliko u svojoj u neposrednoj blizini ima sve pomenute zaštite, bilo da su prirodne ili stvorene ljudskom rukom. Ukoliko ih i nema ili su neodgovarajuće, moguće ih je stvoriti ili poboljšati. Kada govorimo o građevinama, trebalo bi obratiti pažnju na njihov oblik, položaj i veličinu, jer one koliko  mogu doprineti sreći i napretku ukućana toliko mogu biti i uzrok mnogih problema, ukoliko su nepravilno postavljene i uloga im je veoma važna u uticaju na dom.

Obavezno obratiti pažnju...

Ukoliko ulazna vrata ili veliki prozor na kući gledaju prema špicevima susednih zgrada, špicastim krovovima, antenama na vrhovima nižih zgrada, dalekovodima, trafoima, grobljima, smetlištima ili čak i na jedno veliko, usamljeno drvo, smatra se da je to izuzetno teška energija koja pogađa stan i trebalo bi je lečiti prvenstveno spolja ali ako to nije moguće, lečenje će se vršiti iznutra. 

Pokušajte izbeći situaciju da živite na kraju nekog puta. U srećnim vremenima ovaj položaj kuće neće škoditi, ali pri prvim životnim nedaćama, život na kraju puta dodatno će otežati situaciju, simbolizujući bezizlaznost problema.

Raskrsnice  su nepovoljne u svakom obliku. Ako živite naspram puta koji ide direktno ka vašem domu (T-raskrsnica) ili pored Y- raskrsnice kaže se da vam, simbolički gledano, otrovna strela ulazi u dom, a to se ni na koji način ne može pozitivno protumačiti, pa čak i ako je samo simbolika u pitanju. Vrlo je važno stvoriti neku vrstu pregrade, a najbolje bi bilo zelenilo, između raskrsnice i doma kako bi ste se vizuelno zaštitili.

Život na krivini  može biti povoljan ili ne, u zavisnosti  od toga s koje strane krivine Vam se nalazi dom. Uvek je dobro da zavoj simbolički grli vašu kuću, dakle da ste na unutrašnjoj strani krivine. Nepovoljno je živeti sa spoljne strane zavoja, jer se tako put pretvara u oštricu noža koja seče vaš dom i vašu sreću.

Pored ovih pomenutih položaja doma u odnosu na okruženje, jasno je da je svaka situacija priča za sebe i rešava se na jedinstven način. Koliko god se insistiralo na pravilima, ona su samo ram za sliku, svaka slika je jedinstvena i neponovljiva  a njen sadržaj odražava umešnost, znanje i ukus svog autora.

I za kraj, ono što je najvažnije, Feng Shui nije i ne treba da bude lek za sve, on je samo moćan alat koji u pravim rukama donosi prosperitet i sreću.

 

 

Kako plavo sugeriše vodeni element, kuća ne bi trebalo da ima krov plave boje, jer  on simbolički nastoji da „potopi“ ukućane a to je često dovoljan uzrok za izuzetne finansijske gubitke. Bazeni na krovu visoke zgrade čine vas izrazito ranjivim.

 

Oblici u Feng Shui-u su veoma važni, bez obzira da li se radi o jednoj prostoriji, zgradi ili parceli, uvek treba težiti sto je moguće pravilnijem obliku. Pravilnost oblika obuhvata filozofiju celovitosti i simetrije kojom postižemo da svi sektori bitni za normalno funkcionisanje budu zastupljeni. Kada je oblik nepravilan i  ne postoji jedan sektor, to predstavlja negativan prostor i dovodi do problema u oblasti vezanoj za taj sektor.

 

 

 

  • mutuel
    Ponuda za kredit u iznosu od 1.000 eura

    Ja sam za pojedinacne biznismen koji odobrava zajam novca izmedu posebno u 72 h. Ja sredstava od 1000 € da 1,000,000 € sa stopom od 3% godine. Molimo vas da me kontaktirate putem e-pošte za više informacija o Hvala na razumevanju. Adresa kontakta:
  • BUTTNER
    Imate potrebno novac,potrebno kredit,ili finansiranje, brz i pouzdan ?

    Zdravo,

    Vi tražiteod kredit za, bilo oživjeti vaše aktivnosti, bilo za projekt, bilo kupiti stan, ali Zabranjeno bankarstvo ili datoteku je odbijen u banci. Ja odobravaju kredite na sve osobe u stanju da ispuni uslove. Moj kamatna stopa je 2,5% godišnje. Ako ti treba novac zbog drugih razloga; nemojte se ustručavati da me kontaktirate za više informacija. ozbiljan i iskren pojedinaca.
    Nudimo od 5.000 € na 5.000.000 €. Otplate pojam shvatio između 1 godina i 25 godina

    E-mail:

    Slobodno me kontaktirajte za više informacija.


    Neka vas Bog blagoslovi !!!

    hvala
  • Maria1
    Pozdrav svima. Moje ime je Maria Magdalena, samohrana sam majka troje djece, želim podijeliti opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobila zajam od 10.000 eura uz 3% od bogobojaznog čovjeka, gospodina Mikea Andersona. Ako ste zainteresirani za dobivanje kredita, obratite mu se, uvjeravam vas da je sigurno, hvala. Adresa e-pošte za kontakt: ()

Prijavite se da biste objavili novi komentar
eska
moj svet je čaroban i lep