Информационо - комуникационе технологије и аудиовизуелна средства у настави историје

Kategorija: Glavna
Tagovi: Настава Историје, Информационо - Комуникационе Технологије
1 komentar

Увод

Интернет и компјутерске технологије се убрзано развијају и деца их све више користе. Поједини наставници користе друштвене мреже и блогове у настави историје.

Слободан Мандић је истраживао примену компјутерских технологија у историјској науци и настави историје. Арсен Ђуровић је истраживао употребу филма у настави историје. Роберт Страдлинг је проучавао уботребу интернета у настави историје.

Интернет у настави историје

Наставници историје могу пронаћи на интернету примарне историјске изворе, мноштво материјала, секундарне историјске изворе и различита становишта историчара.[1] Наставници историје морају проверити аутентичност и поузданост сајтова и ауторство текстова на интернету.  Интернет пружа ученицима могућност да упражњавају истраживачке вештине историчара.[2] 

Наставници историје могу креирати своје блогове, сајтове и форуме. Могу правит профиле, странице и групе на друштвеним мрежама. Дамир Живковић, Ђорђе Бојанић, Урош Миливојевић и Александар Теодосијевић имају своје блогове и сајтове. Дамир Живковић (nastavnikdamir.wordpress.com) објављује текстове и презентације за ученике на свом блогу. Ђорђе Бојанић објављује сопствене текстове на сајту srpskaistorija.com које читају и деца и пунолетне особе. Урош Миливојевић пише о познатим историјским догађајима, историјским личностима и историчарима на сајту istorijskabiblioteka.com. Александар Теодосијевић објављује обавештења, историјске филмове и чланке о историјским догађајима на блоговима nastavaistorije.wordpress.com  и ucionicaistorije.wordpress.com. Ђорђе Бојанић, Урош Миливојевић и Александар Теодосијевић имају фејсбук странице својих сајтова. Урош Миливојевић има твитер налог Историјска библиотека. Александар Теодосијевић има твитер налог Настава историје.

Филмови у настави историје

 

Када наставници историје обрађује теме из историје XX века, може приказивати ученицима филмове. Филмови могу бити приказивани у учионици.[3] Телевизор, компјутер или видео пројектор су потребни наставницима историје да би приказивао филмове.

Наставници историје могу наћи филмове на YouTube – у, Vimeo – у, Dailymotion – у и многим другим сајтовима. Филмови се могу гледати online или преузети са сајтова.

Литература

Ђуровић, А, Филм као историјски извор и могућност примене у настави историје, Настава историје 2 (1995), 193 – 199.

Страдлинг, А, Настава европске историје двадесетог века, Београд, 2003.

Mandić, S, Kompjuterizacija i istoriografija 1995 – 2005, Beograd, 2008.



[1] Р. Страдлинг, Настава европске историје двадесетог века, Београд, 2003, 159.

[2] S. Mandić, Kompjuterizacija i istoriografija 1995 – 2005, Beograd, 2008, 88.

[3] А. Ђуровић, Филм у настави историје, Настава историје 2 (1995), 195.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
Goranko
SERBIA
Historia magistra vitae est.